Kjøpepresset er større enn noensinne, og sløseriet er til å ta og føle på. Black Friday ble forlenget med Black Week slik at folk kunne gå bananas i flere dager før og etter jobb.
Julekalenderstresset ble allerede satt igang for lenge siden. Ting. Stæsj. Saker. Det handles inn, selv om mesteparten av det egentlig ikke trengs engang. Det brukes gavepapir og bånd som krølles og kastes med det samme gaven er åpnet, og den lille tingen som lå inni der blir kanskje gjenglemt etter en dag for da skal en ny pakke åpnes. Og slik holdes det gående i 24 dager til den store dagen er her, og enda flere pakker skal åpnes. Puh, jeg blir helt svett!Jeg vil nødig drepe julegleden her, det er ikke meningen selv om det kanskje kan virke sånn. Tro meg, jeg syns julen er koselig og det som hører juleglede til. Men jeg syns det går over stokk og stein med forbruket. Blir vi mer lykkelige av å ha flere ting? Er det det som er gleden i julen, å ha fokus på pakker? Tenker vi på hvor miljøsvin vi blir i julen? Trenger vi egentlig en pakkekalender?

Julekalenderen trenger ikke være et stort kjøpsprosjekt. Det kan være en fin mulighet til å gjøre en god gjerning og finne tid til å være sammen som venner og familie.
I år skal vi kjøre på med “omvendt julekalender” som betyr at hver dag skal vi fylle en kurv med praktiske ting som kan brukes, og når julaften kommer skal kurven leveres til nærmeste barnehjem.
Barna her i huset er ikke så veldig fornøyd med avgjørelsen. De syns det er urettferdig at de ikke får hver sin kalender slik som mange andre får, men de forstår også at det er andre barn der ute som ikke har noe, og det er en fin gjerning å hjelpe de i nød.

Veronika som står bak Bare Bra Barnemat har kommet med flere gode tips til alternativ til julekalender om du likevel vil lage julekalender. Se her. Jeg liker godt “Elf on the shelf” som er en stor hit i USA. Det er gøy for hele familien samt at Mr. Elf kan pakkes ned og brukes år etter år. Gøy, tradisjon og miljøvennlig!Julen skal være en fin høytid med de man er glad i. Ikke en måned full av kjøpspress. Det tapper lommeboken også, og som jeg har skrevet om tidligere så syns jeg det er bedre å gi julegaver med mening som varer, enn noe som blir trykket ned i en eske blant en haug av annet skrot. Her er mine tidligere julegavetips som gjelder for i år også.

Så for å ikke virke som en muggen og gjerrig sutrekjerring ønsker jeg desember velkommen med åpne armer.