De siste årene er det blitt mer fokus på økologisk og naturlig vin. Og den siste tiden har vi fått et nytt og vakkert begrep, nemlig naken vin.
Men er det så stor forskjell på disse vinene?
Gjett om! Ta en titt her:Noen vinprodusenter tillater svovel/sulfitter i vinene, noe som gjør at enkelte naturviner havner tett på biodynamisk vin. Naturlige viner har som mål å ha så liten innvirkning på fremstillingsprosessen som mulig. Det betyr hardt arbeid i form av at druene høstes for hånd og det brukes ingen kjemiske plantevernmidler i prosessen. Det brukes villgjær funnet i vingården og kjelleren for å fremstille vinen.Hva er egentlig forskjellen?

Konvensjonell vin: De aller fleste vinene vi får kjøpt inneholder sprøytemidler og en rekke tilsetningsstoffer. Den har også eikepreg.
Økologisk vin: Det brukes ikke sprøytemidler i vinmarken, dog det kan ha blitt tilsatt tilsetningsstoffer i ettertid i form av enzymer, sukker, syre eller industrigjær. Det kan rett og slett være for å dekke over dårlig kvalitet på druene.
Biodynamisk vin: Her brukes det gamle teknikker og månefaser som for eks å grave ned et kuhorn med kumøkk og la det ligge i jorden til våren kommer. Dette vil styrke ph-verdien i jorden og fremme nitrogenopptaket. Industrigjær kan tilsettes vinen, men det er strengere krav til biodynamisk fremstilling.
Oransje vin: Her snakker vi kremen av naturlig viner. Dette er ufiltrerte hvitviner (skallet er fortsatt på) og har mer farge, smak og fylde.
Naturvin: Druene er dyrket uten sprøytemidler eller kunstgjødsel og går under økologiske/biodynamiske. Det brukes spontan fermentering (det brukes kun gjærsporene som følger med druene naturlig). Det brukes ingen bruk av svovel og vinen kan ofte ha vært gjæret på leirkrukker.
Naken vin: Her snakker vi det reneste vi kommer innen vin. Det tilsettes ingen tilsetning, har ingen fatpreg. Naken vin smaker slik den er. Enkelt og greit.Da jeg var i Tønsberg forrige uke på Jubileumsamlingen, var vi så heldige å få det norske firmaet Non Dos (non dosage) på besøk på skolen. Vi fikk en innføring innen forskjellige typer viner, og snakket masse om nakenhet (yeah!). Vinsmaking er veldig gøy, spesielt når det er kvalitet i glasset. Les mer her om jeg pirret nysgjerrigheten din.

Vinen dere ser til venstre var min favoritt under prøvesmakingen.

Naken vin er dritsexy!