Velkommen

Earth Day og mine 9 favoritter for å være mer zero waste

I dag er det Earth Day, en dag hvor man fremmer miljøvennlig praksis. En mulighet for å fronte en mer bærekraftig livsstil, vise hva man kan gjøre for dette og selvsagt skape mer blest om at jordkloden vår forsøples for mye altfor raskt.
Jeg har tidligere blogget om hvordan vi kan leve er miljøvennlig. Likevel hører jeg stadig at “det er så vanskelig å gå over til zero waste og bare tanken på det blir stress”. Neida, sier jeg da! For om alle gjør bare litt så vil det i det store og det hele bety mye mer enn vi tror.
Jeg kan med hånden på hjertet si at interessen vil ta seg opp etterhvert som rutinene kommer på plass, og det skader vel ikke å gi et forsøk?Nå har jeg kokt ned mine aller enkleste og favorittips som jeg mener alle kan prøve seg på:

1. Bruk eget handlett når du handler
Sørg for at du alltid har handlenett og/eller poser liggende for eksempel i gangen, i bilen, i vesken osv. Har du flere tilgjengelig er det mye lettere å huske å bruke de. Jeg anbefaler å ha flere størrelser, former og farger slik at de kan brukes etter behov. Og ikke glem små nettingposer som er perfekte å bruke til frukt/grønt, nøtter og bakevarer.

2. Ha med egen kaffekopp/termos/drikkeflaske
Jeg kan ikke si dette nok ganger! Ha med egen kopp til enhver tid, du vet aldri når du har lyst på en kaffe/te/juice/smoothie å ta med. Og selv om de fleste kaffebarer har take away kopper i papir, er det få som er klar over at de faktisk har et voksbelegg innerst som kaffen er i kontakt med. Og for ikke å nevne plastlokket. Kaffen nytes i ti minutter og så er vi med på å forsøple Moder Jord ytterligere. Dette er ikke greit, vi må skjerpe oss!
Drikkeflasken fyller du før du går hjemmefra og fyller der du har anledning.

3. Si nei takk til sugerør
Ha med eget i stål, glass eller bambus eller venn deg av sugerørbruken. Og husk å gi beskjed når du bestiller drikke som normalt kommer med sugerør. Om vi gjør alle mer bevisst på sugerørforbruket vil flere gjøre som deg. Si nei.

4. Bytt ut plast-tannbørsten med bambus
Visste dere at alle tannbørstene som er blitt produsert siden 30-tallet fortsatt eksiterer? Plast brytes nemlig ikke ned, så vi kan jo bare tenke på alle de tannbørstene vi selv har vært med på å forsøple kloden vår?
Bambus blir mer og mer populært og lettere å få tak i. Selve “busten” du pusser med, når den er slitt kan disse dras ut og pinnen kan brukes til for eks rørepinne til maling eller i blomsterpotter med små skilt på.

5. Bruk menskopp
Mindre avfall, bedre for deg og mye mer miljøvennlig. Nok om den saken.

6. Vær kreativ når det kommer til gaver
Det brukes 60.000 km med gavepapir i Norge hvert år. Bruk heller avispapir og finn en hyssing du kan knyte rundt (som du har spart på fra tidligere). Gir du bort mat kan du pynte i for eksempel Norgesglass eller Weckglass. Eller pakk gaven inn i et fint handlett eller skjerf.

7. Bruk vokspapir i hjemmet
Kjøp vokspapir i forskjellige størrelser. Disse kan brukes til å pakke maten inn i, som lokk og matpakkepapir. De rengjøres lett ved å bruke en fuktig klut til å tørke av eller skylles i kaldt vann.

8. Sminkefjernepads
Jeg har lagt min elsk på Enjo sine sminkefjernepads. Disse rengjør ansiktet kun med lunkent vann. Bruk kun rent vann og padsen gjør jobben. Barna mine har hver sin som de bruker når de har enten lekt med sminken min eller ansiktsmaling. Og du sparer deg for både bomull og sminkefjerner (og toner).

9. Lag produkter selv
Jeg har delt mange fine oppskrifter på å lage egne produkter. Det er lett, gøy og miljøvennlig. Samtidig vil jeg tipse om “shampoosåper” som sparer oss for emballasje og sløsing. Disse fuktes lett og gnis inn i håret og de skummer lett. Kjøpes i enkelte helsekoster (som min egen) og for eks såpebutikker hvor du får kjøpt såpe i løsvekt.

Og helt til slutt; Vær stolt over at du bryr deg om miljøet! Det er gøy å være miljøvennlig, det er gøy å se at du reduserer avfallet og det er en god følelse når du vet du bidrar. Vi må ikke kjøpe så himla mye. Vi må ingenting. Eller jo, vi må tenke på jordkloden vår. Vi har bare én.

P.S. Jeg holder på å jobbe med å få opp nettbutikken min i disse dager hvor mye av det jeg nevner vil være for salg. Mer info når ting er på plass.

Hva er dine favoritter for å være mer miljøvennlig? Del gjerne!

Hjemmelaget myggspray

Alt som smøres og sprayes på huden vår absorberes og legger seg i blodet vårt. Daglig blir vi eksponert av parabenefylte produkter og desto større grunn til å lage produkter på egenhånd. Det er slettes ikke vanskelig, og her kommer en oppskrift på myggspray som vi bruker i hjemmet.Du trenger:
1 sprayflaske, helst i stål eller glass (min er 300 ml)
1 kopp Friskt vann
2 ss Eplecidereddik (kan sløyfes om du ikke liker lukten, men jeg anbefaler å ha det likevel)
1 ss Alkohol
Eteriske oljer, jeg hadde ca 20 dråper av hver:
– sitron
– sitrongress
– lavendel
– geranium
– basilikum
– tetreolje
Det er ikke nødvendig å ha med alle disse oljene, det holder ofte kun med lavendel og sitron, men øk i så fall til 30 dråper av de du bruker.

Slik gjør du:
Hell friskt vann i sprayflasken, men la det være 2-3 cm igjen ved toppen. Tilsett alkohol og eplecidereddik, deretter de eteriske oljene du har tilgjengelig. Fyll resten med friskt vann og rist godt.

Jeg liker at den dufter og tilsetter gjerne litt ekstra med duft i ettertid ved behov.
Rist før bruk.

Skulle du likevel ha fått myggestikk, sjekk en gammel bloggpost med noen gode råd for myggestikkene her.

Heng blader i dusjenJeg tipper flesteparten har fått med seg den eteriske bølgen som er over oss for tiden, og det er supert at så mange har kastet seg på bruken av eteriske oljer. Samtidig må vi ikke glemme at vi har naturen rundt oss som kan gi oss “ekte varer”.
Som mange av dere vet er jeg svak for enkelte dufter, spesielt grønne blader sender meg inn i en eufori som varer utover dagen. Tross for at jeg personlig elsker eteriske oljer og har brukt i årevis og antageligvis aldri kommer til å slutte å bruke de, syns jeg det er noe med det å kjenne på blader, lukte på urter, ta på røtter og se på blomster som gjør det litt mer…. ekte? Litt sånn “tilbake til røttene”?

Eukalyptus som dere vet fungerer godt for å åpne opp luftveiene i nese og hals. Bladene er tykke og stive og ikke minst vakre å se på. Derfor tåler disse godt å henge i dusjen i et par-tre ukers tid.
Når bladene dampes, aktiveres en duft som vil vekke sanser, tømme tankene, gi en våken følelse og ikke minst friske opp badet med en liten spa-følelse.Jeg kjøper mine bunter hos min lokale blomsterforhandler eller på markeder som holdes ukentlig her hvor jeg bor. I det siste har jeg blitt mer opptatt av hvordan de pakker blomstene inn. Der jeg kan få de rett i hånden uten plast rundt er å foretrekke.
Knyt en liten hyssing rundt bunten og heng på dusjhodet. Det er ikke nødvendig at de henger i dusjstrålen, jeg merker effekten når de henger enten på siden eller bak. Og duften har jeg erfart varer i et par uker før de dabber litt av. Da hender det jeg setter de i en vase og bruker som pynt.

Spør du meg er dette den perfekte vertinnegave!

Obs! En liten notis; fersk eukalyptus kan være giftig for hunder og katter så pass på å la dører være oppe så de kan snike seg ut om de plages av duften.

Gode tips for å minske søtsuget

Er du en skikkelig snopemoms som stadig er på utkikk etter noe søtt i skapene, eller alltid har en godbit på lur? Vi tenker kanskje ikke at den lille karamellen er så skadelig for oss eller barna der og da, men hva vi glemmer er at vi får i oss for mye sukker i løpet av en dag. Litt her og litt der vil i det store og det hele være ganske mye. Og i snitt vil Ola Nordmann få i seg 29 kg rent sukker innen vi ringer julen inn.

Sukker gir oss en tom metthetsfølelse, det vil påvirke blodsukkeret negativt og trigge sultfølelsen enda mer slik at du blir enda mer fysen på søtt. Sukker vil dessuten rane kroppen for næring, og med inntak av sukker over tid kan dette øke risikoen for overvekt, diabetes, metabolsk syndrom og hjerte- og karsykdommer.
Og for ikke å snakke om karies som vil spre seg og gi oss dårlig munnhygiene og svake tenner.

Mange tenker kanskje at ”det er lettere sagt men gjort” da sukker faktisk er like avhengighetsdannende som rusmidler, men det er noen grep man kan ta, og her kommer mine favorittips for å roe ned på sukkerhungeren:

1. Tøm skuffer og skap for alt av kjeks, søtsaker, is og brus. Har du det ikke tilgjengelig gjør du det lettere for deg selv.
2. Beveg deg hver dag. Kom deg ut i frisk luft og la tankene surre på noe annet.
3. Har du lyst på noe etter middag lag en kopp te med et par dråper stevia i.
4. Ha oppskåret grønnsaker i strimler til enhver tid i kjøleskapet slik at det er lett å ty til sunne alternativer når suget etter ”noe” sniker seg innpå.
5. Gå og puss tennene! Du vil garantert ikke ha lyst på sukker når du har en frisk smak i munn.
6. Kanskje du rett og slett er tørst? Drikk et stort glass vann med sitron, det kan hjelpe.
7. Øk inntaket av det sunne fettet. Starter du dagen med en skje kokosolje vil du stabilisere blodsukkeret før du rekker å komme i gang og sukkerhungeren forskyves ytterligere. Et annet tips er å starte dagen med ”fettkaffe”.
8. Sett deg delmål og bestem deg for at du ønsker å kutte ned på sukkerinntaket.
9. Ta et kromtilskudd for å dempe det verste søtsuget, 600 mg er en anbefalt dagsdose.
10. Sov nok!
11. Unngå kunstig søtning som kan trikke søtsuget ytterligere. Tyggis er verstinger da å tygge på noe i munnen uten at magen får noe mat kan virke forvirrende på kroppen.

Og i samme slengen vil jeg dele et bilde fra Helsemagasinet:Har du flere gode råd å tilføye listen, del gjerne i kommentarfeltet under.

Lykke til!


kilder her, her

PåskesnopefatIkke lenge til påsken er over oss. Her i Spania må vi følge spansk skoleplan så det blir en uke til før vi kan nyte flere etterlengtede fridager. Frem mot det kan vi jo fylle opp fryseren med digg påskesnop!Jeg gidder ikke å finne opp kruttet på nytt og har rett og slett gått litt tilbake i arkivet mitt her på bloggen. Det finnes mye digg å finne, søk på for eksempel “søtt” i høyremenyen under tags så kommer det opp flere fristelser.

Minsten ville lage masse på en gang, så etter skolen i går la vi bort alt av lekser, dro frem alt vi hadde av ingredienser og satte igang. Jeg tenker at når man først skal lage noe, lag mye og mer siden kjøkkenet likevel blir bomba. Og det var ikke få som kommenterte under instagrambildene at de ønsket oppskrifter. Så her kommer det 🙂

Vi rakk å lage:
Ketokokosklumper, oppskrift finner dere her.Vi trillet små kuler denne gangen, satte de i fryseren før vi dyppet de i mørk sjokolade. Strø gjerne litt revet kokos eller kakepynt om behov. Jeg syns disse kan bli litt myke om de oppbevares i kjøleskapet, derfor er fryseren aller best. La de stå noen minutter i romtemperatur før de nytes.

Gelatingodteri er alltid en hit. Disse går ned på høykant så det kan være lurt å doble oppskriften. Jeg har tatt i utgangspunkt i min standard gelatinoppskrift som dere finner her.Påskemarsipan. Ingen påske uten marsipan vel? Dere finner to varianter på marsipan her. Jeg har laget den rå varianten. Og disse bør oppbevares i fryseren og som ketokokosklumpene, kan de tas ut like før servering da de kan bli litt for myke.Etter at jeg gikk over til å tenke mer zero waste har jeg unngått å kjøpe nye ting for å se om jeg klarer meg uten. På sjokoladetrekket her har jeg pyntet med hvit sjokolade. Istedet for å kjøpe ny sprøytepose (min gikk istykker for noen år siden) så har jeg heller brukt en slikkepott og “dratt over” kjapt. Tviler på at jeg noensinne får jobb på et konditori, men for meg er det smak og tanken bak som betyr mer enn utseende!Det kommer en oppskrift til på banansnop i løpet av et par dager så følg med!

Loading...

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen