Cape Town i Sør-Afrika står overfor den mest alvorlige tørken på 384 år. For halvannet år siden fikk innbyggerne beskjed om at det ville bli slutt på vannet innen april 2018 om ikke det gjort endring på vannbruken. Siden da har myndighetene innført en jevn strøm av sparetiltak som har gitt resultater. Day Zero kalte de dagen hvor vannet ville ta slutt, men heldigvis er denne dagen blitt utsatt flere ganger.

Her i Spania hvor jeg bor inntreffer det oftere tørke, og i noen byer har myndighetene måtte innføre vannrasjonering grunnet akutt vannmangel. Uansett hvor du bor så kan vannreservoarene bli kritisk lave, spesielt der hvor landbruket forbruker mye. Om vi fortsetter å sløse så vil vannet kanskje ta slutt en dag.

For et par år siden oppdaget vi at huset vårt ikke var koblet til det kommunale kloakkanlegget. Det resulterte i at vi måtte grave opp hele hagen og legge ned nye rør, og det tok 6 uker før vi kunne bruke vann igjen. Det var slettes ikke moro, og vi fikk smake på følelsen av ikke å kunne ha vann tilgjengelig. Dagligdagse gjøremål slik som kroppvask, husvask, klosett og oppvask ble en utfordring. Vi fylte bøtter med vann fra utekranen som vi skylte ned i toalettet. Oppvasken ble gjort i en balje i hagen. Dusjen ble tatt hos venner, tannpussen ute i hagen og ellers vanlig stell i en bøtte med vann. Og brukt vann ble brukt til å vanne pantene med. Hadde dette skjedd på sommertid ville det vært annerledes, men jeg kan røpe at barna hutret i mørket med jakkene på mens tannpussen ble raskt unnagjort og en rask svøm i bassenget føltes ut som isbading.

Her kommer noen gode råd vi alle bør ha i mente slik at vi ikke sløser unødvendig med vannet:

• Skru av vannet når du pusser tenner og skummer inn shampoo.
• Dusj mindre om du kan og dusj gjerne sammen med en du er glad i.
• Fyll vaskemaskinen helt før du setter den på, og bruk hurtigvasken.
• Gå til anskaffelse av et toalett som bruker mindre vann.
• Damp grønnsaker i stedet for å koke i en full kjele. Og bruk alltid vannet til for eks å bløtlegge skitne tallerkner, heller i blomsterbedet osv. Kommer barna hjem med vann igjen i drikkeflasken sin, hell dette over planter og urter.
• Vann planter og blomster om morgenen eller kvelden så vannet ikke fordampes vekk.
• Samle opp regnvann og bruk til å vanne planter med.
• Fyll opp oppvaskmaskinen i stedet for å vaske én og én kopp mens vannet står og renner.
• Sørg for at alle kraner er tette.
• Lær barna tidlig at vann ikke skal sløses med.

Hva gjør du for å spare på vannet? Del gjerne!

Legger ved en fin illustrasjon jeg fant på nett:


Bildet er hentet fra Thinglink

Kilder: Magasinet, wikihow