Se! Sånn vil jeg ha!!!

Da jeg var i Norge møtte jeg på flere utfordringer i matbutikken. De er ganske smarte de som bestemmer hvor enkelte varer skal stå plassert hen. Mine barn gikk i allefall rett på hver eneste gang vi var for å handle.
Dere som selv har små barn vet nok hva jeg mener. En ting som fungerer godt for oss er at det er som regel alltid et nei når de ser alt godiset, kjeksen, juicen osv. Da vet de at når vi skal handle så får de ikke junkfood. Men, det hender at vi avtaler at vi skal kjøpe en is, eller en juice e.l. og da går vi sammen inn i butikken. Jeg føler at jeg klarer å skille mellom disse gangene så foreløpig går det ganske fint. For da går vi inn for å kjøpe noe til dem. Ikke handle mat. Men de prøver seg likevel, hehe.
Helt ærlig skulle jeg helst aldri gitt dem hverken is, juice, kjeks osv. Men det er ikke så lett dessverre. Jeg har måttet svelge ganske mange kameler etter jeg fikk barn.

Joda, så er det sånne fine brødposer med tegneseriefigurer som barna kjenner igjen. “SE, MAMMA!!!!” ropte Zofia da hun fikk øye på disse brødene.
Jeg kjente at jeg måtte flire for meg selv rett og slett. Litt fordi dette er så enkelt, og litt fordi foreldre faktisk går rett i fella og kjøper disse brødene. Ikke er de noe sunne heller. Butikkkjøpt er IKKE sunt. Barna blir ikke sunne av denne type brød. De vokser seg ikke store og sterke. Kroppen kommer i ubalanse, det begrenser dem i utvikling og vekst. Enkelt og greit. Bak heller selv.

Det er en utrolig god bok som heter “Bedre uten brød” skrevet av Wolfgang Lutz, Dag Viljen Poleszynski (fagkonsulent), Jens Veiersted (redaktør) & Kenn Hallstensen (bidragsyter).
Denne boken gir deg svaret og forklaringene på hvorfor og hvordan et kosthold med lite karbohydrater og mye naturlig fett kan forebygge, ja til og med kurere, livsstilssykdommer som hjertesykdom, sukkersyke, muskel-og skjelletplager og mage- og tarmlidelser. Du vil føle deg bedre og leve lenger ved å legge om spisevanene! Kutt ned på karbohydratene i kosten, spis mer protein og fett, slik vi mennesker er skapt for å spise. Wolfgang Lutz har behandlet nærmere 15 000 pasienter med denne medisinen, og opplegget hans presenteres for deg i denne boken, som nå er revidert og oppdatert for tredje gang. Bedre uten brød inneholder norske pasienthistorier og er gjennomarbeidet for norske forhold av blant annet ernæringsterapaut Jens Veiersted, dr. philos. Dag Viljen Poleszynski og kostholdsveileder Kenn Hallstensen.

Jeg kuttet brød på 18-års dagen min. Jeg måtte det, for jeg hadde så vondt i magen at noe måtte gjøres. Dessuten hadde jeg vondt i hodet, jeg var slapp, hadde sinnsyke blodsukkersvingninger og alt var et pes for meg.
Å ikke spise brød går fint så lenge jeg kan planlegge måltidene mine selv, men det hender jeg skeier ut litt og tar meg en tynn brødskive eller to. Jeg må lide litt i ettertid og det er ikke alltid det er verdt det, men sånn er nå det. Hjemmebakt er selvsagt det aller beste. Jeg bakte nylig et kokosbrød som ble knallgodt. Her er oppskrift. Eller se her for tre andre lavkarbooppskrifter uten gluten.

Barna mine har ikke vokst opp på brød. Og det er meget sjeldent de får det servert. Jeg velger å gi barna mine mat som gir næring. Og brød man kjøper i butikken er IKKE godt for kroppen. Jeg vet at jeg har provosert flere ved å si at brød ikke er sunt, men det er et sensitivt tema, spesielt i Norge. For det virker som om alle barn i Norge får skiver til frokost og matpakke. Og gjerne kveldsmat. Huff, stakkars unger.

Eller er du uenig?

14 Comments

 1. August 11, 2012    

  Å, jeg er sååå enig med deg, Melissa! Dette forferdelige butikkjøpte brødet er brukt til 3 av 4 måltider i løpet av dagen i aaaalt for mange hjem her i landet. Galskap spør du meg! Her hos oss er vi blitt veldig glad i surdeigsbrød av spelt, det spiser vi til ett måltid om dagen, eller noen dager ikke i det hele tatt. Det smaker godt og fungerer mye bedre for magen enn alt annet brød vi har prøvd. Og så er det så mye mer holdbart enn de fleste andre brød. Begynner det å bli hardt på 4.-5. dagen så bare steker vi det i mye godt smør eller kokosolje og så er det toast på menyen i stedet, gjerne med speilegg til;)

  Synes det er bra du tar opp disse tingene jeg, jo mer vi maser om dette jo flere endrer kanskje mening etter hvert:) Fin lørdag til deg og dine søte små!

  • August 11, 2012    

   Hei Anita, så koselig at du stikker innom! Og ja, for no DRIT som barna får til “mat”. Huff.
   Har du oppskrift på bloggen på brødet dere spiser? Jeg har ennå ikke prøvd meg på surdeigsbrød. Står på listen over ting jeg vil prøve. Vurderer å skaffe meg dehydrater nå asap.
   Kos deg videre!

   klem!

 2. Ellinor Ellinor
  August 11, 2012    

  Helt enig Melissa !
  Baker surdeigsbrødet til Gry (frajordtilbord) som mann og barn spiser ,selv spiser jeg lite brød .
  Boka kan anbefales for alle, ikke bare oss på kostv.studenter 🙂 ses sikkert i oktober på Akinon 🙂

  • August 11, 2012    

   Ja, boken er super. Vi kjøpte den da den kom ut for lenge siden.
   Og vi sees i oktober! Jeg sitter og leser for harde livet for å komme meg til der dere slapp, for jeg skal være med! Gleder meg!

 3. August 11, 2012    

  Jeg er veldig enig i at butikk-kjøpt brød ikke er sunt! Utrolig at folk på død og liv ikke VIL forstå det :/

 4. August 12, 2012    

  Uff, ille at man kan reklamere med at noe er sunt når det er så langt fra sunt som det går ann! 🙁
  Jeg tror ikke hele korn er noe ille (hvis man tåler det), men alt som er bearbeidet tror jeg er skikkelig dårlig for kroppen!!

 5. Ida Ida
  August 12, 2012    

  Hva tenker du om lapper laget av havregryn, egg og sukrin? 🙂

 6. Melissa Melissa
  August 12, 2012    

  Det hender jeg bruker havregryn i lapper. Men da er det som regel en ss eller to. Helt ok i små mengder. Barna får det også i ny og ne i musli men ikke så fryktelig mye da heller. Det er en del karbo i havregryn og jeg er ikke begeistret for svingende blodsukker.

 7. Melissa Melissa
  August 12, 2012    

  Ragnhild, jeg har ikke noe særlig erfaring med den type korn men det sier seg selv at mat som ikke er tuklet med er sunnere!!

 8. August 12, 2012    

  Butikkbrød er ikke næringsrik kost. Dessverre er det slik at de fleste tror det motsatte. Jeg holder på å prøve meg på surdeigsbrød nå.

  • August 12, 2012    

   Det skal jeg prøve meg på snart selv.. fortell gjerne hvordan det går!!
   Forresten får jeg ikke til å kommentere på bloggen din 🙁 den bare henger seg opp hver gang..

 9. AnneB AnneB
  August 12, 2012    

  Jeg var hos en lege på et stort offentlig sykehus som kunne fortelle meg at de tilsetter glidemiddel (det samme som brukes under gynekologisk undersøkelse!) i brød for å gi det riktig konsistens. Det er lovlig i EU. De har forsket på det på Haukeland sykehus, mus som fikk dette stoffet i maten sin fikk opphopning av mat i tarmsystemet, det virker som lim. Så da får man altså mat som ligger fastlimt i tarmveggen og gjærer. Grøss.

  • August 12, 2012    

   FYTTIKATTA! Det er det verste jeg har hørt i hele dag! Dette må du fortelle til alle altså… spre ordet!

 10. August 15, 2012    

  Brødet jeg lager er Gry sine surdeigsbrød, finner oppskrift på bloggen hennes, frajordtilbord.com. Jeg halverer oppskriften og baker to litt mindre brød, det funker best for oss:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører





Matbloggtoppen