Slutte med brød?

spanias bestedough
For et par uker siden hadde jeg en artikkel i magasinet Spanias Beste, og overskriften var “Slutte med brød”. Jeg tok opp temaet at nordmenn spiser for mye brød. Det er mange matpakker som blir smurt hver morgen og puttet nedi skolesekken, eller tatt med på jobben. Vi er blitt lært opp til å tro at dette er bra for oss, gir energi, det har godt med fiber (som vi hører så mye om), det inneholder vitaminer og mineraler og babyer blir ofte anbefalt å begynne med en skalk når tennene er på vei ut.

Dere har sikkert hørt dette mange ganger før, og senest i dag postet jeg et bilde på Instagram hvor beskjeden var “Si nei til deig”.
Mange er nok lei av det evige maset om å kutte ut brød og annen stivelsesrik mat. Men jeg syns skremmende få tar dette på alvor.
Selv om brødet er byttet ut med grovt brød, pastaen er byttet ut med fullkornspasta, det er havregrøt til frokost og Pizza Grandiosa har fått speltbunn (og blitt nøkkelmerket) betyr ikke dette at det er sunt.

Litt fakta:
Kostholdet til våre forfedre var dominert av kjøtt i ca 2 millioner år. Naturligvis dreide det seg om kjøtt fra ville dyr og ikke industriprodusert kjøtt fullt av antibiotika, hormoner, nitritt og andre tilsetningsstoffer.
Det eksisterer fremdeles tradisjonelle folkegrupper som lever i ”steinalderen” f.eks. kung san-folket i Kalahariørkenen og inuitter på Grønland. De har meget god helse både fysisk og psykisk, og sykdommer som kreft, hjerte- og karsykdom, diabetes og fedme glimrer med sitt fravær.
Jordbruksrevolusjonen gjorde det naturligvis lettere å fø befolkningen, men det dukker opp noen essensielle spørsmål:
Kan en mattype som korn, som mangler så mange essensielle næringsstoffer, være gunstig for vår helse?
Hvorfor mangler vi evnen til å bryte ned de skadelige antibeitestoffene som finnes i korn?
Hvis det var meningen at vi skulle spise korn, hvorfor er vi ikke utstyrt med nebb?


Korn inneholder relativt lite protein, ikke noe vitamin A, C, D, K, B12 og har et ugunstig forhold mellom omega-3- og omega-6-fettsyrer. Dessuten inneholder korn proteinet gluten, som er årsak til cøliaki – en kronisk tarmsykdom. En frokost bestående av brødskive med geitost, et glass med appelsinjuice og en banan, kan raskt føre til høyt blodsukker og følgelig høy insulinproduksjon.



Det er nemlig slik at karbohydrater oppfattes av kroppen som sukker enten de kommer fra frukt, juice eller brødskiver, og kroppens reaksjon på det er å skille ut insulin ut i blodet. Et kronisk høyt insulinnivå er direkte helseskadelig, og ved siden av type 2-diabetes (aldersdiabetes) fører det bl.a. til følgende:
• Økt risiko for hjerte- og karsykdom fordi det gir økt koagulering, økt triglyserider i blodet, økt blodtrykk og åresammentrekninger
• Høye konsentrasjoner av urinsyre som avleirer seg i ledd, i blæresteiner og nyresteiner.
• Fedme, siden en annen av insulinets funksjoner er å lagre overflødig glukose til fett
• Økt risiko for kreft i bryster, prostata, tykktarm, lever og bukspyttkjertel.
• Ubalanse i produksjonen av magesyre, noe som leder til plager som halsbrann, sure oppstøt, dårlig ånde, treg fordøyelse og uførdøyd mat i avføringen.
• Økt risiko for demens
• Økt utskillelse av magnesium, hvilket bidrar til høyt blodtrykk, kramper i musklene og blodårene, økt infarktrisiko og beinskjørhet

Kan det ligge noe i dette? Kan brødet være med på å gjøre oss syke over tid? De som nekter å gi opp skiven sin får vente og se. Imellomtiden kan eks-brødspiserene bake sitt eget, næringsrike brød og ha det kjekt med et stabilt blodsukker. Eller kutte det ut og fylle tallerkenen (eller matboksen) sin med massevis av annet godt. For det er nemlig mulig å slutte med brød.
Kilde: Bedre uten Brød

14 Comments

  1. Marianne Marianne
    March 12, 2013    

    Hei!
    Enig i at vi må spise mindre brød, men henvisningene til inuitter på Grønland stemmer nok dessverre ikke lenger. Her er det STORE mengder sukkerholdig mat som spises og drikkes. Brus, saft, haribo godteri og chips er noen eksempler.. Og brød/stivelse er blitt en del av kostholdet

  2. March 12, 2013    

    Poenget er at brødmat ikke er helsefremmende og vi har overhodet ikke bruk for det. og Marianne har helt rett, inuitter har fått dårligere helse etter de started å spise korn og annet karbojunk.
    Her er et av de bedte innleggene jeg har lest om korn. om du ikke blir overbeviist etter å ha lest denne, så gå deg en tur og les den en gang til. Alt som står der er nemlig sant.http://utenglutenblogg.blogspot.com.es/2013/02/grovbrd-og-korn-sunnhet-og-helse.html?fb_action_ids=10151245493626114&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

  3. March 12, 2013    

    Poenget er at brødmat ikke er helsefremmende og vi har overhodet ikke bruk for det. og Marianne har helt rett, inuitter har fått dårligere helse etter de started å spise korn og annet karbojunk.
    Her er et av de beste innleggene jeg har lest om korn. Om du ikke blir overbevist etter å ha lest denne, så gå deg en tur og les den en gang til. Alt som står der er nemlig sant.
    http://utenglutenblogg.blogspot.com.es/2013/02/grovbrd-og-korn-sunnhet-og-helse.html?fb_action_ids=10151245493626114&fb_action_types=og.likes&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

    • March 12, 2013    

      Takk for at du svarer Aleksander!
      Ja, enig at det er en god artikkel!

  4. March 12, 2013    

    Her i huset bobler surdeigsstarteren. Og har fått til surdeigsbrødene, hurra for det. Noe vanlig brød har vi fortsatt, men veien går mot null vanlig brød. Kostholdet vårt endrer seg stadig i riktig retning føler jeg. Det er gøy å mate kroppen med riktig drivstoff:-)

    • March 12, 2013    

      Så gøy!
      Ja, vi lager surdeigsbrød som bloggleserene mine vet allerede, så jeg skal ikke si at det er 100% brødfritt hos oss. Jeg baker også lavkarbobrød innimellom. Barna får (i allefall hun eldste) en skive om de vil, og da pøser jeg på med godt pålegg.
      Vi spiser ikke brød hjemme fordi det er sunt, men fordi det er kjekt å ha pålegget på noe. Og fordi det er godt. Og jeg syns man skal unne seg ting man syns er godt noen ganger. Men da helst hjemmebakt da. Jeg grøsser nemlig hver gang jeg vet at barna har fått brød andre steder.

  5. March 13, 2013    

    Så fint innlegg!! Jeg er ikke anti-karb (elsker frukt og har aldri hatt problem med det), men virkelig anti-anti-brød og mel!! Tror så mange nekter å dinnse fakta og droppet brødet fordi det kjennest så trygt og godt. Vi vokser jo opp på det, og har hørt fra vi var små at det er sunt og viktig. Det er så synd for jeg tror nesten alle hadde fått myye bedre helse og velfungerende mage hvis de hadde kuttet det ut.

    • March 13, 2013    

      ja ikke sant… det må jo ligge noe i det når så mange sier at de har fått bedre helse ved å kutte ut brødmaten… noe å tenke på for myndighetene!

  6. Gunnarsen Gunnarsen
    March 13, 2013    

    Jeg sluttet helt`å spise brød for et år siden og kjenner at kropp og sinn er blitt mye bedre!
    Bra skrevewt. Jeg tror jeg må kjøpe meg den boken selv.

    • March 13, 2013    

      Boken er kjempebra. Det var en del av pensumet vårt faktisk 🙂

  7. March 15, 2013    

    Jeg har nesten sluttet med brødmat og bakst… men spiser mye havregryn og frø fortsatt…

    Prøver å bytte ut noen av brødmåltidene til sønnen min også, men han kunne jo levd på brød, pasta og sånn… så selvom vi ihvertfall går for grovt så prøver jeg å få inn litt “middagsmat” gjerne til frokost og kvelds 🙂

    • March 15, 2013    

      Jeg spiser frø og nøtter. Har musli i ovnen nå faktisk as we speak som jeg skal spise etter trening i dag.
      Om det er noe trøst tipper jeg at min eldste også kunne levd på kjøpebrød altså. Men gjør som deg, det går i “middag” til frokost og lunsj og kvelds ganske ofte. Det viktigste for meg er at det er alt annet enn brød som er hovedmaten som går i magen 🙂

  8. October 14, 2013    

    Jeg har sykt lyst å slutte med brødspisingen, men jeg klarer ikke å finne noe som erstatter dette godt nok. Har du noen gode tips? Hvordan matpakketips har du på lager? 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører





Matbloggtoppen