Rødbetekvass

rødbetekvass

Da jeg var på fermenteringskurs forrige uke lagde vi også rødbetekvass.
Det er veldig lett å lage, bruk 2 litt store økologiske rødbeter som skrelles og kuttes i biter og has i en vannkaraffel. Tilsett et par skjeer havsalt og en liten dæsj med eddik og fyll på med friskt vann. Dekk til toppen og la det stå i romtemperatur 2-3 dager. Deretter settes det inn i kjøleskapet før det kan drikkes.
Smaken er littebitt som den saften man får på butikkjøpt syltet rødbete, men jeg vet at andre har tilsatt for eks ingefær og appelsin for å en friskere smak på. Det skal jeg prøve meg på neste gang. Tipper det er godt med mintblader også.

Hva er rødbetekvass?
Denne helsedrikken er en tradisjonell drikk, opprinnelig fra Russland. Ifølge Sally Fallon har drikken medisinske kvaliteter og ypperlig for fordøyelsen. Siden rødbeter er proppet full av næring, er et lite glass morgen og kveld supert for å rense blodet, rense lever, fint for nyrestein og ellers bra for helsen.

The Healthy Home Economist har laget en video om hvordan lage rødbetekvass:Elsker hvordan hun uttaler “beet kavass”.
Hun forklarer hvordan man lager drikken, så ta en titt på videoen om dette er noe du vil prøve deg på!

beetrootRødbete er en rotgrønnsak som egner seg til sylting. Den er fin å bake i ovnen til kjøttretter og nydelig på leverpostei. Jeg syns den er god både rå og kokt, og den har en fantastisk farge som er super å bruke som konditorfarge. Rødbeten inneholder fosfor, kalsium og jern, men ifølge frukt.no bør den ikke gis til barn under 6 mnd grunnet høyt nitratinnhold.
Jeg pleide å koke rødbeten mør og skjære i strimler som jeg ga til mine barn da de begynte å spise fast føde ved 6 måneders alderen. Den var ganske populær!


Liker du rødbete?

4 Comments

 1. October 12, 2014    

  Tror jeg må teste dette ut en gang til! Første gang jeg prøvde synes jeg ikke det ble noe bra.. 😉

 2. October 13, 2014    

  Jeg har gitt opp:-p prøvde to ganger ble mugg hver gang 🙁

  • October 13, 2014    

   Hvis du ser på videoen sier hun at det er viktig å ikke lage de for små, for da kan de mugne lett. Og bare la det stå i maks 2 dager om de får lett mugg på seg.

   • Martin Anarkis Martin Anarkis
    September 26, 2016    

    Mugg er bare sunt. Mugghysteri er det samme som bakteriehysteriet, tullete avsporinger på helseveien.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.