lavkarbo frokost
(Bildet er fra en typisk søndagsfrokost hos oss hvor vi dekker bordet med masse deilig og fristende mat. Ikke brød og ikke frukt, men grønnsaker, kjøttpålegg, hjemmelaget sjokoladepålegg, bløtkokte egg og gode oster)

Noen som har fått med seg saken om Daniella på 11 mnd som “går på lavkarbo?”
Hehe, da jeg så denne komme opp på Facebook tenkte jeg at det ikke vil ta lang tid før kommentarene ville rase inn. Jeg var raskt med å si noe positivt om saken, da jeg personlig støtter opp under et kosthold med lite karbohydrat. Om det er en baby eller voksen så har jeg tommel opp for mat som er næringstett og har lite sukker og stivelse i seg.

Som forventet kom det kommentarer som at dette var sykt, stakkars barn osv.
Jeg ser dette ofte, at spesielt voksne hisser seg opp når vi snakker om lavkarbo. Hva er poenget med det, mener mange. Barn trenger karbohydrater blir det argumentert med.
Tja, jeg er litt uenig der jeg da. Barn trener ren og naturlig mat. Mat som kroppen liker og mat som ikke inneholder tilsetningsstoffer, farge eller kunstig søtning. Eller sprøytet frukt og grønt.

Jeg må ta opp dette med begrepet lavkarbo.

Altså, for en rundt 10 år siden da Fedon begynte å snakke om glykemisk indeks og et kosthold med mindre karbohydrater ble fremmet kom ordet “lavkarbo” på banen. Dette vil si at man inntar et kosthold med mindre enn 120-150 gram karbohydrat.
Dessverre har det blitt slik at begrepet lavkarbo er totalt misforstått av mange og flere tror at man blir satt på en “kur” når man “går på lavkarbo”.
GÅ PÅ LAVKARBO? HÆ? Er ikke det litt teit å si?
Jeg går ikke på lavkarbo.
Jeg spiser et naturlig kosthold med lite inntak av karbohydrater. Det er ikke en diett eller kur. Det er en livsstil. Fordi kroppen trives med denne type mat. Kroppen liker mat uten tilsetningsstoffer, kunstig søtning og sunt fett. Mat som metter lenge. Og gir godt med energi!
Og barn kan også ha en sunn livsstil ved å spise ren og naturlig mat som oss voksne.
Barn trenger ikke kornprodukter, saft eller frukt. Det finnes mange andre gode alternativer!

Da jeg var på kurs i februar i Norge, snakket Gry Hammer om spedbarnsmat. Det var så utrolig deilig å høre hva hun sa, siden jeg gjorde mye av det hun preiket om med mine barn. Det var deilig å få en slags bekreftelse på at mannen min og jeg fulgte magefølelsen vår da det gjaldt kosthold. At vi gjorde godt for vår førstefødte (og minsten, så klart!).
Det hendte jo at de fikk smake grøt og fruktmos osv, men grunnkostholdet deres bestod av skikkelig mat. Heller middagen vår enn grøt, for å si det sånn!

barn spiser egg
(Her spiser Solen hjemmelaget lavkarbobrød med bløtkokt egg og masse smør)

zofiaMiddagen i kveld ble inntatt ute, og min eldste, Solen, fikk kyllingspyd som hun koste seg med. Hun strålte som en sol.

I mellomtiden får vi som tenker på mat som noe kroppen skal bruke til å holde seg frisk og fin støtte opp under slike saker. Jeg klapper i hendene over foreldre som tenker på dette. Det er dessverre altfor mange som tyr til kjøpegrøt og mat på glass generelt til sine små barn. Følg heller magefølelsen, sett dere inn i temaet, gå til innkjøp av gode bøker om babymat, tenk selv hvordan de hadde det før i Steinalderen! Og for all del, sjekk ut Nourishing Traditions bøkene.

Jeg har tidligere skrevet om barn på lavkarbo, om noen vil lese om det.