Velkommen

Hva er adaptogener?

Jeg har skrevet om noen få adaptogener på bloggen tidligere, og den aller mest leste bloggposten er om maca. Likevel får jeg stadig spørsmål om hva adaptogener egentlig er og hva de gjør. So here goes.Et adoptogen er en urt/rot som øker kroppens motstandskraft mot stress og balanserer immunforsvaret, nervesystemet og hjerte- og kar. Flere av urtene/røttene kan virke avgiftende og leverbeskyttende, og øke hjerneaktivitet. Og ingen vil reagere likt på de forskjellige, for noen kan få mer energi og andre vil føle en indre ro. Jeg liker hva de sier på engelsk: They’re called adaptogens because of their unique ability to “adapt” their function according to your body’s specific needs.

De aller mest kjent urtene/soppene vi kjenner til som er adaptogene er:
– Rosenrot
– Ginseng
– Reinrot
– Astragalus
– Schisandra
– Ashwagandha
– Reishi
– Chaga
– Gynostemma
– Maca

Adaptogenene reparerer ubalanser og svikt i kroppen, og gjennoppretter binyrenes funksjon. Binyrene våre er viktige for å takle stress på kroppen. Blir vi utsatt for mye stress vil binyrene bli ekstra utsatt og ulike systemer i kroppen vil begynne å bryte sammen. Det første vil være tretthet, deretter dårligere immunforsvar, blodsukker på bærtur og til og med verking og/eller smerter i muskler og ledd. Kronisk tretthetssyndrom er ofte er sluttresultat av slitne binyrer.
…og her kan kanskje adaptogenene bidra?

Jeg har god erfaring med flere av urtene/røttene og kan bare gi tommel opp, men som jeg nevner lengre opp vil ikke alle få samme reaksjon. Jeg har dessuten opplevd at kroppen din tar den næringen den trenger for akkurat det du trenger.

Les gjerne mer om adaptogener her og her.

Gelatingodis

Gelégodis er intet nytt under solen, men akk så godt og sunt!Jeg bruker gelatinpulver i mitt snop. Gelatinpulver er et protein som blir utvunnet når du koker kraft på bein, brusk og sener fra dyrene. Du ender opp med en fin gelé som inneholder 90% protein og 10 % vann.
Gelatin inneholder kollagen som er et viktig protein i bindevevet vårt. Kollagen er med på å holde huden stram, kan hjelpe på cellulitter, styrker hår og negler og gir bedre fordøyelse. I tillegg kan det redusere leddsmerter. Woop woop for et bra tilskudd å tilføre kosten på daglig basis!

Jeg pleier å ha kollagen i kaffen min hver dag, ellers lurer jeg inn kollagenpulver i smoothies, chiagrøt og snop til barna så de også får styrket kroppene sine.

Gelésnopet jeg lagde her om dagen ble slik:
Skvis tre sitroner, ca 2 dl sitronsaft som du varmer forsiktig på lav varme i en kasserolle
Ha i 3 ss gelatinpulver
Rør med en visp så alt pulveret løser seg opp
Tilsett 1 dl med kombucha (valgfritt)
Ha i 2 ss med rødbetesaft (eller 1 ss rødbetepulver) for å gi fin farge (valgfritt)
Søt opp med honning, lønnesirup eller stevia. Smak til underveis!
— hell blandingen i silikonformer og sett i kjøleskapet til de har stivnet

Nyt!


Gelatingodiset er genialt å sende med i matpakken, men husk å hold det litt kaldt så de ikke begynner å smelte.

Eteriske oljer, naturens mest potente hjelpemidlerHva er eteriske oljer?
Eteriske oljer er en enestående gave fra naturen til oss mennesker. I planter, røtter, trær og blomster befinner det seg celler nær overflaten som frigjør duft når man kommer borti. Det er blitt sagt at disse magiske duftene er plantenes livskraft, energi og sjel. De fremstilles ved destillering, kaldpressing eller utvinning, og er svært kraftfulle, potente og konsentrerte.

Hvordan fungerer eteriske oljer?
Den eteriske duften går gjennom nesen eller via blodet fra huden og stimulerer hjernen som igjen utløser mentale reaksjoner. Dette vil trigge for eksempel edorfinene eller serotonin som er en ”feel good” følelse. Har vi for eksempel et minne til en duft, vil luktesansen lagre dette i hjernen og frembringe bildene ved kun hjelp av duften. Vi oppfatter duftene forskjellige.
Duftene kan skape en atmosfære som kan endre vårt humør og sinnstilstand. De kan vekke glede og åpenhet eller bare la oss koble av. Det sies også at enkelte dufter kan forebygge sykdom og motvirke flere symptomer som nedstemthet, depresjoner, angst, stress og urolighet.

Eteriske oljer må fortynnes før bruk, unntatt lavendel som er den eneste oljen som kan smøres direkte på huden. Alle de andre bør brukes med varsomhet. Oljene har en felles egenskap og det er at de kan kun løse seg opp i vegetabilske oljer og i konsentrert alkohol.Det er viktig å sette seg inn i oljens virkning, egenskap og sikkerhet ved bruk. Barn og gravide skal være forsiktige og lese seg opp på forhånd da det er flere oljer de ikke skal bruke.
Når dette er gjort kan oljer være utrolig morsomt å ta i bruk, ikke minst behagelig!

Jeg har selv brukt eteriske oljer i over 15 år, om ikke lengre. Foreldrene mine pleide å kjøpe enkelte type oljer som tetre, eukaliptus, lavendel, rose, ylang ylang og en rekke andre hver gang vi var på reise som vi brukte i hjemmet. Og siden den gang har jeg alltid hatt oljer stående til bruk av alt fra kosmetikk til rengjøring.Havrerundstykker med gulrotDisse går kjapt å lage og fungerer godt i matpakken. De kan også lages uten gulrot om ønskelig.

Du trenger:
3 egg
200 g cottage cheese
150 g lettkokte havregryn
300 g havremel
3 rause ss surdeigsstarter
1 ts salt
2 gulrøtter, raspet

Slik gjør du:
Bland det bløte først, deretter spe på med det tørre. Jeg brukte en kjøkkenmaskin og hadde i raspet gulrot til slutt. La gjerne deigen stå litt og godgjøre seg i 10 minutter.
Sett ovnen på 180 grader (ikke varmluft), trill kuler (eller bruk to skjeer og forme) som du presser flate og stek i ca 15-20 minutter. De skal bli litt gylne på toppen og faste i midten.
La de kjøle seg ned på en rist før du skjærer i de.

“Melissa´s balm” blir til….

Det er en del nysgjerrighet som svirrer rundt om disse pomadene som jeg har laget, så nå slipper jeg katta ut av sekken. Jeg holder på å utvikle en “all round balm” som jeg skal selge i nettbutikken min.Jeg ble opptatt av naturlig kosmetikk for 15 år siden da jeg leste en bok hvor det ble uttalt at ”Hvis du ikke kan spise det, smør det for all del ikke på huden.” Smått begynte jeg å bruke kokosolje mens jeg samtidig kuttet ned på bruken av parabenefylte produkter som deodorant, body lotion, sminke, ansiktskrem, såpe, tannkrem osv.

Opp gjennom årene har jeg kommet over flere gode matvarer som fungerer godt på huden, og spesielt under første graviditet for ti år siden, tok jeg i bruk giftfritt fra topp til tå. For å få litt lukt på det jeg brukte, tilsatte jeg eteriske oljer.
Jeg hadde en del hodepine da jeg gikk gravid, og smurte ofte kokosolje og peppermynte på bryst, bak i nakken og i tinningen. Og for slitne føtter brukte jeg eukalyptus, for økt melkeproduksjon brukte jeg fenikkel og slik fortsatte det.

Etter at jeg fikk barn har jeg brukt en del kakaosmør og sheasmør på jentene mine alt etter hvilket behov det har vært (roe ned, søvn, åpne luftveier, vondter, bleieutslett) og for noen år siden kom jeg over en ”chest rub” jeg likte godt, men den var litt for sterk for barna. Og da fant jeg ut at jeg kan like gjerne lage mine egne blandinger tilpasset våre behov.
Samtidig liker jeg et produkt som kan brukes flere steder på kroppen, mer som et ”all round” slik at vi slipper å ha utallige produkter.
Og vips! Pomadene mine ble til.I sommer meldte jeg meg inn i doTerra og begynte å bruke disse eteriske oljene. Det er noe av det beste jeg har vært innom når det gjelder eteriske oljer, og jeg hadde lyst å ta dette videre i pomadene jeg hadde stående.
I flere uker stod jeg på kjøkkenet og blandet sammen oljer, shea, kakaosmør og voks for å finne den perfekte konsistensen. Jeg sendte ut over 50 pomader til prøvekaniner for å se om det kunne være noe flere fikk glede av. Og med tilbakemeldingene ble det nye runder på kjøkkenet i håp om å finne frem til enda bedre konsistens, lukt og holdbarhet.


Jeg måtte forholde meg til om jeg skulle bruke bivoks eller carnaubavoks, alt etter om den skulle bli vegansk eller ei. Skulle noen av de ha farge måtte jeg finne mat som kunne gi skikkelig farge. Det var mer å ta hensyn til enn jeg hadde trodd. Hygienen måtte være på plass på kjøkkenet, ingenting måtte bli for varmt og det gikk kopper og kar til den store gullmedaljen.Når man bruker spiselige ingredienser i kosmetikk må man tenke på et par ting.
Produkter du kjøper i butikken er tilsatt konserveringsmidler for å forlenge holdbarheten. Ingen vil ha varer som går raskt ut på dato i hyllene sine. Jeg driver selv en helsekost og vet alt om svinn, så for meg måtte jeg tenke litt utover det da jeg opplevde at pomadene begynte å få mugg på seg etter et par uker.
Antioksidanter er naturlige konserveringsmidler som reduserer oksidasjonshastigheten. Vi har to gode antioksidanter som jeg har valgt å bruke i pomadene mine. Det er E-vitamin og kokosolje. Disse vil være med på å ødelegge uønskede bakterier og forlenger holdbarheten.

Andre ting jeg ville få frem var beholderen som pomaden skulle være i. Jeg fronter jo at vi skal tenke mer miljø og kutte ned på plastbruken, så det var uaktuelt for meg å bruke plastbeholdere. Jeg falt på stålbeholdere. Og de er små med vilje for at de ikke skal rekke å bli dårlige før de er brukt opp. Med naturlig kosmetikk er det lurt å lage lite om gangen da de som nevnt over ikke holder like lenge som parabenefylte produkter.Og før du går til anskaffelse av en av mine pomader:
Det vi likevel må tenke over er at vi selv påfører bakterier til pomadene når vi stikker en finger nedi. Det aller beste er å bruke en ispinne eller lignende til å ”scoope” opp, men for meg oppdager jeg at så lenge jeg har god hygiene, oppbevarer balmene mørkt og kjølig så holder de seg helt fine i lengre perioder.
Direkte sollys, oksygen, varme, fuktighet og bakterier er skadelig for balmene.

Håper dere liker dem, de er forhåpentligvis snart å finne i nettbutikken min!

Kilde

Loading...

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen