peppermynte_

Peppermynte vokser som rakkern her i Spania, og noen ganger vokser det litt for mye oppi potteplanten vår i kjøkkenhagen. Det blir til at vi fryser ned litt, gir vekk litt og prøver å bruke så mye som mulig.
Aleksander er en reser på peppermynte-iste for tiden, og trekker mynteblader hver morgen. Ikke noe annet hokus pokus enn å helle kokende vann i en presskanne og tilsette en stor neve blader. Det får stå til fargen på vannet blir som på bildet. Sil av.
Tilsetter du en dråpe stevia, et par isbiter og en skive sitron får du en deilig søt iste!
Og myntebladene er dessuten nydelig i en mojito, enten med el uten alkohol.

Ifølge rolv.no har peppermynte disse egenskapene:
Fordøyelsesfremmende, appetittvekkende, galledrivende, kvalmedempende, brekningshemmende, tarmgassdempende (karminativ), sammentrekkende, bedøvende, betennelseshemmende, antiseptisk, bakteriehemmende, virushemmende, sopphemmende, avkjølende, åreutvidende, smertestillende, krampeløsende, beroligende, slimløsende, urindrivende, svettedrivende, menstruasjonsregulerende, hostedempende og friskt rensende på hud og slimhinner. Psykisk oppløftende, avslappende og nervestyrkende.

Som eterisk olje er peppermynteolje et must i vårt hjem. Det hender jeg drypper noen dråper sammen med såpen når jeg vasker tøy, eller smører direkte på tinningen om jeg skulle få hodepine (obs! det er forskjellig kvalitet på eteriske oljer, så sjekk om den er godkjent før du smører på huden). Og den styrker konsentrasjonen. Dessuten dufter den nydelig!

Mynteblader er fantastisk godt sammen med mørk sjokolade, spesielt bounty. Mmmm!
Eller lag egne peppermynteknapper!Bruker du peppermynte til noe spennende, del gjerne!