Velkommen

Tips til miljøvennlige julegaverJulen nærmer oss med stormskritt og kjøpepresset har allerede begynt. Om kort tid begynner Black Friday hvor ekstremshoppere hiver seg over ting de egentlig ikke trenger, og ikke lenge etter vil butikkene bugne av fristelser for den ivrige juleshopperen. Mer stæsj til folket! Eller…?

Nå skal ikke jeg være en sånn sær kjerring som mener at vi skal avlyse julepresanger, men jeg tenker at vi kan tenke litt mer utover det å bare gå bananas med VISA-kortet, og hive seg over ting vi kanskje egentlig ikke har bruk for.

Så her kommer noen miljøvennlige julegaveidéer fra meg:

Til de voksne:

Gry hammer sine produkter
Her finner du pølser og startere, bøker og kurs. Nylig kom hun ut med startere på pose, se bare her:


Bøker

Lille Måne Forlag er mitt favorittforlag og kan tilby flere nye bøker nå i høst. Jeg har akkurat begynt på både ketoboken og Ligg et hode foran som begge kjemper om min oppmerksomhet.

Støpejern

Jeg kan ikke si det nok ganger, gå over til støpejern og la teflonbelagte panner støve ned!
Støpejern holder livet ut og kan gå i arv om du behandler de pent. De avgir heller ingen farlige stoffer når de blir varme, noe alle non-stick panner gjør.

Norgesglass
Disse vakre glassene passer til alt fra oppbevaring av mat, fermentering, vaser og kaffekopp. Vet du hvor du skal gå kan du finne gamle glass på bruktmarked, eller om du er så heldig som meg å arve fra en som har lagt fermenteringen på hylla.


Wonderbag

Miljøvennlig til de grader, sånt liker vi! Les mer her.

Ellers har du de klassiske:
– Donasjon til et formål som opptar mottakeren
– Bivokslys, mye sunnere enn vanlig stearin. Les mer her.
– Kinobilletter, slår aldri feil spør du meg
– Barnevakt, vær en engel og la foreldrene få en kveld for seg selv
– Kaffetermos til han/hun som stadig er på farten, her er mine favoritter

Til ungdommen:

Økologisk sminke som ikke er testet på dyr


Drikkeflaske/termos


Såper fra Lush


Pela phone case
Et nedbrytbart mobildeksel laget av planter


Eteriske oljer

Eteriske oljer passer til de aller fleste, enten rene oljer eller oljeblandinger

Annet praktisk kan for eks være:
– Gavekort på trening
– Gavekort på bysykkel/månedskort

Til barn/baby/gravide:

– Miljøvennlig skolesaker som pennal i tre og giftfrie tusjer osv
– Tøybleier eller nedbrytbare bleier
– Treleker
– Eteriske oljeblandinger
– Hjemmelaget kremer, oljer, badebomber


Da jeg nylig var i Norge var jeg innom en fretexbutikk som hadde haugevis av barnebøker i kjelleren. Mange av bøkene var så vidt bladd i. Her kan vi finne mange skatter!

Har du noen gode tips, del gjerne!

Ketokuler med kun tre ingredienserGrunnoppskriften inneholder kun tre ingredienser, men du kan gjerne pimpe de opp om ønskelig. På bildet ser dere at kulene til høyre er rullet i råkakao til slutt. Råkakao er rikt på magnesium og antioksidanter.

Du trenger:
3 rause ss med peanøttsmør
3 ss sirup
1 ss kokosmel

Ønsker du litt karamellsmak anbefaler jeg stevia med karamell, et par dråper holder.
Liker du ikke smaken av sukkerfri sirup (for eksempel fibersirup) kan du bruke lønnesirup istedet som har en god smak. Men da blir de ikke helt lchf. Jeg har erfart at dette ikke tar meg ut av ketose, men prøv deg frem. Om barna er med på å lage kulene får de smake seg til med ønsket søtning og de foretrekker de naturlige som lønnesirup og honning.

Slik gjør du:
Bland peanøttsmøret med kokosmelet med en visp. Bruker du uåpnet peanøttsmør er dette mye mykere enn om det har stått noen dager. Evt. bruk en stavmikser.
Tilsett søtning og smak til underveis så du får ønsket smak. Om det ikke er salt i peanøttsmøret kan du tilsette en liten klype himalayasalt om ønskelig.

Trill små kuler og sett i fryseren i en tett boks.

Nytes mellom måltider eller rett før trening.

Fermentert guacamole på fem minutter

Finnes det noe vakrere enn helt modne avokadoer?Det gøye med fermentering er at du kan så å si fermentere “alt”, og det er nesten bare fantasien som setter grenser. Da jeg skulle lage guacamole en dag og ta med på jobben, lot jeg den stå og fermentere noen timer på kjøkkenbenken for å se om det gikk. Og det gjorde det! Den ble ikke brun, og smakte friskt og syrlig.

Grunnen til at den ikke blir brun er fordi de organiske syrene som dannes under fermenteringsprosessen forebygger at den råtner og det beste av alt, den bevarer næringen!
Det er ikke nødvendig å fermentere, men jeg anbefaler å prøve det da det er en enkel måte å få i seg probiotika på. Og som dere vet sitter hjernen i tarmen, og ved å tilføre kroppen melkesyregjæret mat og drikke vil dette styrke immunforsvaret og normalisere magesyre.
Here goes…

FERMENTERT GUACAMOLE PÅ FEM MINUTTER:

Du trenger:
2-3 avokado
1 sitron
1-2 hvitløksfedd
Krydder etter smak
2 ss kombucha eller myse

Slik gjør du:
Mos avokadoene, skvis over 1 sitron, press hvitløksbåtene i hvitløkspresse og rør inn. Krydre etter behov.
Ha på et rent glass og la står på kjøkkenbenken resten av dagen. Her i Spania fermenteres alt mye raskere så jeg tør ikke ha det mer enn en dag før jeg må sette det inn i kjøleskapet. Men se, smak og lukt på din om du velger å la den står ute lengre. Her er min etter ca 8 timer.Ta deg en kald dusj hver morgenÅ stige inn i iskaldt vann hver morgen kan virke meget lite fristende, spesielt om du ikke bor på tropiske øyer, og spesielt ikke nå som høsten er over oss.
Dere som bor i Norge har det “litt” kjøligere enn oss i Spania for tiden, så jeg har full forståelse om dere får gåsehud bare ved tanken på en kald dusj en tidlig morgen. Men følg med biohackers, kaldt vann er nemlig gunstig for helsen.

Jeg vil tippe at de fleste har hørt om Wim Hof, en hollender som kom seg opp på Mount Everest ikledd kun shorts og sko? Han som løper maraton i snøen barbent?
Bare tanken av å gå uten ull i minusgrader gjør at jeg får gåsehud. Men denne mannen har gjort det.Hvordan er dette mulig, uten å dø av hypotermi?

Når kaldt vann renner over kroppen din vil du automatisk ta dype pust (etter de første sekundene vel og merke). Denne måten å puste på vil øke oksygenopptaket og sette igang hjertepumpa slik at mer varmt blod når ut i kroppen.
Blodkarene trekker seg sammen og utvides, noe som gjør at sirkulasjonen økes og giftstoffer elimineres. Transporten av næringsstoffer og oksygen forbedres, og hver eneste celle i kroppen våkner til og forbereder seg til dagens gjøremål.
Ved å utsette kroppen for denne form for stress vil gjøre at du blir mer herdet over tid, og du blir en mer styrket utgave av deg selv. Du vil kanskje oppleve at du får økt toleranse for stress og sykdom, det vil bedrer søvnen din, forbedre testosteronet og lette humøret.
Skulle du være plaget med urinsyre i blodet vil du med stor sannsynlighet oppleve at det vil bli mindre opphopning av syre i kroppen.

Isbading er noe profesjonelle idrettsutøver har drevet lenge med, særlig etter harde økter. Hardt trente muskler trenger å hente seg inn igjen til neste treningsøkt. Ved å ta et isbad i maks 10 minutter vil du kunne forskynde restitusjonsprosessen gjennom å redusere hevelser og fjerne melkesyre i blodet.

Jeg går inn i min fjerde uke med kald dusjing nå, og kan rapportere at de første dagene var skikkelig pyton. Jeg hater kaldt vann, er så langt fra isbading som jeg kan være, jeg liker ikke kulde og liker heller ikke følelsen av å bli kald om kroppen. Og bare det er god nok grunn til å prøve noe nytt tenkte jeg da.

Det tok bare et par-tre dager før jeg begynte å venne meg til det kalde vannet. I starten begynte jeg med lunkent vann og skrudde på kaldt etter noen få sekunder. Men nå kan jeg stige inn i kaldt vann uten å annonsere høyt i huset at jeg dusjer i kaldt vann.
Jeg opplever at jeg blir mer tolerant for kaldt vann og har til og med begynt å ta morgenbad i bassenget før solen går opp (det er ikke like kaldt som i Norge men kaldt nok!). Det vekker meg, og gir en god start på dagen.
Å utsette seg for ubehageligheter handler litt om å tørre å ha det ukomfortabelt. Du lærer disiplin og det styrker deg som menneske.
Prøv davel! Og tagg meg gjerne på sosiale medier så jeg kan se med hashtaggen #30dagermedkalddusj

Kilder her og her

Biohack helgen dinVi blir stadig utsatt for forurensing, stress, moderne mat, stråling, toksiner og sprøytemidler i maten vår. Dette gjør at vi over tid vil begynne å svekkes om vi ikke tar grep. Immunforsvaret blir satt på prøve, søvnen er dårlig, energien lav og aldringstegn kommer raskt.
Selv om kanskje ikke det frister å bli en seriøs biohacker på en fredag rett før du tar helg, så har jeg likevel samlet 5 gode tips som kan være med på å biohacke helgen din.
Om du ikke vet hva Biohacking her, ta en titt på en tidligere bloggpost om tema. Klikk her.

1. Søvn
Sørg for en god natts søvn selv om du vet du har fri. Om du ikke skal i selskap, vil det lønne seg å legge seg til nogenlunde samme tid som du legger deg på ukedagene. Kroppen liker rutiner. Soverommet bør være kaldt og helt mørkt slik at kroppen produserer melatonin og vet at det er natt. Les mer om melatonin her.

2. Alkohol
Velger du å drikke alkohol vil jeg anbefale å ta ekstra tilskudd med B-vitaminer da alkoholen tapper kroppen for B-vitaminene. Jeg personlig liker å ta tilskudd før jeg tar første slurk og rett før jeg legger meg. Husk også å drikke et stort glass vann mellom hver enhet og helst ikke legg deg på stigende rus. Les mer om bakrus og flere gode tips her om du likevel skulle gå på en smell.

3. Ta deg en treningsøkt
Lørdagsmorgen, du våkner uthvilt og klar for en ny dag. Solen vekker kroppen din til live. Kom deg ut på en liten økt, jeg lover det vil kickstarte kropp og sinn for dagen som kommer! Gjerne før frokost.

4. Hopp i sjøen
Et iskaldt bad fører til at bloddet trekker seg bort fra hudoverflaten og styrker immunforsvaret. Den sekundære og varige effekten er oppvarming, hvor blodet sirkulerer og vender tilbake til alle vev og blodkar. Med andre ord, har du muligheten til det, hopp i sjøen!

5. Ta av deg skoene
Vi har mistet kontakt med jorden. Spesielt i den vestlige verden hvor vi sitter innendørs, med sko på, på betonggulvet. Undersiden av føttene våre er understimulerte, vi mister styrke og balanse når vi bruker sko. Ta av deg skoene, kom deg ut i sand/gjørme/vann/gress og nyt følelsen av å jorde. Les mer om jording her.

Ha en fin helg!

Loading...

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen