surdeig
Hva er surdeig?
En surdeigskultur består av en blanding av gjær og melkesyrebakterier som finnes naturlig på kornets skall. Overalt i naturen finner man forskjellige typer gjærsopp og bakterier.

Hvordan setter du en surdeig?

I en ren plastbolle og med en tresleiv (surdeigsstarteren liker ikke metall, så unngå dette) har du i ca 2-3 ss med surdeigsstarter. Ha i litt vann og rør ut starteren. Deretter er det bare å spe på vekselsvis med 1 kg grovt spelt og vann til deigen er litt klissete og fast. Ha over et tynt klede og sett bollen til side i minst 8-10 timer. Den kan fint stå på kjøkkenbenken, men gjerne et lunt sted som for eks på badet.
Nå skal det stå og syrne i minst 8-10 timer, men gjerne lenger om du har det travelt.
Smør en form (enten av glass eller keramikk) med smør før du har i deigen.

Her ser dere Ellinor ala Kraftkost i sving på kjøkkenet på Akinon:Sett ovnen på 250 grader og la den bli god og varm. Åpne døren og hell en kopp med vann i bunn, deretter har du i brødet kjapt og lukker døren. Sett ned varmen på 180 grader og la brødet steke i 1 time og 15 minutter.
Etter endt tid tar du ut brødet, vipper det ut av formen og setter på en rist med et håndkle over. La det kjøle seg helt ned før du skjærer i det.
Obs! På bildene bruker vi non-stick former da det var det eneste vi hadde på kjøkkenet vi bakte brød. Til vanlig bruker jeg glassformer som jeg smører rikelig med smør før jeg har i deigen.

Brødet har en svak syrlig smak, men når du smører på en tykk skive smør eller kokosfett og noe godt pålegg der igjen blir dette en smaksopplevelse for store og små!

Det er også mulighet å tilsette annet godt i brødet, her har jeg gulrot og frø i:

surdeigsbrød