Jeg opplever at flere syns det er litt skummelt å være i utlandet om et uhell skulle oppstå. Det kan være alt fra forkjølelse til løs mage og insektsbitt, og det er en utfordring å finne en løsning om språket ikke sitter inne heller.

Ofte er dette noe vi kan ta hånd om selv, men da gjelder det å ha et eget reiseapotek med på reisen.
Her kommer noen tips fra hva jeg pleier å ha med meg. Det varierer selvsagt litt etter hva slags ferie vi er på, men noen ting er et must når man har barn med seg. Bare se her:

Plaster
plaster
Man skal ikke undervurdere effekten av et Hello Kitty plaster når uhellet er ute! Voksenplaster er også kjekt å ha med + en liten saks (som også kan brukes som neglsaks).

For magen
magen
Som regel er det magen vi får trøbbel med når vi er på reise, og det er ikke noe rart siden vi blir utsatt for bakterier vi ikke er vant med. Derfor kan det være fint å ta tilskudd av tarmbakterier før, under og etter en reise. Dette gjelder også barn. Derfor gir jeg barna mine disse tyggetablettene for å forebygge.
Bitterstern er en skikkelig rakker og har reddet mange ut av magetrøbbel. Den er et must i min veske når jeg skal spise store måltider og er på reise. Den fungerer når det er akutt også har jeg og andre erfart. Jeg gir den til barna mine om de skulle få magekrampe o.l.
Oreganoolje er også en magisk hjelper. Dette er sterke saker og er forbeholdt oss voksne. Den tar knekken på virus og kan gurgles og svelges, alt etter behovet (kan skrive om dette i et eget innlegg en gang).
Chiafrø kan stoppe løs mage eller sette igang treg mage, og det samme kan grønnleire gjøre. Andre ting som også er fint å ha med er kokosolje, grapefruktkjerneekstrakt og peppermynteolje som mange har fordeler av å ta. En kollega av meg sverger til olivenbladekstrakt når han reiser til Peru. Han begynner å ta det 2 uker i forveien og flere ganger om dagen under oppholdet. Siden han begynte med det har han ikke blitt dårlig, kontra tidligere kunne han ligge flere dager med oppkast og diaré.

Huden
huden
Jeg er egentlig ikke en antibakteriellmamma og har sjeldent med meg slik gelé. Men det ligger likevel alltid i reiseapoteket mitt i tilfelle jeg trenger å rengjøre noe for bakterier.
Magnesiumolje er også kjekt å ha med, spesielt om man trener (eller lag egen magnesiumkrem). Aloe Vera for brannsår og solbrenthet og selvsagt arnica som er genial å smøre på om man slår seg og får en vond kul. Barna mine liker godt den søte Bumpy Road som nesten er en trøst i seg selv.

Når man føler seg syk
føles ille
Hoste er ikke bare slitsomt men også vondt. Derfor er en mild hostesaft for de minste fint å ta med om man blir lett forkjølet eller har brygget på noe. Nesespray kan lette litt og det samme kan øredråper om en øreverk er på vei. Kiropraktorer har ofte gode resultater med øreverk så oppsøk gjerne en kiropraktor med det samme de klassiske symptomene dukker opp. Mange sverger til ørelys også om øreverk er noe som lett oppstår. Evt kan ørepropper være fint om man har hodet mye under vann i ferien.
Sitter hosten i hos barna er det fint å smøre brystet med en blanding av eteriske oljer, sheabutter og kokosolje. Og for å toppe det hele, lavendel til å smøre på i for eks pannen for å fremme søvnen!

Eteriske oljer
eteriske oljer
Jeg har vært inne på dette før og tar det opp igjen, eteriske oljer blir brukt ofte hjemme hos oss. Jeg oppdager stadig nye bruksmåter for de enkelte, men favorittene mine er som oftest eukalyptus (genial for forkjølelse), tetreolje (mygg, lus, antiseptisk osv), lavendel (beroligende) olbas (klarner opp ved forkjølelse), peppermynte (hodepine, diaré) for å nevne noen. Og Rescue remedy da!
Eteriskes oljer bør ikke brukes direkte på huden så bland det med kokosolje før det smøres på. Oljer som lavendel og eukalyptus er fint å bruke til fotmassasje før leggetid til de minste.

Mygg
myggen
Argh, den myggen, den myggen!
Det er flere ting man kan gjøre for å beskytte seg mot mygg, så finn din favoritt. Reagerer man veldig ved myggbitt kan det være en idé å ha med seg en “myggstikkontakt” som gir fra seg en dunst myggen ikke liker. Jeg foretrekker derimot først å bruke naturlige muligheter først, som for eks “Siste stikk” som jeg begynte å bruke i fjor.
Her har Badger igjen en fin krem som er trygg for små barn å bruke. Anbefales og lukter deilig sitrus!

Solkrem
solkrem
Alle bør beskytte seg om solen skal steke på huden i flere timer i strekk. Da gjelder det å bruke produkter som ikke er fulle av parabener! Heldigvis er det kommet mange gode merker som er giftfrie.
Og ikke glem sinkstiften! Farger er også kult, så dette er lett å få på barna.

Håper dere har fått litt inspirasjon til å lage et reiseapotek! Og del gjerne gode tips vi alle kan dra nytte av.

God tur!