surdeigsbrød

Du trenger:
3 ss surdeigsstarter
500 gram grovt speltmel
4 dl vann
2 gulrøtter ferdig raspet
1 dl solsikkefrø
1 dl knuste linfrø (går sikkert fint med hele frø, men jeg hadde ferdigknuste allerede)
1 ss havsalt
2 ss olivenolje

Slik gjør du:
Husk å bruke plast, tre eller glass når du har med surdeigsstarter å gjøre. Den liker ikke metall.
Begynn med å røre ut starteren i litt av vannet. Deretter sper du på med mer vann til den er løst opp. Nå kan du ha i resten av ingrediensene og bland alt sammen. Min deig ble litt klissete, og det gikk fint å bruke muskelkraft til å røre alt sammen. Noen ganger har jeg blandet deigen sammen i kjøkkenmaskinen først, og deretter hatt deigen i en plastbolle og så blandet i surdegisstarteren. Det funker det også.

Når alt er blandet sammen, la deigen stå og heve i noen timer (min står gjerne 6 timer) før du har deigen over i en brødform og lar den heve for andre gang, for eksempel over natten. Med andre ord, dette er perfekt for litt travle mødre. Miks alt sammen og la den stå til du får tid til å steke brødet!

Stek brødet på 200 grader i ca 45 minutter. La det kjøle seg litt ned før du skjærer det opp. Jeg pleier å fryse ned skiver så jeg alltid har brød i fryseren til barna.
Det kan være en idé å raspe gulrøttene enda finere om barna er kresne på farger i brødet.