Små barn på lavkarbo

lavkarbo frokost
(Bildet er fra en typisk søndagsfrokost hos oss hvor vi dekker bordet med masse deilig og fristende mat. Ikke brød og ikke frukt, men grønnsaker, kjøttpålegg, hjemmelaget sjokoladepålegg, bløtkokte egg og gode oster)

Noen som har fått med seg saken om Daniella på 11 mnd som “går på lavkarbo?”
Hehe, da jeg så denne komme opp på Facebook tenkte jeg at det ikke vil ta lang tid før kommentarene ville rase inn. Jeg var raskt med å si noe positivt om saken, da jeg personlig støtter opp under et kosthold med lite karbohydrat. Om det er en baby eller voksen så har jeg tommel opp for mat som er næringstett og har lite sukker og stivelse i seg.

Som forventet kom det kommentarer som at dette var sykt, stakkars barn osv.
Jeg ser dette ofte, at spesielt voksne hisser seg opp når vi snakker om lavkarbo. Hva er poenget med det, mener mange. Barn trenger karbohydrater blir det argumentert med.
Tja, jeg er litt uenig der jeg da. Barn trener ren og naturlig mat. Mat som kroppen liker og mat som ikke inneholder tilsetningsstoffer, farge eller kunstig søtning. Eller sprøytet frukt og grønt.

Jeg må ta opp dette med begrepet lavkarbo.

Altså, for en rundt 10 år siden da Fedon begynte å snakke om glykemisk indeks og et kosthold med mindre karbohydrater ble fremmet kom ordet “lavkarbo” på banen. Dette vil si at man inntar et kosthold med mindre enn 120-150 gram karbohydrat.
Dessverre har det blitt slik at begrepet lavkarbo er totalt misforstått av mange og flere tror at man blir satt på en “kur” når man “går på lavkarbo”.
GÅ PÅ LAVKARBO? HÆ? Er ikke det litt teit å si?
Jeg går ikke på lavkarbo.
Jeg spiser et naturlig kosthold med lite inntak av karbohydrater. Det er ikke en diett eller kur. Det er en livsstil. Fordi kroppen trives med denne type mat. Kroppen liker mat uten tilsetningsstoffer, kunstig søtning og sunt fett. Mat som metter lenge. Og gir godt med energi!
Og barn kan også ha en sunn livsstil ved å spise ren og naturlig mat som oss voksne.
Barn trenger ikke kornprodukter, saft eller frukt. Det finnes mange andre gode alternativer!

Da jeg var på kurs i februar i Norge, snakket Gry Hammer om spedbarnsmat. Det var så utrolig deilig å høre hva hun sa, siden jeg gjorde mye av det hun preiket om med mine barn. Det var deilig å få en slags bekreftelse på at mannen min og jeg fulgte magefølelsen vår da det gjaldt kosthold. At vi gjorde godt for vår førstefødte (og minsten, så klart!).
Det hendte jo at de fikk smake grøt og fruktmos osv, men grunnkostholdet deres bestod av skikkelig mat. Heller middagen vår enn grøt, for å si det sånn!

barn spiser egg
(Her spiser Solen hjemmelaget lavkarbobrød med bløtkokt egg og masse smør)

zofiaMiddagen i kveld ble inntatt ute, og min eldste, Solen, fikk kyllingspyd som hun koste seg med. Hun strålte som en sol.

I mellomtiden får vi som tenker på mat som noe kroppen skal bruke til å holde seg frisk og fin støtte opp under slike saker. Jeg klapper i hendene over foreldre som tenker på dette. Det er dessverre altfor mange som tyr til kjøpegrøt og mat på glass generelt til sine små barn. Følg heller magefølelsen, sett dere inn i temaet, gå til innkjøp av gode bøker om babymat, tenk selv hvordan de hadde det før i Steinalderen! Og for all del, sjekk ut Nourishing Traditions bøkene.

Jeg har tidligere skrevet om barn på lavkarbo, om noen vil lese om det.

24 Comments

 1. Siv Siv
  July 18, 2013    

  Så bra innlegg! Kom til å tenke på noe som er litt rart. Ingen av mine 3 gutter er særlig glad i vanlig brød og vi har heller aldri tvunget dem til å spise det da vi spiser særs lite av det. Derimot er de kjempeglad i spesielt egg og grønnsaker og fisk. Tror ikke barn lider noen nød akkuratuten feks brød og mye ris og pasta. Mine er iallefall happy og full av energi.
  Omelett med hvitløk og tomat er det beste de vet. Og fisk da som sklir rett ned. Det som er rart er at folk kan finne på å be merke. Nemnen, liker de ikke brød?. Det er liksom veldig snodig i Norge iallefall. mens deres barn verken spiser grønnsaker eller fisk. Fisk og brokkoli er liksom akseptert at barn ikke liker.. Det er litt rart:-) tror litt kan ligge i usikkerheten rundt det ukjente desverre. Kos deg med besøk:-) siv:-)

 2. July 18, 2013    

  Hei,
  jeg måtte også gå i tenkeboksen da jeg hørte om ettåringen som gikk på lavkarbo. Jeg har nettopp gått på lavkarbo for å gå ned i vekt for å passe inn i brudekjolen;) Men må si at jeg likte følelsen dette gav kroppen, og vil gjerne fortsette med dette… Dog ikke hysterisk. Det jeg lurer på er; jeg har hørt at man som gravid ikke skal være i ketose. Hva med små barn?
  Kos deg med besøk!
  Elisabeth:)

 3. July 19, 2013    

  Hei,
  Så bra at du kommenterer dette positivt! Jeg har i dag 3 voksne gutter som er veldig bevisst på hva de putter i munnen, noe de har fått med seg hjemmefra. Men skulle så gjerne visst det jeg vet i dag, når vi var små…. Hadde ikke stusset på å gi de lavkarbomat!
  Ellers må jeg bare få skryte av bloggen din, den er utrolig enkel og bra 🙂
  Bruker oppskriftene dine hele tiden! Gleder meg til neste innlegg/oppskrift.
  Kos deg med Norgesbesøk!
  Nina

  • July 19, 2013    

   Takk for skryten, det er alltid veldig hyggelig å høre!

 4. Elfrid Elfrid
  July 19, 2013    

  Veldig fint innlegg, men blir litt oppgitt over gjentatt bruk av ordet “lavkarbo”. Hvorfor ikke bare bruke naturlig , næringstett og balansert kosthold ? synes det er trist at et så misforstått ord fremdeles finnes i vokabularet og at det brukes .. i sær av dere som fronter naturlig næringstett mat fremfor industrimat …

 5. July 19, 2013    

  Hei, først må jeg få skryte av bloggen din – utrolig informativ og veldig mye interessant å lese! Etter mange år som jojoslankende lavkarboskeptiker har jeg nylig lagt om livsstilen til lavkarbo, og selv om jeg ikke har holdt på så lenge, så stortrives jeg! Det er som å få et nytt liv, og jeg har funnet tilbake til gleden av å lage god mat, noe jeg syntes var veldig vanskelig på lavkalori, alt ble så tørt og smakløst. Nytter liksom ikke med kilovis med urtekrydder så lenge de ikke får kose seg og frigi smak og aroma i fett….

  Jeg har ikke barn selv, men jeg ser ikke problemet med å la barn spise lavkarbo. Det er mer bekymringsfullt at barn og unge blir overvektige i ung alder som følge av feil kost, og at antallet barn og unge med konsentrasjonsproblemer og ADD/ADHD bare øker.

 6. July 19, 2013    

  Bra innlegg! Gode eksempler som viser at barna dine får i seg næringsrik mat! Og lever Fint uten sukker og brød…

  En kommentar til Elisabeth over. Du trenger ikke være i ketose for å spise lavkarbo. Om du trenger gravidmattips anbefaler jeg å sjekke litt på bloggen min, og å følge med videre. Små barn som får naturlig mat er ikke nødvendigvis i ketose. De slipper bare de enorme blodsukkersvingningene som de fleste barn (dessverre) opplever.

 7. July 19, 2013    

  Først må jeg bare si at jeg synes bloggen din er veldig informativ og interessant, masse spennende å lese her! Etter mange år som jojoslankende lavkarboskeptiker, har jeg nå nylig lagt om til lavkarbokosthold/livsstil, og må bare si at jeg stortrives så langt 🙂 Det er ikke tvil om at både kropp og sinn har det bedre med denne typen kosthold, og jeg har funnet tilbake til gleden av å lage god mat, noe som jeg syntes var vanskelig på lavkalori.

  Nå har ikke jeg egne barn, men jeg tror ikke jeg ville vært redd for å la barn spise (moderat)lavkarbo. Jeg er mye mer betenkt over den økende overvekten blant barn og unge i dag, og det økte antallet barn og unge som sliter med konsentrasjons/lærevansker og ADD/ADHD, og jeg tror faktisk at kostholdet ikke er en ubetydelig faktor her.

 8. Oda Oda
  July 19, 2013    

  Flott innleg!

  Jeg tror egentlig mye av problemet ligger i bruken av ordet “lavkarbo” Det blir nok assosiert med ekstreme slankekurer basert på egg bacon og kremfløte med smør. MAnge som ikke skjønner at barn akkurat som voksne har bare godt av et kosthold med ekte mat!

  Bare lurer på en ting- har barna dine et glutenfritt kosthold?

  Jeg ville i allefal holdt mine barn unna gluten, etter alt jeg har lest om det (har ingen barn for øyeblikket, men evt. når).
  Keep up the good work- Oda

  • July 19, 2013    

   Hei Oda!

   Jentene mine er ikke 100% glutenfri nei, for det er vanskelig å utføre siden de får mat i barnehagen og på skolen. Men her i huset kjører jeg nesten helt glutenfritt.

   Klem!

 9. July 19, 2013    

  Først av alt vil jeg si at du har en veldig spennende, interessant og informativ blogg 🙂 Etter mange år som jojoslankende lavkarboskeptiker har jeg nylig lagt om til lavkarbokosthold, og stortrives! Jeg er mett, nyter maten og har fått tilbake gleden av å lage god mat, noe som ble vanskeligere og vanskeligere på lavkalori. Gått ned i vekt og cm har jeg også, så jeg er veldig fornøyd 🙂

  Nå har jeg ikke barn selv, men ut fra det jeg så langt har lest meg opp på når det gjelder lavkarbo/LCHF, så hadde jeg ikke vært engstelig for å la barn ha et slikt kosthold. Det er langt mer skremmende med andelen barn og unge som er overvektige og sliter med konsentrasjonsproblmer og lærevansker, og jeg er ikke i tvil om at en del av denne problematikken er kostholdsrelatert.

 10. July 19, 2013    

  Det er jo heller ikke sånn at de av oss som ikke spiser lavkarbo automatisk lever på posemat, loff og konsentrert fruktjuice… Jeg skjønner at du vet dette, men slik som mange lavkarbo/paleo tilhengere fremstiller det virker det ofte som det er de eneste alternativene: lavkarbo vs. raffinert høykarbo. Selv tror jeg at all frukt og alle grønnsaker er supermat for kroppen, og at det er dette vi mennesker er lagd for å spise 🙂

  • July 19, 2013    

   Det er mange veldig sunne folk der ute selv om de ikke spiser et karboredusert kosthold ja! Jeg syns Hellstrøm for eks er flink til å ha fokus på å lage mat fra grunnen av.
   Og ja, jeg er enig i at vi er skapt for å spise frukt og grønnsaker. Det er supermat for kroppen. Men i min verden tenker jeg at dette bør da være økologisk og spise når det er modent.
   Og holde oss til fruktene der vi bor. Det tror jeg vi er mer skapt til å følge! Lokalt, liksom 🙂

   Ellers sier jeg som jeg sier mange ganger; vi er alle forskjellig og man må finne ut hva som føles riktig for en. Da blir kroppen fornøyd 🙂

   Takk for at du er innom Bente!

 11. July 19, 2013    

  Så fint innlegg Melissa! Leste den artikkelen selv, og morsomt av alt, alle de som hisser seg opp og støtter “sukker til barna”.

  Men jeg syntes kommentaren til Bente over her var veldig fin jeg!! For det er jo ikke slik at det enten er lav-karbo eller et sukker-kosthold. Jeg liker ikke ordet/navnet “lavkarbo”.. Tror det er så misforstått, og personlig tror jeg ikke karbo er farlig heller- det sier seg jo selv siden de sunneste tingene i verden (i min verden iallefall ;)) inneholder noe karbo. Jeg tror folk (flest iallefall) fint kan spise gode mengder (økologisk) frukt og bær, men at ALLE (babyer som voksne) burde holde seg unna sukker, mel, bearbeidet korn, melk, ferdigprodukter og alt slikt.

  Man trenger ikke kalle det lavkarbo, tror mange blir skremt av det, men et naturlig næringsrikt kosthold. Og det tror jeg burde bestå av masse masse grønt, frukt, nøtter, frø, gode oljer, og for de som vil, kjøtt/egg fra bra kilder (men ikke i overflod).

  🙂

 12. July 19, 2013    

  Ja, økologisk som er modnet i solen er jo det desidert beste, nam! 🙂 Men om vi bare er ment å spise frukt og grønt fra der vi bor … jeg vet ikke om jeg følger den tankegangen. Det moderne mennesket utviklet seg i Afrika, et tropisk land med en overflod av tropiske frukter. Selv om våre forfedre har vandret langt og utviklet seg mye, ser jeg ingen grunn til at vi i Norden er mer skapt til å spise epler og plommer enn bananer og mango 🙂

  • July 21, 2013    

   Nei, jeg er egentlig enig med deg altså. Var litt kjap med den forrige kommentaren min.
   Men om for eks nordmenn spiser mango, så må jo denne plukkes umoden for at den skal rekke opp til Norge for å modnes der oppe. Da er det ikke akkurat mye næring igjen når det plukkes for eks her i Spania mørk grønn og skikkelig hard…
   Kortreist og lokalt er selvsagt best. Selv om jeg spiser både mango fra Pakistan og kiwi fra New Zealand!

 13. July 20, 2013    

  Er så lei av denne debatten allerede, og har ikke egne barn enda engang! Artikkelen blir skrevet som om det er synd på den lille jenta som ALDRI får brus osv. Stakkars liten som vokser opp med foreldre som prioriterer matlagning og næringsrik mat til henne. Tenk det grunnlaget hun får da! Cellene som utvikles har nok av næring til å utvikle seg optimalt. Egg, fisk, lever, grønnsaker, nok fett, heldiggris sier jeg! Ikke alle barn har problemer med sukker og hvitt mel, men jeg tror alle barn har godt av å få i seg mer næringsrik mat, og mindre tullemat. Safariyoghurt, saft og kneip, nei takk! Heia deg Melissa som tør å stikke seg ut og gi en stemme til det ekte sunne! God helg <3

  • July 21, 2013    

   Ja, “stakkars” *fnis*

   Klem til deg Helene!

 14. Nanne Nanne
  July 20, 2013    

  Uff, beklager at jeg spammet bloggen din med 3 nesten likelydende kommentarer – det var ikke meningen. Hadde noe feil med feeden fra kontoen min slik at de to første kommentarene ikke vistes, og når jeg fikk det i orden kom de med, de også.

  • July 21, 2013    

   Det gjør ingenting 🙂 Bare hyggelig at du er innom 🙂

 15. Silje G. H Silje G. H
  July 21, 2013    

  Jeg gleder meg til videre innlegg om mat og barn(som du vet,he,he), det kommer til å bli veldig bra,det er jeg sikker på.
  Klem

  • July 21, 2013    

   Working on it!
   Det har tatt litt tid, men jeg må liksom være på “g” når jeg skal sette meg ned og skrive… motivasjonen må være der. Og den er kommet nå!

 16. July 22, 2013    

  Hei igjen og takk til Sara`s kommentar over:)
  Jeg trenger ikke kosthold for gravide, men lurte generelt da jeg har barn, og var veldig opptatt av ketose da jeg gikk på lavkarbo. Sikkert andre som lurer på gravidkosthold!:) Jeg bor i Spania, og sliter med å finne råvarer til lavkarbokosthold, spesielt til knekkbrød/bakst. Mye å lære. E:)

 17. vegge vegge
  August 10, 2016    

  Hmm, du går ikke på lavcarbo om du får opp til 120-150gram karbohydrater i kosten daglig. Det er vel derfor du ikke har noe i mot lavkarbo, mens andre har det. Da de tenker det er urimelig for barn å spise under 20, og maks 50gram karbo om dagen. Som er det lavkarbo står for. (Ketose osv.)

  Tror ingen ville tenkt det var galt å gi barna grov mat, av alle varianter. Men det er ikke lavkarbo 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.