Velkommen

Bløt fondant



Disse er best når de kommer rett fra ovnen! Og med en klatt pisket krem eller vaniljeis til…

Du trenger:
200 gram smør (gjerne saltet)
100 gram mørk sjokolade (70%)
3 egg
3 dl kokosblomstsukker
2 ss råkakaopulver
Ca 2 dl speltmel (jeg brukte lyst)

Slik gjør du:
Smelt smøret i en kjele, og hakk i den mørke sjokoladen så det hele smelter sammen. Ha svak varme så det ikke brenner seg.
I mellomtiden blander du egg og kokosblomstsukker godt. Trengs ikke piskes.
Ha i sjokoladeblandingen i eggeblandingen. Jeg brukte en miksmaster og helte i tynn stråle.
Deretter sikt mel og kakao over og bland alt godt sammen.

Hell røren i porsjonsformer (for eks muffinsformer) og stek i ca 20 min på 170 grader. Følg litt med så de ikke brenner seg på toppen. De skal være myke/bløte i midten.

Enjoy!

Fermentert, spicy salsa



Når vi fermenterer maten, skjer det en mikrobiologisk nedbryting av organisk materiale. Maten blir lettere å fordøye, vi tilfører gode bakterier til tarmen og fordøyelsen bedrer seg. I tillegg styrker det immunforsvaret!

Denne salsaen ble til da jeg forberedte meg til et fermenteringskurs jeg hadde i går på Akinon Resort. Jeg kommer til å holde flere slike kurs fremover på skolekjøkkenet deres så om du ikke allerede er medlem i kursgruppen min, finner du den her. Der inne vil jeg poste fremtidige kurs som holdes kun her i Spania.

Etter at jeg hadde pakket ned det jeg skulle ha med meg satt jeg igjen med flere grønnsaker som jeg hakket opp og hadde i et glass med en starter. Dagen etter smakte jeg på den og kjente at denne skal bli sommerens salsa på bordet hos oss altså!

Du trenger:
3 tomater
½ paprika (du bestemmer farge, jeg hadde kun rød for hånd)
2 salatløk
1 tskj himalayasalt
3 hvitløksfedd
1 stor chili (det finnes mange varianter chili, jeg brukte en spansk som er ca 3-4 cm lang, det holdt med én)
En håndfull bladpersille
Saften fra 1 sitron
1 dl starter fra en annen kultur (jeg tok fra mine fermenterte chili)
2 ss Molkosan

Slik gjør du:
Tomatene skal være uten skinn, så disse kan legges i kokende vann i noen sekunder slik at skinnet kan dras lett av. Kutt tomat, løk og paprika i små biter og ha i en bolle. Ha i salt og sitron.
Press hvitløken med hvitløkspresse og ha i.
Kutt chilien i små biter. Liker du hot smak har du i frøene.
Kutt persillen grovt og bland i.
Ha oppi startkulturene.

Bland godt og ha i et sterilt glass. Pass på at det er nok væske slik at det dekker grønnsakene. Bruk et klede eller bivokspapir til å dekke over åpningen og la stå i 1-2 dager. Dette avhenger veldig av hvor i verden du befinner deg. Her i Spania har vi nydelig temperatur for tiden og allerede over natten har mine satser blitt levende. I Norge tar det sikkert noen dager. Følg med.

Ha på et tett lokk og sett i kjøleskapet. Brukes som tilbehør til maten.


Hva er forskjellen på CBD-olje og Copaiba-olje?


Mange har nylig fått øynene opp for to oljer som er å finne på “helsemarkedet”, nemlig Cannabisolje og Copaibaolje. Forvirringen oppstår fordi begge oljene omtales med betennelsesdempende egenskaper siden de deler ett felles terapeutisk molekyl. Men der stopper likheten mellom de.
Jeg skal forsøke etter beste evne å forklare enkelt hva forskjellen på disse to typene da mange av dere har stilt meg dette spørsmålet. Jeg er langt fra en ekspert på dette området, but here goes….

La oss ta for oss Cannabisoljen (CBD) først.



CBD er avledet fra marihuanaplanten og er et ikke-psykoaktivt phytocannabinoid. CBD har hundrevis av forskjellige terapeutiske molekyler, mens Copaiba kun har ett. For å lese mer om kun CBD-oljen kan du klikke her for en tidligere bloggpost om dette.
Cannabinoider (kjemisk substanser) fester seg til ulike reseptorer gjennom hele kroppen. Formålet med disse reseptorene er å fremme homeostatisk rebalansering og regulering for å opprettholde intern stabilisering av funksjoner i kroppen. Med litt enklere ord, betyr dette at cannabinoider og deres reseptorer regulerer og reparerer fysiologiske og kognitive prosesser i kroppen når de ikke fungerer som de skal.

Om disse reseptorene ikke aktiveres, kan vi oppleve for eksempel betennelsestilstander i kroppen, vi kan bli overfølsomme for smerte og angst, og at cellene sender smerte- og fryktsignaler til hjernen (vi kjenner smerter).


Hva med Copaibaolje? Er dette det samme?

Svaret er nei.

Copaiba-olje er avledet fra den tykke harpiksen som siver ut fra Copaifera-treet vi finner i regnskogenene i Sør-Amerika. Tidligere forskning har vist oss at den har antibakterielle og betennelsesdempende egenskaper, og den ble raskt sammenlignet med cannabisolje dog det er færre studier på at denne faktisk er så effektiv som mange skal ha det til.

Grunnen til det er fordi begge oljene inneholder beta-caryophyllene (en rekke kjemiske forbindelser vi finner i for eksempel nellik og sort pepper) noe copaiba har mer enn cbd av.
Både Copaiba og CBD kan støtte lever, hjerte-/kar, fordøyelsessystemet, det nevrologiske systemet og luftveiene (typisk eksempel er Astma), samt tilføre antioksidanter til kroppen. Om du skulle bo i et land hvor CBD-olje er ulovlig, kan Copaiba være et godt alternativ da det ikke finnes noe spor av narkotiske stoffer i seg som heller ikke vil slå ut på en eventuell dopingprøve.

Ekelte nettsteder som markedsfører copaibaolje, merker oljen med beta-caryophyllene som et cannabinoid når det faktisk er en terpen. Det er bare to offisielle studier som kaller beta-caryofyllene en cannabinoid, og en studie er en oppfølging av den første og gjennomført av de samme personene. Dette er viktig å få frem fordi terpener ikke anses å være like sterke som cannabinoider.

CBD derimot har alle de forskjellige molekylene som gir de terapeutiske egenskapene som overlapper og forsterker hverandre.

Kilde og kilde

Lag din egen kokosskål



Det florerer av kokosskåler (coconut bowl) på sosiale medier, med det lekreste innholdet i. Skålene er av kokosnøtt og finnes i flere miljøvennlige butikker.
Men visste dere at det er enkelt å lage disse skålene selv? Her kommer min DIY versjon:

Du trenger:
1 kokosnøtt, helst uten “pels”
Sandpapir
Liten sag
Kokosolje

Det letteste å jobbe med er de kokosnøttene som allerede er blitt strippet for “pels”. Finner du ikke noe annet må du frem med sløydredskapene og begynne å skrape det av på egenhånd.
Når dette er gjort er neste steg å dele kokosnøtten i to. Får du tak i en kokosnøtt med et hakk i fra før, slik som jeg hadde på min er mesteparten av jobben allerede gjort:



Bruk en hammer eller baksiden av en kniv og kakk den til den deler seg. Da ser nøtten slik ut:



Kokoskjøttet skrapes ut med en litt tykk kniv, og kan spises med det samme ellers fryses ned.
Når kjøttet er skrapet ut, finn frem sandpapir og begynn å pusse på utsiden og innsiden til nøtten blir glatt.


Nå finner du frem kokosoljen. Den bør være flytende, så varm den gjerne til den smelter helt. Massér oljen inn på utsiden og innsiden av kokosnøtten. La stå en times død før du repeterer. Gjør dette to-tre ganger. Sluttresultatet blir slik:



Skålene bør vaskes for hånd og smøres inn innimellom.



Hasselnøttkjeks



Når vi lager hjemmelaget sjokoladepålegg, og bruker hasselnøtter istedet for hasselnøttsmør, har vi som regel en del kvernede hasselnøtter til overs. Da baker vi noe, og i helgen lagde vi kjeks. De ble gode!

Du trenger:
1 kopp kvernede hasselnøtter
2 ss kokosblomstsukker
2 ss Sukrin
½ kopp speltmel
½ kopp smør
En klype salt

Slik gjør du:
Ha de tørre ingrediensene i en kjøkkenmaskin. Kutt smøret i terninger, ha dem oppi og kjør til det blir en litt bløt masse.
Form små kuler som du presser flate og legger på en rist dekket med bakepapir.
Stek i ca 12-14 minutter på 170 grader i varmluft.

La de kjøle seg litt ned før du tar de av brettet.
Kjeksen holder seg i en tett boks.



Lavkarbo vri:
Ønsker du å lage de mer lavkarbovennlige kan du erstatte kokosblomstsukkeret med Sukrin, tilsette 1 ss fiberhusk og redusere til 1 ss grovt speltmel.
Min barn foretrakk første versjon.

Loading...

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører





Matbloggtoppen