Jeg var så heldig å få tak i upasterisert rømme og smør her om dagen. Altså, ubehandlet mat. Det er stas, og smaken, konsistensen og lukten er noe HELT annet enn det du får tak i på butikken.
Upasterisert melk er rett og slett melk som er ubehandlet. Rett fra tanken. Rå melk. Ekte melk. Slik som i gamle dager. Slik bøndene er (var i allefall) vant til å innta melk. Og denne rå melken blir brukt videre til å lage andre godsaker som ost, rømme, kefir, smør og yoghurt (sikkert mer også).
Nå blir melken, smøret, rømmen osv kokt opp og varmebehandlet slik at alle bakteriene drepes.
– Ubehandlet melk er et godt vekstmedium for bakterier, og kan slik sett være en kilde for overføring av sykdommer til mennesker, sier Atle Wold, sjef i seksjonen for omsetning til forbruker ved hovedkontoret til Mattilsynet.
Folk er så redde for bakterier!
Jeg fant en god kjøttpølse i butikken i går (etter å ha lett i evigheter etter noe uten matsminke!) som ble frokost i dag tidlig.
Jeg er ikke redd for bakterier i allefall og nyter med stor iver ren og ekte rømme. Både barna mine, mannen min og jeg har spist oss gode og mette på rømmen. Selv smøret ble spist med teskje av minsten. “Mer mer!” sa hun. Herlig.
Det har vært rømme med blåbær, rømme med jordbær, rømme med hjemmelaget, lavkarbo müsli (oppskrift kommer senere) og rømme til reker og avokado.
Vi plukker blåbær på hytta som spises til tungen blir blå og flekkene har satt seg på hendene. Disse smakte aledeles nydelig med rømmen:
Lunsjen min i dag bestod av reker, avokado og rømme:
Er det noen av dere som drikker rå melk og/eller andre upasteriserte matvarer?
Dere må sjekke ut bloggen til Gry. Hun skriver godt og poster oppskrifter på hvordan man lager egne råvarer som kefir og yoghurt. Les og nyt!
Jeg har fått kjøpe noe råmelk av en bonde, så når jeg har drikker jeg melken rå, og den smaker mye friskere? synes jeg 😀 Butikkmelk liker jeg ikke å drikke på samme måte ^^,
Så godt ut :-). Hvilket merke er pølsene og rømmen?
Dette er jo ikke akkurat mat jeg kan spise, men godt ser det ut uansett 😉 Spesielt med bær til- nam!
Kristine, ja rå melk er noe helt annet enn kjøpemelk. Jeg personlig fikser overhodet ikke å drikke melk fra glass. Da jeg var liten kunne jeg drikke det men det frister ikke i voksen alder. Dog, de gangene jeg lager mandelmelk, DA kan jeg drikke det rent. Det er yummy 🙂
Birgit, pølsene var noe jeg fant på en matbutikk. Husker ikke merket, men jeg brukte evigheter i kjøttdisken og fant ut at de hadde mest kjøtt i seg og minst matsminke. Det beste er å gå til en skikkelig slakter, men om det er vanskelig anbefaler jeg å rett og slett bruke litt tid på å lese på etikettene.
Ragnhild, tåler du råmelk? Har du prøvd det? Du som er oppe i Valdres får vel kanskje tak i mer av slikt?
Så heldig du er som har fått tak i rå rømme. Jeg må vel se om jeg finner en snill øko bonde i Bergensområdet som vi selge tå melk til meg!!
Hei. Ser deilig ut… Har du noen forslag på nistemat til en 12-timers lang togtur?
Ja!
Fyll en stor matboks, evt flere tupperware med kjøttboller, pølsebiter, ost i terninger, litt grønnsaker oppkuttet i lange staver + en deilig dipp til ( i egen tupperware!), kokte egg i majones (kok et pat-re egg, skjær i små biter og bland godt i majones og litt rømme. Ha gjerne i litt tunisk også), mørk sjokolade, kakao på termos (laget av kokosmelk og råkakao), babybel ost, skinke og gulost i rull med en tannpirker i, oppkuttet frukt med kokosolje over (hell over flytende kokosolje og rør godt), husk gaffel til.
Var det noen tips? Husk å gi mat som gir stabilt blodsukker. Kjeks og godterier vil skape grining og sutring… det skjer med mine i allefall så det utgår på tur. Til nød har jeg rosier på de små boksene, men jeg foretrekker gojibær.
GOD TUR!
Oi! Takk for mange gode råd. Får skrive ned en lang liste og begynne planleggingen 🙂
Ja! Fortell gjerne hvordan det gikk og hva du endte opp med!
Jeg selv syns det er godt med kjøttboller på tur. Selv om det stinker når du åpner tupperwareboksen, haha.
Eller fiskekaker for eksempel. En super stinkbombe på flyet!