Da jeg var i Norge i fjor høst på kurs hadde San Helse egen stand hvor de delte ut smaksprøver på oljen sin, San Omega. Det ble til at vi tok en “fettshot” hver gang vi gikk forbi standen. Se så fettglade vi er, tidlig en morgen!

sanomega
(Jan Erik, Ellinor og meg – to gode kostholdsveilederkolleger)

Jeg har smakt denne tidligere og den går under en av få favoritter når det kommer til flytende omega 3. For et år siden tok jeg en fettsyretest fra samme merke, og resultatet var ganske overraskende. Jeg hadde ubalanse mellom omega 3 og omega 6. Jeg fant fort ut at jeg hadde spist for mye nøtter og frø (selv om disse inneholder omega 3, finnes det også endel omega 6). Det var på den tiden jeg testet ut oppskrifter her på bloggen på lavkarbobrød og knekkebrød, så ikke rart omega 6 var høyt hos meg. I tillegg hadde jeg spist en del ute, og selv om det var “sunt” var nok maten tilberedt i dårlige oljer. Ikke bra. Jeg måtte opp med omega 3 tilskuddet.

Studier viser at 8 av 10 nordmenn har for lite omega 3 i kroppen tross for at 75% av befolkningen tar tran. Er dosene for små eller er det oljen som ikke er god nok, mon tro?

Kostholdet vårt den dag i dag er ikke som før i tiden. Dessverre er mye av maten basert på vegetabilske oljer som soja-, mais- eller solsikkeoljer. Disse oljene har høyt innhold av omega 6, noe som kan skape krøll på det hormonelle og øke betennelser i kroppen. Vi blir anbefalt å spise mye fisk, men problemet i dag er at oppdrettsfisken kan være proppet full av industrifór som inneholder mye omega 6. Altså, det er ingen “win win situation” her.
Da kan det være veldig lurt å ta et tilskudd av omega 3. Gjerne litt høyere doser til å begynne med.

Hva er fordelene med en god fettsyrebalanse?
– Kroniske betennelser leges
– Skader fra for eks idrett og/eller annen slitasje leges
– Kroppen tåler mer trening og belastning
– Kroppen restituerer seg raskere

Er man i god fettsyrebalanse vil man kunne:
– Tåle høyere fysiske belastninger
– Tåle mer fysisk smerte
– Øke sin kognitive kapasitet
– Ha mindre sjanse for depresjon
– Få redusert behov for væskeinntak

San Helse sier på nettsiden sin:
Studier viser at vi i gjennomsnitt har så mye som 15 ganger mer omega-6 enn omega-3 i kroppen, mens det anbefales et forhold på ca. 2:1. En sterk omega-6/3 ubalanse samt et for lavt inntak omega-3 settes i forbindelse med forskjellige ugunstige helsevirkninger som økt betennelsesnivå i kroppen, redusert immunforsvar og stoffskifte, samt negative effekter for organer som hjernen, hjerte og øyet.

Jeg syns dette er noe å tenke på!
San Omega koster 229,- men hvis man kjøper en sixpack koster det 1198,- med gratis frakt.
Jan Erik er så snill å gi mine lesere et fett (!) tilbud på denne oljen, det eneste du må gjøre er å sende han en mail ( Jan.Erik @ friskstil.no ) så tar dere kommunikasjonen videre. Tilbudet gjelder til og med 10. februar.

Tar du omega 3 tilskudd?