grøt

Jeg har skrevet om bløtlegging av havregryn før, men tenkte å gi dere flere muligheter på morgengrøten. Gry har kommet med tre oppskrifter, alt etter hvor mye tid du har og vil bruke på grøten din, og jeg lot meg inspirere i går kveld til å bløtlegge grøt til i dag tidlig.

Gry skriver at når man spiser havre som er varmebehandlet (lettkokt eller bestrålt) finnes det ikke lenger liv i fytaset som er et enzym som bryter ned fytinsyren i havren. Fytinsyre hindrer opptak av næringen om det ikke er behandlet riktig.
Hun forteller at man kan nøytralisere antinæringsstoffer i kornet om man tilsetter et skje med for eks rug eller mel. Interessant, og nytt for meg!

Jeg personlig pleier å bløtlegge havregrynene kvelden i forveien i litt vann og eddik, men det hender at jeg tar en annen variant om jeg husker på det, og denne gangen har jeg gjort dette:

Du trenger:
1 dl havregryn
ca 2 dl vann
1 tskj surdeigsstarter
1 ss rugmel

Bland dette sammen kvelden i forveien og la det syrne over natten.

Neste morgen varmer du det opp forsiktig og tilsetter 1 ss gelatinpulver, 1 ss kokosolje og søtning.
Denne grøten blir nemlig litt syrlig så det kan være lurt å søte den litt opp. Jeg har litt stevia i (om grøten er til barna), et dryss med rosiner, rikelig med kanel og et nytt dryss med kokosblomstsukker.
Blir grøten for tykk kan du spe på med fløte.
Dette falt skikkelig i smak her i huset!

Og selv hønene fikk smake på grøten. Her er Lily, som nesten er oftere inne på besøk enn ute i hagen:

hønse grøt

Håper du lar deg inspirere du også!

havregrøt

Fortsatt god søndag!