Hvordan bake surdeigsbrød

surdeig
Hva er surdeig?
En surdeigskultur består av en blanding av gjær og melkesyrebakterier som finnes naturlig på kornets skall. Overalt i naturen finner man forskjellige typer gjærsopp og bakterier.

Hvordan setter du en surdeig?

I en ren plastbolle og med en tresleiv (surdeigsstarteren liker ikke metall, så unngå dette) har du i ca 2-3 ss med surdeigsstarter. Ha i litt vann og rør ut starteren. Deretter er det bare å spe på vekselsvis med 1 kg grovt spelt og vann til deigen er litt klissete og fast. Ha over et tynt klede og sett bollen til side i minst 8-10 timer. Den kan fint stå på kjøkkenbenken, men gjerne et lunt sted som for eks på badet.
Nå skal det stå og syrne i minst 8-10 timer, men gjerne lenger om du har det travelt.
Smør en form (enten av glass eller keramikk) med smør før du har i deigen.

Her ser dere Ellinor ala Kraftkost i sving på kjøkkenet på Akinon:Sett ovnen på 250 grader og la den bli god og varm. Åpne døren og hell en kopp med vann i bunn, deretter har du i brødet kjapt og lukker døren. Sett ned varmen på 180 grader og la brødet steke i 1 time og 15 minutter.
Etter endt tid tar du ut brødet, vipper det ut av formen og setter på en rist med et håndkle over. La det kjøle seg helt ned før du skjærer i det.
Obs! På bildene bruker vi non-stick former da det var det eneste vi hadde på kjøkkenet vi bakte brød. Til vanlig bruker jeg glassformer som jeg smører rikelig med smør før jeg har i deigen.

Brødet har en svak syrlig smak, men når du smører på en tykk skive smør eller kokosfett og noe godt pålegg der igjen blir dette en smaksopplevelse for store og små!

Det er også mulighet å tilsette annet godt i brødet, her har jeg gulrot og frø i:

surdeigsbrød

8 Comments

 1. October 29, 2012    

  Var på kurs hos Gry Hammer og fikk med surdeigstarter derfra 🙂 Fikk ikke helt dreisen på det, så starteren endte i søpla (sammen med vannkefirkornene jeg også fikk). Big mistake! Nå har jeg i alle fall fått meg ny ladning med vannkefirkorn som går så det suser, og tenkte jeg skulle få tak i en surdeigstarter igjen også. Blir så inspirert!!!

  • October 29, 2012    

   Min surdeigsstarter driver og spiller meg et puss disse dager, siden det er blitt kaldt i luften nå. Men jeg har matet den litt så vi får se om den klarer seg. Kefirkornene derimot formerer seg nesten litt for raskt! Veldig morsomt og det er jo så godt!
   Mine levende kulturer kommer også fra Gry. Vi har en felles venninne som tok med til Spania til meg. 🙂

 2. Ellinor Ellinor
  October 29, 2012    

  Moro at startern til Gry har havna i spania da 🙂 Sett den på badet hver gang du mater den så kommer den seg sikkert . Når du lager deigen kan den også stå på badet over natta så blir det fart på den, NB! minst 7 timer for og bryte ned gluten 🙂 Lykke til med brødet, vannkefir,kombucha 🙂

  • October 30, 2012    

   Ja ikke sant!
   Det er gulvkaldt her så badet er ikke noe varmere enn andre steder (bor i Spania vettu og her er husene iskalde). Men mulig jeg tar den med ned i butikken for der er det varmere!

 3. October 30, 2012    

  Så flink du er! Jeg har aldri bakt surdeigsbrød før- det sparer jeg til den dagen jeg har et større hjem+kjøkken 🙂 Men det ser veldig godt ut da!

  • October 30, 2012    

   Du trenger faktisk ikke noe særlig med plass. Bare en bolle med deigen oppi 🙂
   og så en ovn da!

 4. Åshild Åshild
  April 8, 2013    

  I dag skal det skje! Etter 7 dager med stell av deigbabyen min, skal jeg begynne å blande i mel og se om jeg får det til å heve. Starteren hevet seg til dobbelt størrelse etter 6 dager, så den skal være sterk nok nå. Bakte også vanlige brød der jeg blandet inn noe av det jeg har tatt av starteren hver gang jeg har matet den, og gjett om det ble godt!!
  Kanskje jeg skal skrive blogg?!

  • April 8, 2013    

   Oi, spennende! Fortell meg hvordan det gikk da!

No Pings Yet

 1. Fermentering av grønnsaker | Melissa Spania on October 5, 2014 at 08:23
 2. Stabilt frokostinntak! | Melissa Spania on August 25, 2015 at 08:42
 3. Pimp your bread | Melissa Spania on August 23, 2016 at 16:40
 4. Surdeigsbrød med chiafrø | Melissa Spania on March 17, 2017 at 11:20
 5. Surdegspannekaker til kidsa! | Melissa Spania on March 19, 2017 at 09:50

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.