surdeigsvafler

Man kan fint lage surdeigsvafler av surdeigsstarteren.
Jeg fikk lyst til å prøve etter at jeg leste den ene e-boken til Gry Hammer om fermentering. Der har hun en oppskrift på vafler. Jeg måtte prøve, og ble frelst. Sååå gode jo!

Her er min lille, levende surdeigsstarter:

surdeigsstarter

Den står og godgjør seg på kjøkkenbenken min. Jeg har den ved siden av kaffemaskinen slik at jeg ser på den hver dag. Og sånn sirkus annenhver dag mater jeg den. Da har jeg oppi en stor skje med vann og så en stor skje med grovt speltmel. Også får den kose seg videre. Når jeg ser at jeg har tid, setter jeg gjerne en brøddeig.
Eller gjør klart for å lage surdeigsvafler. Det er så enkelt å gjøre dette kvelden i forveien, for så å steke vafler til frokost neste morgen. Og da har man jammen meg matpakken klar også!

For å lage suridegsvafler må starteren får stå og heve seg over natten.

Slik gjør du:
Scoop opp en stor spiseskje med starter i en bolle (husk å unngå metall når du har med levende kulturer å gjøre) og rør den ut i litt vann. Tilsett så 1 kopp med grovt mel og 1 kopp med vann. Når jeg skriver 1 kopp så er det en kaffekopp, rundt 2 dl.
Rør det godt sammen, og så lar du bare starteren få kose seg over natten.

Neste morgen blander du sammen dette:
6 egg
1 ts bakepulver
1 klype salt
1 ts kardemomme
1 kopp grovt mel
3 ss med søtning, for eks kokosblomstsukker/sukrin/stevia (obs! bruker du stevia må du ha i mye mindre da dette er supersøtt!)

Og så blander du i starteren i dette. Rør godt. Om røren er tykk har du i litt væske. Er røren tynn har du i litt mer grovt speltmel eller for eks kokosmel (hva nå enn du foretrekker).

Vaflene stekes som normalt i massevis av godt smør!

surdeigsvafler

Bon apetitt!
Zelma elsker smør og vil bare ha det på vaflene. Sjekk den tykke smørskiven 🙂 Deilig!

barnemat