Velg smør fremfor margarin


meierismør

Da jeg skrev om Vita Hjertego´ for noen måneder siden var vi nesten et tyve-talls bloggere som tok opp temaet, og det ble en snakkis et par uker etterpå. Media plukket det opp og forhåpentligvis har vi fått noen til å tenke seg om to ganger når de står i smørdisken og skal velge ut hvilken type de skal gå for. Jeg leste dessuten nylig om samme emnet hos Treningsforum. De har listet opp flere kilder som dere bør ta en titt på.

Dessverre har det seg slik at smør er blitt satt på “fylisten” over sunne matvarer. Og istedet har man fått et produkt som skal ligne på smør, men hvor det mettede fettet er tatt vekk og “sunne planteoljer” er erstattet. Det ble sagt at det var smøret som var skyld i hjerte, karsykdom og kolesterolet for en rundt 40 år siden.
Min egen farfar spiste magert så lenge jeg kan huske. Det var margarin eller et tynt lag cottage cheese på brødskiven. Mormor sine brødskiver var å foretrekke. Hun pleide dessuten å si at “barna må få skikkelig smør” ved frokosten. Og da vi var på hytta i Valdres pleide vi å kjøre til gardsutsalg og kjøpe lokalt smør som kom i bøtter. Helt sikkert upasterisert også!

Vel, det har seg nemlig slik at det finnes studier som viser at det ikke er noen sammenheng mellom mettet fett og karsykdommer. Og når det gjelder kolesterolet, så vil mettet fett øke det gode kolesterolet, og ikke omvendt. Margarin inneholder svært mye bearbeidet transfett som kan føre til en rekke sykdommer. Transett øker risikoen for blodpropp, hjerte- og karsykdommer samt fremmer vektøkning og diabetes.

Som dere har fått med dere her på bloggen tidligere, så må man spise fett for å forbrenne fett.
Smør fører til økt fettforbrenning og en bedre metthetsfølelse fordi smør er rikt på innhold av korte og mellomlange fettsyrer.
Altså, man orker ikke så store mengder med smør, og man holder seg dessuten mett i evigheter. Eller hva?

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.