Jeg har skrevet om bløtlegging av havregryn før, men tenkte å gi dere flere muligheter på morgengrøten. Gry har kommet med tre oppskrifter, alt etter hvor mye tid du har og vil bruke på grøten din, og jeg lot meg inspirere i går kveld til å bløtlegge grøt til i dag tidlig.
Gry skriver at når man spiser havre som er varmebehandlet (lettkokt eller bestrålt) finnes det ikke lenger liv i fytaset som er et enzym som bryter ned fytinsyren i havren. Fytinsyre hindrer opptak av næringen om det ikke er behandlet riktig.
Hun forteller at man kan nøytralisere antinæringsstoffer i kornet om man tilsetter et skje med for eks rug eller mel. Interessant, og nytt for meg!
Jeg personlig pleier å bløtlegge havregrynene kvelden i forveien i litt vann og eddik, men det hender at jeg tar en annen variant om jeg husker på det, og denne gangen har jeg gjort dette:
Du trenger:
1 dl havregryn
ca 2 dl vann
1 tskj surdeigsstarter
1 ss rugmel
Bland dette sammen kvelden i forveien og la det syrne over natten.
Neste morgen varmer du det opp forsiktig og tilsetter 1 ss gelatinpulver, 1 ss kokosolje og søtning.
Denne grøten blir nemlig litt syrlig så det kan være lurt å søte den litt opp. Jeg har litt stevia i (om grøten er til barna), et dryss med rosiner, rikelig med kanel og et nytt dryss med kokosblomstsukker.
Blir grøten for tykk kan du spe på med fløte.
Dette falt skikkelig i smak her i huset!
Og selv hønene fikk smake på grøten. Her er Lily, som nesten er oftere inne på besøk enn ute i hagen:
Håper du lar deg inspirere du også!
Fortsatt god søndag!
- Home
- Oppskrifter
- Barn & Gravid
- Morgengrøt
Kan man bruke denne oppskriften om man vil spise grøten kald også (“overnight oats”) eller bør man varme opp grøten når man har i rug o.l.? 🙂
Jeg ville spist den varm 🙂
Hva anbefaler du for kald grøt da? Bare bløtlegge med noe syrlig uten å tilsette mel? 🙂
Ja, lag overnight oats davel!! Det er jo godt! Masse chia og nøttemelk 🙂
Det skal jeg prøve! Var bare usikker på hvordan jeg kunne lage overnight oats for å kunne bryte ned antinæringsstoffer mest mulig 🙂
Du gjør en del ved å bløtlegge så lenge. Evt ha en bitteliten skvett eplecidereddik i?