Hverken jeg, mann eller barn er kumelkedrikkere til vanlig, så melk er noe vi meget sjeldent har i heimen. Men det hender jeg hiver meg på melkeringen her i områrdet mitt, og får da upasterisert melk fra Nord-Spania levert på døren. Den melken bruker jeg som oftest til å lage kefir og yoghurt som vi bruker i smoothies, grøt, vafler o.l. Eller kakao på regnværsdager.

Nå har jeg fått meg en ny favoritt – tjukkmjølk!
Og jeg er ikke alene, bare sjekk Mollypusen vår som ble for nysgjerrig da jeg satte glasset mitt fra meg:

mollymelk

Det var en av deltakerene fra Finnmark på kurset “Glade dager i Spania” som hadde med seg noe som heter “Viili”. Gry satte igang og lagde tjukkmjølk allerede første dagen så vi kunne få smake etter den hadde syrnet seg ferdig. Her i Spania har vi deilig temperatur for tiden, og den trengte ikke mer enn en hel dag på kjøkkenbenken før den var perfekt. I Norge kan den nok trenge litt mer tid, bare så det er sagt.
Og det er ikke mer vanskelig enn at du heller på fersk melk (du kan bruke både råmelk og butikkmelk) og lar den stå i en dag eller to.

Tjukkmelk er fortsatt vanlig melk men som har blitt tilsatt et enzym fra planten tettegress. Det gjør at melken tykner og holder seg lenger.
Rørosmeieriet har gjenopprettet tradisjonen så dere i Norge kan få tak i tjukkmjølk i butikken, om dere ikke vil lage det selv. Vi her i Spania må foreløpig lage vår egen. Så dere i området mitt må bare si ifra så får dere en “starter” av meg.

Hvorfor er tjukkmjølk bra da? Jo, det er fordi den melken som brukes er økologisk og ikke homogenisert. Det vil si at fettet er intakt. Når man homogeniserer melken blir fettet spaltet til små partikler, og melken blir ødelagt. I tillegg inneholder tjukkmjølken levende melkesyrebakterer, og ved syrning blir melkeproteinet brutt ned, som gjør at det er lettere å fordøye. Ingen av de andre melkeproduktene som finnes på markedet har dette.

molly

Viili, som vi brukte på kurset stammer antageligvis fra Sverige/Finland, og er kjent for sin tyktflytende, geléaktig, nesten sirupaktig konsistens. Den er deilig å drikke, er mild syrlig men kan søtes med et par dråper stevia om du er vant med biolalignende melkedrikker fra før. Jentene mine blander litt rosiner og havregryn oppi før et godt lag med ceylankanel strøs over. De liker best å spise med skje.

Det hender jeg også blander inn litt proteinpulver og chiafrø for en liten boost etter trening.

Har du smakt tjukkmjølk?

Kilder her, her og her