Morgengrøt

grøt

Jeg har skrevet om bløtlegging av havregryn før, men tenkte å gi dere flere muligheter på morgengrøten. Gry har kommet med tre oppskrifter, alt etter hvor mye tid du har og vil bruke på grøten din, og jeg lot meg inspirere i går kveld til å bløtlegge grøt til i dag tidlig.

Gry skriver at når man spiser havre som er varmebehandlet (lettkokt eller bestrålt) finnes det ikke lenger liv i fytaset som er et enzym som bryter ned fytinsyren i havren. Fytinsyre hindrer opptak av næringen om det ikke er behandlet riktig.
Hun forteller at man kan nøytralisere antinæringsstoffer i kornet om man tilsetter et skje med for eks rug eller mel. Interessant, og nytt for meg!

Jeg personlig pleier å bløtlegge havregrynene kvelden i forveien i litt vann og eddik, men det hender at jeg tar en annen variant om jeg husker på det, og denne gangen har jeg gjort dette:

Du trenger:
1 dl havregryn
ca 2 dl vann
1 tskj surdeigsstarter
1 ss rugmel

Bland dette sammen kvelden i forveien og la det syrne over natten.

Neste morgen varmer du det opp forsiktig og tilsetter 1 ss gelatinpulver, 1 ss kokosolje og søtning.
Denne grøten blir nemlig litt syrlig så det kan være lurt å søte den litt opp. Jeg har litt stevia i (om grøten er til barna), et dryss med rosiner, rikelig med kanel og et nytt dryss med kokosblomstsukker.
Blir grøten for tykk kan du spe på med fløte.
Dette falt skikkelig i smak her i huset!

Og selv hønene fikk smake på grøten. Her er Lily, som nesten er oftere inne på besøk enn ute i hagen:

hønse grøt

Håper du lar deg inspirere du også!

havregrøt

Fortsatt god søndag!

6 Comments

  1. Tina Tina
    April 7, 2015    

    Kan man bruke denne oppskriften om man vil spise grøten kald også (“overnight oats”) eller bør man varme opp grøten når man har i rug o.l.? 🙂

    • April 8, 2015    

      Jeg ville spist den varm 🙂

      • Tina Tina
        April 8, 2015    

        Hva anbefaler du for kald grøt da? Bare bløtlegge med noe syrlig uten å tilsette mel? 🙂

        • April 8, 2015    

          Ja, lag overnight oats davel!! Det er jo godt! Masse chia og nøttemelk 🙂

          • Tina Tina
            April 9, 2015    

            Det skal jeg prøve! Var bare usikker på hvordan jeg kunne lage overnight oats for å kunne bryte ned antinæringsstoffer mest mulig 🙂

          • April 9, 2015    

            Du gjør en del ved å bløtlegge så lenge. Evt ha en bitteliten skvett eplecidereddik i?

No Pings Yet

  1. Mat for baby og barn - slik gjorde jeg det! | Melissa Spania on February 18, 2016 at 11:29

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører





Matbloggtoppen