Surdeigsvafler


surdeigsvafler

Man kan fint lage surdeigsvafler av surdeigsstarteren.
Jeg fikk lyst til å prøve etter at jeg leste den ene e-boken til Gry Hammer om fermentering. Der har hun en oppskrift på vafler. Jeg måtte prøve, og ble frelst. Sååå gode jo!

Her er min lille, levende surdeigsstarter:

surdeigsstarter

Den står og godgjør seg på kjøkkenbenken min. Jeg har den ved siden av kaffemaskinen slik at jeg ser på den hver dag. Og sånn sirkus annenhver dag mater jeg den. Da har jeg oppi en stor skje med vann og så en stor skje med grovt speltmel. Også får den kose seg videre. Når jeg ser at jeg har tid, setter jeg gjerne en brøddeig.
Eller gjør klart for å lage surdeigsvafler. Det er så enkelt å gjøre dette kvelden i forveien, for så å steke vafler til frokost neste morgen. Og da har man jammen meg matpakken klar også!

For å lage suridegsvafler må starteren får stå og heve seg over natten.

Slik gjør du:
Scoop opp en stor spiseskje med starter i en bolle (husk å unngå metall når du har med levende kulturer å gjøre) og rør den ut i litt vann. Tilsett så 1 kopp med grovt mel og 1 kopp med vann. Når jeg skriver 1 kopp så er det en kaffekopp, rundt 2 dl.
Rør det godt sammen, og så lar du bare starteren få kose seg over natten.

Neste morgen blander du sammen dette:
6 egg
1 ts bakepulver
1 klype salt
1 ts kardemomme
1 kopp grovt mel
3 ss med søtning, for eks kokosblomstsukker/sukrin/stevia (obs! bruker du stevia må du ha i mye mindre da dette er supersøtt!)

Og så blander du i starteren i dette. Rør godt. Om røren er tykk har du i litt væske. Er røren tynn har du i litt mer grovt speltmel eller for eks kokosmel (hva nå enn du foretrekker).

Vaflene stekes som normalt i massevis av godt smør!

surdeigsvafler

Bon apetitt!
Zelma elsker smør og vil bare ha det på vaflene. Sjekk den tykke smørskiven 🙂 Deilig!

barnemat

16 Comments

 1. February 22, 2013    

  Så spennende vri på surdeigen! Du er så flink:)

  Pleier ikke å få “lyst på” smør, men det fikk jeg nå, haha. Helst på vafler da!

  • February 22, 2013    

   Jeg eeeeeelsker smør!

 2. February 22, 2013    

  Så veldig godt ut 🙂 Jeg skal på kurs i surdeigsbaking om en måned og gleder meg kjempe masse til det 🙂 Kanskje det blir surdeigsvafler her i huset etterhvert også 😉

  • February 22, 2013    

   Oi så moro da! Si ifra hvordan det går da!

 3. February 22, 2013    

  Jeg har også laget en variant av Gry sine surdeigsvafler. De ble veldig gode og det minner meg på at jeg skal lage en ny røre i kveld 😉 God helg!

  • February 22, 2013    

   Enig, må lage så jeg kan ta med på tur i morgen 🙂

 4. February 22, 2013    

  Det der er ingen dårlig frokost- ser kjempegodt ut!!
  Det er så spennende at man kan bruke surdeig til mer enn til brød.

  • February 22, 2013    

   Ja, det er jo så greit å lage vafler til barna. Sunne og gode, rike på fett og proteiner og supert til matpakken!
   Egg er supermat 🙂

 5. Anette M Anette M
  February 23, 2013    

  Hurra – du har så mange gode oppskrifter. Og så er de ofte enklere (mht antall idengrienser blant annet) enn mange andre legger ut, så det faktisk går an å få tid til å lage det mellom jobb og unger. Blir så glad av det. Og også av at du “godkjente” surdeig som lov. Har respekt for dine synspunkter, og ungene våre er veldig glade i surdeigsbrødet så hadde savnet det i hverdagen om anbefalingene gikk mot at det ikke var bra for dem. Er jo så mange ulike anbefalinger “der ute”, ikke lett å orientere seg gitt 🙂

  • February 23, 2013    

   Så fint!
   Sånt blir jeg glad i hjertet av å høre fra andre! Jeg vil jo gjerne inspirere til et sunnere kosthold og ikke minst vise at man kan fint lage sunne alternativer i en hektisk hverdag.
   Surdeigsbrød var jeg faktisk rimelig skeptisk til i begynnelsen. Jeg turte såvidt å smake første gang for jeg orket ikke å ha vondt i magen den dagen, men så ble vi alle enige om å spise (vi var 4-5 stk med glutenallergi) og ingen reagerte! Veldig gøy. Så da ble det integrert i vårt kosthold. Veldig kjekt.

   Ha en super lørdag!

 6. February 23, 2013    

  Helt nydelig Melissa. Skal prøve disse når jeg har fått en surdeigsstarter oppe å gå igjen.. Drøyer med å sette i gang prosessen til lillemann i magen er ute!! 🙂

  • February 23, 2013    

   Neida, du må jo ha noe å surre med før første ri kommer! 🙂

 7. Gry Gry
  March 4, 2013    

  Åhh, nå fikk jeg lyst på vaflene mine 😉 Har satt brøddeig i dag, tror jeg tar ut en slump og gjør den om til vaffelrøre!!!

  • March 4, 2013    

   De er knallgode, super oppskrift Gry!

 8. Forbauset Forbauset
  June 19, 2013    

  Stakkars barn som har deg som mor! Ingen gir smør og fett i så store menger til ett barn! Hva holder du på med????????? Hjelper ungen din til å få hjerteinfarkt, høyt blodtrykk, kolestrol og andre sykdommer? Ingen blir tjukk av å spise brød eller vanlig mat,hvis personen ikke overspiser. EGOIST!Denne ungen har deg å takke for fremtidlige sykdommer. Barnevernet bør bli innkalt!

  • June 19, 2013    

   Jeg tror barnevernet har viktigere saker enn å komme til Spania for å ta meg fordi barna mine får ekte smør i maten sin. Men hyggelig at du bryr deg altså 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.