Velkommen

Havet byr på umami!

Da jeg var på Vestlandet forrige uke fikk jeg ikke bare opplevd Bergen og omegn på sitt aller vakreste, men jeg fikk skikkelig dilla på tang og tare. Bare sjekk denne vakre buketten!Det hele startet da jeg var i Bergen og fikk smake på tørket sukkertareflak fra Flyt Seaweed. Tang går under smaken umami, altså “smaken som alle elsker men få vet hva er”. Umami (som betyr «god smak» på japansk) er den femte smak ved siden av surt, søtt, salt og bittert. Og det gøye er at umami er med på å fremheve smaken av annen mat! Og jeg brukte flittig flakene til alt som ble inntatt de neste dagene.

Neste stopp på Vestlandet var Kvalvågnes i Hordaland hvor jeg fikk se min kjære pilgrimsvenninne, Kristine igjen. Allerede på første dag vi er ute på tur, får jeg idéen om å tørke eget tang etter at minsten min gjorde meg oppmerksom på alle de fine skattene som fantes i havet. Jeg fisket opp denne knallgrønne tangen, som jeg fortsatt ikke vet hva heter (hjelp meg gjerne om du vet det!):-“Skal vi tørke og spise den den eller?” ropte jeg opp til Kristine.
-“Jeg har aldri gjort det før men vi kan jo alltids prøve” sier hun tilbake og vi tar den med oss hjem. Uten å egentlig vite hva vi drev med, skylte jeg den lett i ferskt vann, la den på et brett og inn i ovnen på ca 80 grader i 3-4 timer.
Da så den slik ut:Vi kjørte det hele i blenderen og fikk ca ett stort eggeglass med grønt pulver. Det luktet sjø, men smakte salt. Og viste seg å være et nydelig salt på nyfisket makrell denne dagen.Åh, dette var jo kjempegøy! …Og gjett hvem som fikk blod på tann?

Neste morgen henter vi frem kanoen og padler en tur. Vi får øye på sukkertare denne gangen og jeg klarte å dra opp en vakker bukett som ble med oss tilbake (anbefaler å ta med kniv!).Etter å ha padlet i motvind måtte vi ha en liten pause. Ah, vakre Norge!Da vi kom hjem skylte jeg det lett, klippet opp i strimler (sukkertare er ganske tykt) og inn i ovnen. Som sist lot vi det tørke i varmluft i noen timer til det ble tørt.Og etter et par runder med blenderen fikk vi et helt annet resultat. Flere i heimen spiste det som snacks, så det er sikkert fullt mulig om de krydres lett og kanskje et strøssel med næringsgjær over. Nam!Dette var morsomt, og skal absolutt gjøres igjen når jeg får mulighet!

En liten snutt fra den fine padleturen vår:


Har du tørket tang før, del gjerne erfaringene!

Surdeigshamburgerbrød

Vi har besøk av Paleopappa og hans familie denne uken. Og da minsten skulle feire bursdagen sin i helgen troppet hans kone opp og bakte surdeigshamburgerbrød til store og små.Hun brukte oppskriften til kokken Karla Sivertsen som var slik:

Surdeigshamburgerbrød

Du trenger:
10 dl melk (vi brukte cashewnøttmylk)
1500 g speltmel (ca 50/50 lyst og grovt)
2 stk egg
100 g lønnesirup
40 g havsalt
400 g surdeig (frisk og boblende)

Slik gjør du:
Kvelden i forveien mater du starteren med grovt spelt slik at du har 400 dl med starter. La stå over natten.

Neste morgen:
Obs! Sørg for at alle ingrediensene er romtempererte.
Bland alt sammen i en stor bolle og rør for hånd til alt er godt blandet. Er deigen for bløt, ha i mer mel. Er deigen for hard, ha i mer mylk (jeg skriver mylk siden vi ikke bruker vanlig kumelk, om noen lurte).
Dekk bollen med et fuktig klede og la deigen hvile en times tid i romtemperatur så surdeigen kan kose seg.Hvelv ut deigen på kjøkkenbenken, kna den litt for hånd og deretter la den hvile 15 minutter i bollen med samme klede over. Del deigen i biter og trill kuler som du former til hamburgerbrød i den størrelsen du ønsker. Disse hever litt i ovnen så lag de heller litt flatere og mindre.
Pensle med egg og strø over sesamfrø.
La brødene heve på brett resten av dagen til de dobler seg i størrelse.

Stek brødene på 220 grader til de er gylne.
La de hvile før du skjærer i dem.

Oppskriften til Karla finner du her.

Raw bites to die for
Det var ikke få av dere som ville jeg skulle dele oppskrift på disse bitene da jeg delte bildet på Instagram forrige uke. Så litt senere enn planlagt men her kommer oppskriften!

Jeg har tatt i utgangspunkt i Snickerskaken jeg lagde i fjor sommer. Oppskriften på den finner du her.
Disse bitene ble laget slik:

Du trenger
Til bunnen:
3 ss peanøttsmør
3 ss solsikkekjerner
4 ss lønnesirup
1 ss kokosolje
1 ss gelatinpulver

Bruk en stavmikser og bland til det blir en litt klissete deig. Trykk ned i en liten form og sett i fryseren. Det kan være en idé å bruke bakepapir i formen du bruker.

I mellomtiden lager du sjokoladeglasuren:
Smelt en plate med mørk sjokolade (minst 80% kakao) sammen med 1 ss kokosolje eller smør. La det kjøle seg litt ned før du heller sjokoladen over bunnen. Strø over bipollen og sett det hele tilbake i fryseren til alt har satt seg.

Skjær i små ruter og nyt!

Er fettkaffe bare en trend?”Fettkaffe” kom på banen for noen år siden da det ble populært å ha en skje kokosolje i svart kaffe. Ifølge lchf entusiaister (inkludert meg selv) mente vi at det ville holde blodsukkeret mer stabilt, utsette sultfølelsen, gi vektnedgang og ikke minst være energigivende. Ikke lenge etter begynte nordmenn å tilføre kaffen ytterligere i form av smør og kollagenpulver. Vi snakker om en latte-lignende kaffe opp mot nærmere nesten 500 kalorier for dem som er opptatt av det.
Antageligvis kommer idéen fra Dave Asprey som fant opp ”bulletproof coffee” som nettopp bestod av svart kaffe, kokosolje, kollagenpulver og smør fra gressfóret kuer. Denne lille vidunderkaffen skulle ikke bare smake godt men den kunne ”biohacke” kroppen.

Fettkaffe ble raskt populært nettopp fordi den kunne utsette sultfølelsen slik at kroppen måtte ty til å bruke fett som energikilde fremfor karbohydrater.
Siden fettforbrenningen er på sitt høyeste om natten vil denne vedvare utover morgentimene inntil du inntar ditt første måltid. Om du drikker en fettkaffe som inneholder samme type fett som du forbrenner om natten vil kroppen fortsette å forbrenne det overflødige fettet.

Det har vært delte meninger om man faster eller ikke ved å innta fettkaffe om morgenen. Noen mener at det går under faste siden man ikke spiser et måltid (tygger og svelger mat), mens andre mener at fasting gjelder å ikke innta noenting annet enn vann.
Uansett hvordan vi vender på det, fett gjør at leveren må jobbe, og kaloriene som går inn må fordøyes. Med andre ord, det blir som et måltid.

Det er viktig å forstå at en fettkaffe ikke skal erstatte et måltid. Det er ikke å anbefale å hoppe over frokosten og heller drikke en fettkaffe. Men om du velger å starte dagen med en fettkaffe vil du antageligvis ikke kjenne på sulten på flere timer og du utsetter likevel ditt første måltid.
Tilfører du kaffen både kollagen og smør fra gressfórede kyr vil du få i deg næring samtidig som du “faster”. Smør inneholder nemlig fettløselige vitaminer som A, K2, CLA og butyrat.
For noen er det en fordel og ikke minst enkelt å innta en fettkaffe på morgenen for så å spise et næringsrikt måltid noen timer senere. Og en ting er sikkert; fettkaffe er ikke for alle.
Ulempen med å drikke fettkaffe er at om du er ketoadaptert fra før, vil du muligens ikke kjenne sultfølelse på mange timer. Da går du rett og slett glipp av et måltid.

Jeg har selv god erfaring med å innta fettkaffe og er godt fettadoptert etter flere år med å innta opp mot 75% mettet fett av mitt totalte matinntak. Jeg er en av dem som går imot Helsedirektoratet, men for min kropp passer ikke de rådene vi blir anbefalt. Jeg har det mye bedre med mye fett i kostholdet og lite karbohydrat. Og for dere som lurer tar jeg blodprøver hvert år av ren nysgjerrighet som viser at jeg er frisk som en fisk.Les mer om fettkaffe her og sjekk ut videoen av hvordan jeg lager min fettkaffe.

Kilde

Arme riddere på lavkarbovisHar du tørt brød til overs er de gull verdt å lage arme riddere av. Denne kan lages kvelden i forveien og er nydelig som frokost. Du velger selv om du vil lage de søte eller ei, alt ettersom!

Du trenger:
3 store egg
2 ss xylitol (eller annen søtning)
Piskes godt sammen

Tilsett så:
1 tskj vaniljepulver/vaniljesukker
1 ss kokosmel
2 ss smeltet smør
1 klype salt
1 ss creme fraiche

Visp alt sammen, hell i en form og legg brødskiver nedi. La de trekke så de blir helt myke før de stekes i masse smør på middels varme. Vil du ha det helt lavkarbo bruker du lavkarbobrød.Vi hadde lønnesirup over og en ekstra klatt med smør.

Loading...

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen