Når vi har late søndager, er det mer tid til å gjøre litt mer ut av maten. Så i kveld ble det kjøtt fra Galicia i Spania, søtpotetmos (damp søtpotet, tilsett en halv pakke med smør og litt himalaysasalt og mos med blender), guacamole (mos 4 avokado med 3-4 fedd hvitløk og krydre med pepper og stekt blomkål med 4 fedd hvitløk. Naboen har massevis av chili i kjøkkenhagen sin så vi kjørte på med masse chili i dag. Skikkelig hot og godt!

paleomiddag

Etter at vi hadde inntatt ca 4 store hvitløksfedd hver, trenger jeg ikke nevne at lukten av hvitløk satt godt i veggene resten av kvelden!

Kineserene begynte å bruke hvitløk for mer enn 3000 år siden, mot alt fra tannpleie til diaré. For eksempel kan hvitløk redusere risikoen for kreft i lever og magen. Forskere ved Radiumhospitalet har funnet at stoffet allicin, som er det viktigste virkestoffet i hvitløk, også hemmer vekst av brystkreftceller.

Hvitløk ser ut til å kunne bremse kroppens naturlige produksjon av kolesterol i leverceller. Et lavt kolesterolnivå er igjen med på å senke risikoen for hjerte- og karsykdom og slag. Dyrestudier har vist at hvitløk kan senke blodtrykket til dyr med høye kolesterolverdier, derfor er det ikke noe i veien for å tilsette hvitløk i maten til dyrene.

Vi pleier faktisk selv å tilsette et par fedd i drikkevannet til hønene våre for å øke immunforsvaret deres. Det ser ut som de liker det.

Hvitløk kan senke blodsukkeret og kan brukes som støttebehandling ved diabetes.
Så kjør på med hvitløk i maten! Nå er høsten på vei, så det er fint å booste immunforsvaret til høstforkjølelsene starter rundt oss.

Spiser du hvitløk?