pulledpork

Planlegging er stikkordet om du vil lage pulled pork. Da blir det faktisk lekende lett å lage dette! Jeg pleier å sette av en dag annenhver uke hvor jeg henger på kjøkkenet i flere timer. Da lager jeg mye forskjellig på en gang, som for eks kraft, spaghettisaus til barna, kjøttkaker og langtidsstekt kjøtt.

Mitt første forsøk endte med for tørt kjøtt så jeg spurte om å få et stykke kjøtt med MYE fett på neste gang jeg var hos slakteren. DA ble det krutt i sakene. Jo mer fett på stykket jo saftigere blir det har jeg erfart. Fettet smelter litt og renner ned og inn i kjøttet. Det blir en del “saus” i bunn av formen også som kan helles over grønnsakene.
Slakteren min skjærer av beina også og gir meg så jeg kan koke kraft på de samtidig. Så her går ingenting til spille! (Og når kraften siles av er det hønene som får kjøttrestene som de kan knage på… det blir det bra egg av!)

Jo… så til moroa!

Du trenger:
2 kg svinekjøtt (med rikelig fett på) fra en glad gris som har gått ute.
Slakteren jeg bruker har dyrene sine i Polop, en liten by bare knappe 25 minutter fra her vi bor. De er opptatt av at dyrene ikke får i seg hormoner og slakteriet har gått i generasjoner. Jeg har blitt spurt noen ganger om jeg skal komme og besøke dem slik at jeg kan se hvordan dyrene har det. Slikt er viktig syns jeg. Er dyrene happy, føler frihet og blir slaktet på en human måte blir jeg glad. Da får vi godt kjøtt! Så snart skal jeg ta turen dit.

Slik gjør du:
pulled pork

Skjær gjerne terninger i kjøttet. Det er ikke nødvendig, men digg om du vil gjemme hvitløk og annet godt krydder nedi sprekkene. Jeg pleier å gni salt og pepper inn og så har jeg over gurkemeie og litt attåt. Pass på at hele stykket får krydder på seg.
Sett formen inn i ovnen på ca 130 grader, gjerne med sølvfolie over. Jeg bruker varmluftsovn, forresten. Det bobler litt og eser på toppen underveis, men det er helt ok!
Etter 5 timers tid kan det være en idé å skjære kjøttstykket i to for å se hvordan det ligger an. Det skal være mørt og mykt og muligheten til å bare dra kjøttet fra hverandre. Dra av fettet også og bland det sammen. Hvis det er litt seigt i midten, la det stå litt til. Jeg liker å følge med mot slutten. Også har jeg funnet ut at 5-6 timer er nok for mitt stykke i min ovn.

Pulled pork er godt å spise med søtpotetmos og for eks surkål. Men det finner du ut selv hva du foretrekker. Kjøttet er også supert å gi de aller minste!

På bildet over har jeg bakt gresskar til. Og masse ghee og havsalt over. Gurimalla, så deilig godt!