Sofie Hexeberg kommenterer saken

Jeg ble kontaktet av Sofie Hexeberg som har fått med seg denne saken. Hun har følgende å si:

Det er synd at diskusjonen rundt kosthold skal bringe frem så sterke følelser at det blir usaklig og personrettet.
Det hele dreier seg om å spise ren og naturlig mat som er laget fra bunnen av. Mat uten tilsetningsstoffer, mat uten sukker og transfett, mat uten raske karbohydrater.
Mange barn vokser opp på ris, pasta, lyst brød, fruktyoghurt og ferdigmat. Samtidig ser vi en kraftig økning i overvekt, diabetes og andre livsstilssykdommer hos barn. Dette er bare trist, og noe må gjøres. Det som tidligere ble kalt aldersdiabetes rammer stadig oftere barn og ungdom.

Hvis man ønsker å gi barna sine et godt grunnlag for god helse og utvikling er et lavkarbokosthold helt optimalt. Alle er forskjellige og har individuell toleranse for melk, egg, gluten osv., men også for karbohydrater. Dette må vi bare respektere.
Det som er helt sikkert er at barna må få i seg alle de essensielle næringsstoffene, og det gjør de på ren, naturlig og ikke minst variert kost. Et slikt kosthold vil også føre til et stabilt blodsukker som er helt avgjørende for et godt immunforsvar, økt konsentrasjon, gode søvnvaner, gode matvaner og ikke minst et stabilt humør.

Barna bør spise seg mette på næringsrik og naturlig mat som grønnsaker og bær, rent kjøtt, fisk, kylling og fett. Meieriprodukter er supert for dem som tåler det, men kun de usukrede naturlige variantene. Nøtter er utmerket som snacks.
Å leve på et lavkarbokosthold dreier seg om å begrense bruken av karbohydrater – ikke å utelukke dem.
Vi håper Støre vil vurdere å bruke mat som medisin for å bedre folkehelsen!
Og fortsett å stå på, Melissa!

Dersom du trenger mer informasjon om hva et lavkarbokosthold er, anbefaler vi www.lavkarboklubben.no
Mvh,

Sofie Hexeberg, lege, Dr. med og Tine Berg-Hansen, ernæringsfysiolog.
8 Comments

 1. Carsten Carsten
  October 25, 2012    

  Heisann,

  fint at du lufter kosthold og fedme…..flere og flere ser ut til å slite litt med vekta, men er det rettferdig å svartmale ris og pasta da? Vi bruker dette ganske ofte, men da fullkorns utgaven. Er vel kanskje ikke like fy-fy som den hvite varianten?

  • October 25, 2012    

   Det er et bedre alternativ ja til hvit pasta. Lavkarbo dreier seg om å redusere karbohydratene. Det er ikke om å gjøre å kutte de ut helt.
   De gangene vi spiser pasta hjemme variérer vi med forskjellig typer. Alt fra sjøspaghetti til quinospaghetti, rispasta osv. Det er jo så mange gode alternativer. Og barna stortrives. De spør aldri etter hvit pasta.

   Det er ikke snakk om å svartmale ris men å redusere det!

 2. Ida Ida
  October 25, 2012    

  Hei! Jeg har fått med meg artikkelen om deg, og synes du er en tøff dame! 🙂 Jeg digger deg, og synes lavkarbokosthold virker spennende 🙂 Likevel har jeg bare noen få spørsmål:
  – Hva mener du med “en gang i blant” når det gjelder utskeielser? Er det en gang i uken, to ganger i uken?
  – Føler du ikke at du går glipp av mange nytelser? Og er det ikke vanskelig å leve på et slikt kosthold når nesten alle andre rundt deg ikke gjør det?
  – Tenk om alle barna i barnehagen hadde spesielle kosthold, ville du da at staten skulle tilrettelegge for alle barna, og kjøpe inn spesielle ingridienser for hver og en? Og kanskje måtte ansatte flere for å kunne lage spesialiserte matvarer til alle barna som lever på forskjellige kosthold? Og bruke penger på ting som koser kanskje mer, som lavkarbobrød? Det tar jo mer tid og penger, hvor skal man hente pengene fra? Skal ikke de som jobber i barnehagen med det de er utdannet som, og ikke “kokk”, og sekundærsosialisere barna?
  Håper du svarer på spørsmålene! 🙂 Jeg er åpen for nye synspunkter og tenkemåter, og jeg mener det absolutt ikke negativt. Ha en strålende dag!

  • October 25, 2012    

   Hei Ida!

   En gang i blant er når det er bursdager, vi blir bedt bort, det er ingen andre alternativer. Dette kan være alt fra en gang i uken til en gang i måneden. Vi var i barnebursdag for et par uker siden og da spiste vi muffins og eldste fikk en juice. Som alle de andre barna. Ingen forskjell. I går spiste vi fiskegrateng (byens beste!) på restaurant og da var det macaroni i. De spiste ikke mye men litt hver (de fant ut at de plutselig ikke likte fiskegrateng da den kom på bordet).

   Nei, jeg føler overhodet ikke at jeg går glipp av nytelser. For jeg forsyner meg i for eks selskap om jeg vil ha. Sist gang jeg spiste annen sin bakst var i denne bursdagen. Sjokolademuffins som så knallgod ut. Så jeg tok en. Fordi jeg hadde lyst. Fikk mageknipe etterpå men det var verdt det. FOr jeg liker å kose meg. Noen ganger er det verdt mageknipen og andre ikke. Men jeg føler egentlig stikk motsatt for jeg spiser jo sjokolade hver eneste dag! Og jeg baker ofte kaker osv. Koser meg masse, det er jo såååå mange alternativer 🙂

   Jeg tenker på det siste du spør om. Syns det er litt vanskelig å svare på. Barnehageansatte skal ikke fungere som kokker heller nei. I vår barnehagen har de eget kjøkken med egen kokk (luksus!) og de tar hensyn til de som trenger det. Så det er jo forskjell fra sted til sted. Har et barn allergi eller intoleranse, så syns jeg det er ok at foreldrene sender med alternativer. Jeg krever ingenting, men det er jo lov å spørre. Og i mitt tilfelle var det ikke noe problem. Hadde det vært vanskelig for barnehagen så hadde jeg hatt forståelse for det. Kanskje ikke så veldig happy om de nektet å gi alternativer, men det er derfor jeg bruker denne bhg, fordi de er som de er.

   Ha en strålende dag du også!

 3. Maren Maren
  October 25, 2012    

  Dette var en fin kommentar til all balubaen her inne i går! Jeg fikk med meg de fleste kommentarene til innlegget ditt i går, og ble bare lettere irritert av arrogansen til mange av de som skrev…

  Jeg er ikke for den “høyfett”-varianten av lavkarbo, men heller kanskje mer mot Fedons “Smartkarbo”. Vi trenger fett, men jeg personlig lesser ikke på med bacon, rømme og fløte dagen lang.
  MEN, det som er viktig å huske på her, er jo nettopp det som Hexeberg skriver over:

  “Barna bør spise seg mette på næringsrik og naturlig mat som grønnsaker og bær, rent kjøtt, fisk, kylling og fett. Meieriprodukter er supert for dem som tåler det, men kun de usukrede naturlige variantene. Nøtter er utmerket som snacks.
  Å leve på et lavkarbokosthold dreier seg om å begrense bruken av karbohydrater – ikke å utelukke dem.”

  Når ble det nødvendig for barn å spise raffinert sukker/hvitt mel? I gamle dager, da hvete og sukker var dyre luksusvarer, tror dere barna led noen nød? De spiste seg mett på MAT; grønnsaker, frukt, kjøtt, fisk og egg. Og det ble vel folk ut av de og… 😉

  I dagens samfunn forbinder mange mat med kos. Og dermed slenges desserter og junkfood inn i det vanlige kostholdet, for det er jo viktig å kose seg. Og det er det! Men hva er galt med å gjøre den delen av kostholdet litt sunnere, sånn til vanlig, og så skeier man ut en gang i blant? Uansett hva dere Kakefanatikere sier, barn TRENGER ikke hvete/sukker. At det er helt ok å kose seg med det i bursdager, er en annen sak.

 4. Kristin Kristin
  October 25, 2012    

  Flott innspill og ikke minst info til de som har uttalt seg mindre fornuftig her inne de siste dagene!!!

  • October 25, 2012    

   Det har endret seg ganske mye ser jeg ja. Fint er det!

 5. Nora Nora
  October 26, 2012    

  Jeg liker godt Sofie Hexeberg og hun har vært flink å få frem dette med at man blir frisk med lavkarbo. Så fint at hun har uttalt seg hos deg, så kan mange av de fettfolka som er hysteriske få et svar fra en lege. Takk for fin blogg forresten!
  Hilsen Nora

No Pings Yet

 1. Der kom den…. | Melissa Spania on February 24, 2020 at 10:51

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.