Vær mer bevisst og lag istedet for å kjøpe!

mother earth

I voksen alder er jeg blitt mer bevisst på hva jeg smører på huden, putter i munnen, har i hjemmet mitt og selvsagt bruker til barna mine. Vi lever i en tid hvor bruk og kast har tatt helt over, så det er fint å kunne være mer bevisst. Om vi alle tar litt tak og oppfordrer andre til å gjøre det samme, vil dette i det store og hele bety mer enn vi aner. Husk vi har kun én moder jord og det er fremtiden til barna våre vi har med å gjøre.

Det fine med å være bevisst, lage ting selv og inspirere andre er at man beskytter seg mot giftstoffer som store selskaper putter i produktene sine, og i tillegg sparer penger. Hvem vil egentlig støtte opp under denne industrien?

Brett opp ermene, her er det mye vi kan lage selv!

Rengjøringsmidler

Eddik, natron og sitron er tre brukbare ingredienser til å lage rengjøringsmidler.
Oppskrift finner dere her.

Hud og hår

Shampoo kan erstattes med natron, stylingprodukter kan lages selv og kokosoljen kan brukes til det meste. Allerede her er du kommet langt ved å bytte ut kjøpeproduktene. Hjemmelaget tannkrem og deodorant kan fint lages hjemme, ellers liker jeg godt disse.
Klorfarget hår kan fikses med ketchup. Og for eksempel grønnleire kan hjelpe med så mangt!

Salsa
Styr unna kjøpesalsa, de er lette å lage selv. Bruk friste tomater, løk, hvitløk, urter, papirka og olivenolje i en blender og kjør rundt til ønsket konsistens. Lager du mye kan du fryse ned i porsjonsvis.

Kaffe på farten?
Investér i en god termokopp. Tv2 Hjelper deg gjorde nylig en fin kåring. Ta med koppen hver dag så unngår du å bruke pappbeger.
Lager du kaffen selv bør du forresten spare på kaffegruten!

Kompost
Her i Spania har vi foreløpig ikke noe ordning på kast av matavfall, og mange kaster alt søppelet i samme søppelbøtte. Jeg har noen venninner som lager en ”grisepose” til meg hvor de samler matrester og gir meg så jeg kan gi det til grisene og hønene våre. Jeg oppfordrer alle til å sjekke ut om det finnes noen med dyr i nærheten så slipper dere å kaste mat som dyr fint kan spise. Eller hør med caféer og restauranter om de kan spare restematen? Jeg vet om mange som tar med seg mat hjem fra selskaper og lignende til dyrene sine. Meg inkludert har gjort det mange ganger! Litt flaut de første gangene å spørre om “grisepose” men nå er de fleste så vant med det at de ofte spør meg før jeg rekker å spørre selv.

Innsektsmiddel

Lag din egen! Eller skrem vekk myggen med myggolje her. Og når du er blitt bitt, bruk naturlig løsninger.

Solkrem
Flere anbefaler å kutte ut bruken av solkrem og heller ty til mer skygge og en solhatt. Kokosolje inneholder naturlig faktor på 3.
Unngå de billige variantene med parabener i som er med på å forurense miljøet vårt. Babyer spesielt bør absolutt ikke smøres med parabeneprodukter.

Barneleker
Jeg var av den typen som kun skulle ha treleker den dagen jeg skulle ha barn. Det begynte fint med førstemann. Jeg brukte litt ekstra penger på få, gode leker som var miljøvennlige. Men etter hvert kom det flere plastleker inn i bildet. Jeg sparte likevel på de fineste lekene som nå går på omgang hos andre med små barn. Jeg låner bort så mye jeg kan, så slipper de å kjøpe nytt. Lag en byttering med andre mødre for eksempel hvor dere bytter 3-4 leker ukentlig. Dette gjorde jeg med flere andre mødre og det fungerte veldig bra.
Ellers er det mange aktiviteter man kan lage selv når barna er litt større. Plastelina, maling og annet gøy ved å resirkulere plast for eksempel er gøy for barna og ikke minst viktig å lære dem mer om.

Pappahjerte tipset om en treleke som falt i smak hos hans kid for å kutte ned på bruken av nettbrett. Tommel topp for dette!

Det finnes MYE mer vi kan gjøre for miljøet, og del gjerne deres favorittips i kommentarfeltet!

6 Comments

 1. Une Une
  October 7, 2014    

  Fint innlegg! Vi er noen venninner som har bytteparty et par ggr i året. Man tar med alt man ikke bruker av klær og sko og så bytter vi i vei kombinert med litt vin innabords. Det blir alltid artig. Og man får stilnet “shoppehungeren”, som mange av oss kvinner lider av til tider 😉

  • October 7, 2014    

   Veldig lurt! Vi er noen mødre som har byttet og gitt vekk en del babystæsj til jente, da to venninner av meg fikk jente nylig. Bare å gi vekk alt som støvet ned. Og så har hun gitt det videre til neste venninne som føder snart. Liker gjenbruk 🙂

 2. October 7, 2014    

  Takk for mange gode tips 🙂

 3. October 7, 2014    

  Jeg er ikke så flink som deg på å produsere ting og tang, Melissa, men jeg har siden 14. november 2013 ikke vært innom en butikk som selger annet enn mat, drikke og blomster. Ikke kjøpt en sokk, truse, sko eller t-shirt. Bestemte meg oktober ifjor da jeg hadde for mye “fint” å ha på meg – det har vært mye enklere enn jeg trodde. Sparer miljø i tillegg til tid og penger. Oppfordrer dine lesere til å ta et kjøpefritt år!

  • October 7, 2014    

   Det er til å ta av hatten av da Christin!

No Pings Yet

 1. Styr unna GMO om du kan! | Melissa Spania on November 7, 2014 at 11:51
 2. En tankevekker - er dette greit? | Melissa Spania on April 9, 2015 at 16:27
 3. Pakk inn maten miljøvennlig | Melissa Spania on August 25, 2016 at 10:38
 4. Er du en moderne hippie? | Melissa Spania on August 23, 2017 at 18:53

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.