Mora er jo spinn gæærn

Jeg tar meg selv i å bli overrasket gang på gang over hvor ufine folk er på nettet. Folk som gjemmer seg bak skjermen sin og skriver ufine ting direkte til andre. Lurer på om de hadde turt å SI det så direkte om de var face to face. Tipper nei.

Dere leste sikkert saken om at Sara gir datteren sin steinalderkost? Det var en fin sak syns jeg. Og viktig å få frem at små barn trenger ikke nødvendigvis å starte med babygrøt når de skal introduseres for mat. De kan fint gå rett over på maten som mor og far spiser. Og her har en bevisst mor og far valgt å gi datteren sin steinalderkost som antageligvis er MYE mer næringsrik enn det mange andre barns kosthold består av.
Men hva skjer? Jo, de får kritikk og mange syns synd på jenta. Jeg har lest flere rare kommentarer i enkelte forum, facebookgrupper og på selve artikkelen. Jeg blir helt matt.

Sara postet nylig bilder av matpakkene til jenta si som har begynt i barnehagen. Kort tid etter blir posten hennes delt på facebook og noen mødre mener hun er ekstrem. De gjør narr av matboksene til datteren og det lyser mobbing mellom linjene. Er det mulig?

Ofte er det sjalusi inne i bildet når det kommer slik kritikk og spydige kommentarer, og det er som regel andre mødre som er kjappe med å dele videre og få inn en “mora er jo spinn gæærn” hvorpå flere er enige og gjør narr av andre mødre som lager stjerneformet melon og bruker fargerike matbokser.
Jeg har selv erfaring med dette da jeg for et par år siden fikk rundt 400 kjipe kommentarer over hvor blant annet uegnet jeg var som mor som unngikk å gi barna mine hvitt sukker. Folk er rett og slett slemme.
Men dem om det.

Matpakken til min eldste på 6 år så slik ut i dag tidlig:

bentoboks

Hun fikk eple med kanel på, melon, minipannekaker og to økologiske kjeks (siden hun spiste 2 bløtkokte egg til frokost). Det tok meg ikke lang tid å fylle matboksen i dag tidlig, det gjelder å ta litt av det man har tilgjengelig i kjøleskapet. Pannekakene ble stekt til frokost og da stekte jeg opp litt ekstra for å sende med på skolen.

Minsten derimot skulle bare ha med seg en liten niste på skolen sin og fikk med noen kjøttboller og gulrot.

matpakke

Flere og flere anbefaler å kutte ut melk og brød i barnehagen, og det syns jeg er bra! Det tar ikke mye ekstra tid å være kreativ. Gå til innkjøp av en kul matboks med flere rom og fyll med frukt og grønnsaker. Barn liker å plukke litt. Jeg skrev om dette for lenge siden, men ta gjerne en titt igjen for litt inspo!

Hva syns dere om denne kritikken vedrørende matbokser?

22 Comments

 1. Birgir Birgir
  September 16, 2014    

  Jeg kan ikke forstå at hva folk velger å spise, kan vekke så store reaksjoner. Folk er så forskjellige, og reagerer ikke likt på det de inntar. Jeg syns det er utrolig bra at folk finner sitt kosthold, enten det er lavkarbo, paleo, veganer e.l, og står for dette. Jeg tror at mange skulle ønsket de hadde klart å gjøre det samme. Men å legge om kostholdet, krever endel innsats, og er lett å skyve framfor seg. Men det som ikke er vanskelig, er å “slenge med leppa” om andre, nok av mye uvitenhet der ute. Jeg sier tommel opp for alle som står for sitt valg, dere har mange tilhengere :-)))

  • September 16, 2014    

   Det er som du sier ikke bare å legge om kostholdet uten videre. Men samtidig så har jeg en tro på at man faktisk kan det likevel. Det gjelder å ta noen valg og bestemme seg. Ingen er like heller, og fint når folk finner sitt kosthold de trives best med og føler seg bra av.

   Det er i allefall lettere å kritisere andres matvarer får jeg inntrykk av!

 2. September 16, 2014    

  Ah, man blir jo helt matt av folk. Jeg tror faktisk det ligger endel sjalusi bak slik snakk, for mange foreldre vet de bør ta ansvar for barnas kost, men gidder ikke. Da er det kanskje vanskelig å se på at andre gjør det… de blir jo mint på at de bør gjøre det selv.

  jeg elsker å få snike i andres matbokser og syntes innlegget til Sara var supert. Vi gir jo helt forskjellig kosthold til de små. Men noe er likt likevel. Vi er beviste og gir barna det vi tror er best.

  jeg er ‘stolt’ av å være ‘streng’ med maten til S. Her om dagen hadde vi besøk og en av gjestene holdt på gi S en bolle :O jeg fikk helt hetta og stoppet henne. Hun spurte om han var allergisk og jeg sa jeg bare ikke ville han skulle få slikt. Hun himlet med øynene og sa ‘stakkars, han er jo et barn’. Og jeg kjente hvor sint jeg ble, samtidig som jeg kjente hvor glad jeg er som tar gode valg frem til S må ta de selv.

  • September 16, 2014    

   Den bollehistorien får meg til å minnes tilbake til utallige situasjoner jeg har vært i med begge jentene mine. Folk følte det var greit å gi “kos” til barn fordi de var barn! Det er jo da de skal holdes helt unna slikt tull. Barn spesielt trenger ren og naturlig mat.
   Det er viktig å respektere andres valg selv om man ikke alltid er enig. Men å mobbe er ikke greit syns jeg!

  • September 17, 2014    

   Tror at det ikke er direkte giddalaushet, men mer en avmakt, eller, man har ikke forstått at det ikke handler om utseende på matpakken, men næringsinnholdet.

 3. Mari Mari
  September 17, 2014    

  Hei! Det må være misunnelse, kanskje fordi man selv ikke orker å lage ordentlig mat og så tar man det ut i form av å trakassere de som får det til. Ikke bra. Uansett : takket være deg og din blogg der du deler kunnskap og oppskrifter har jeg virkelig fått fokus på ordentlig og naturlig mat! Det er faktisk morsomt å lage matpakker til barna, og jeg ser at de gleder seg over det fargerike innholdet. Eldstemann på 10år vil faktisk ikke ha brødskiver lengre. Hurra for deg og alle andre som sprer kunnskap om dette og inspirerer andre! 🙂 mvh Mari

  • September 17, 2014    

   Takk Mari, det varmer et morshjerte 🙂 Det er akkurat derfor jeg blogger, for å kunne spre litt inspo om å gjøre endringer og forbedringer tross hektiske hverdager.
   Enig det med matpakkene, barna liker det jo og det er litt moro å gi de variert.

   Stor klem til deg!

 4. Kristin Kristin
  September 17, 2014    

  Jeg blir glad når jeg ser frukt og grønnsaker i matboksene til barn. Kjempebra! Den ordinære brødskiva er veldig “ut” nå til dags og det er så utrolig viktig at barn spiser mer næringsrike ting som gir dem god energi utover dagen. Selv spiser jeg ikke noe særlig brød. Men å si at melk generelt er bra å kutte ut, er ikke det å ta litt hardt i? Melk er utrolig næringsrikt og for mange svært viktig (kalsium, vitamin D). Klart, hvis man ikke tåler melk (intoleranse/allergi/cøliaki), så er det ikke så mye annet man får gjort med det enn å kutte det ut og finne bedre alternativer, men de aller, aller fleste har ikke allergier. Alle driver å kaster seg på soyamelk-trenden og alle mulige laktosefrie alternativer (GMO-alarm), men for meg blir det å ekskludere noe fra et kosthold selv om man tåler det, for dumt. Som at folk kutter ut gluten fra kostholdet sitt uten at de har noen allergier og ikke en gang vet hva gluten er, mest av alt fordi det er en trend. Dette ble kanskje litt off-topic, men jeg ville aldri gitt barnet mitt noe jeg ikke ville spist selv. Det er viktig å spise variert, naturlig og næringsrikt, og det er det jeg vil at barna mine og alle fremtidens barn skal. Kosthold er så utrolig viktig for at barna skal få den optimale utviklingen, og selvfølgelig er ikke Nugatti, O’Boy og Cherios veien å gå.

  • September 17, 2014    

   Mange har trøbbel med kumelk, så da er det fint å kutte det helt for dem. Jeg mener at vi ikke trenger så mye meieriprodukter om vi er flinke til å innta mat med kalsium og inntak av d-vitamin enten i form for sol eller dråper. Mine barn har aldri fått melk å drikke for eksempel, og har klart seg fint uten anbefalingene. Så dette er vel kanskje opp til hver enkelt.

   Soyamelken er ikke jeg noe begeistret for heller. Huff. Men skjønner hva du mener! Takk som lufter tankene dine!

  • Anna Anna
   September 17, 2014    

   Hei! Jeg vil anbefale deg å lese litt mer om innholdet i melk og mel, antinæringsstoffer og hva som er naturlig for menneskekroppen. Anbefaler både bloggen og boken til Sara: Paleo: Sunnere, sterkere og slankere med en naturlig livsstil. Andre som skriver om dette er f.eks. Pål Jaabekk.

   • September 17, 2014    

    Jeg pleier ikke anbefale melk og mel 😉

 5. Veronica Blomst Veronica Blomst
  September 17, 2014    

  Takk for en fin blogg melissa!

 6. Birgitte Birgitte
  September 17, 2014    

  Jeg synes nå det er mye mye mye (!) værre med foreldre som helt ukritisk sender med KUN sukker og dårlig fett i matpakka; brødskive med prim/syltetøy/brunost og margarin (Usj!), frukt og barneyoghurt med mer sukker enn coca cola. Grøss! Frukt er greit som en del av et ellers næringsrikt kosthold, men den kombinasjonen der.. Ikke rart barna er hyper/slitne og vrange når de kommer hjem fra barnehagen!

  • September 17, 2014    

   ..du sier noe der!

 7. September 17, 2014    

  Nå skal ikke S (som er blitt 16 mnd allerede kan du tro det??), starte i barnehagen før til neste år, men hun kommer også til å få “rare” matpakker gitt! Ser ingen grunn å fylle de små magene med næringstomme greier som kneipp med prim. 🙁

  I stelleveska har jeg små tøyposer med tørrfisk, jerky og tørka øko bær, og et lite glass med duggurd-smør til kriser, ikke noe riskjeks og ferdigsmoothies her i gården! 😉 Men vi svømmer mot strømmen ja, forrige gang vi var på helsestasjonen skrev de ned ALT S spiser, og lurte veldig på om hun kan få i seg nok jern (med leverkaker og eggeplommer hver dag..) uten grøt fra Nestlé.. 🙁 Jada.. De samler sikkert infoen i en mappe til barnevernet hehe! ;p

  Jeg gleder meg episk mye til å treffe deg på Sundvollen i høst, skal du på Høstkonferansen også? 😀

  Stor klem og takk for at du blogger om alt jeg tenker Melissa! 😀

  • September 17, 2014    

   Fy søren har hun blitt så stor allerede? Gurimalla, tiden flyr. Først, JA det blir fint å treffes igjen! Og nei, får ikke med meg Høstkonferansen. Dessvere!
   S er heldig som har deg som mamma. Så mye digg du lurer ned i stellevesken!

   Jeg unnlot å dra på helsestasjon jeg. Så slapp jeg å å sjokkere, hehe.

   Klem til deg, og sees om ikke lenge!

 8. Maren Maren
  September 17, 2014    

  Må si jeg synes det er merkelig når helsestasjoner anbefaler masseprodusert grøt med tilsetningsstoffer, solgt av ett ufyselig firma som Nestle. Mat på boks, glass og i pappembalasje er blitt mer vanlig enn maten i sin naturlige form. Rare greier det der.

 9. September 17, 2014    

  Jeg synes det er super flott at dere setter gode ekspempler. 🙂

  Det trenger jo ikke være så fancy selvom det er steinalderkost eller lavkarbo… man bruker jo ofte bare rester og kutter opp litt grønnsaker eller “slenger” oppi litt bær 😛

  Jeg kunne ikke så mye om mat tidligere, så min er oppvokst på ganske vanlig mat og ønsker det – og får det stort sett. Men vi kjøper ihvertfall det jeg får tak i av økologisk, og lager veldig mye fra bunnen av

 10. September 17, 2014    

  Takk som deler, Melissa!
  Jeg er sikker på at en endring sakte men sikkert er i ferd med å skje.
  Usikker på om det er misunnelse, heller at mange ikke synes kosthold er SÅ viktig – det syntes jo ikke jeg før heller. Og så er det veldig mange som ikke kan så mye. Ikke rart, feks med hvor mye rart som står i media om mat og kosthold. Og hvor lite info egentlig man får på helsestasjon, utenom at grøt er fint.
  Godt vi og våre lesere sprer kunnskap og inspirasjon 🙂

  • September 17, 2014    

   Ja huff, den jungelen der ute med kostholdsråd er til å bli rimelig forvirret av!

 11. September 18, 2014    

  jeg er så heldig at jeg bor i en liten bygd på den Svenske siden av Finnskogen. her får jeg kjöpt vilt direkte fra jegeren. naboen har gressfödde kalver og griser foret på grönnsaker og kokte poteter fra et spa-hotell. Lammekjött er nesten gratis her fordi Svenskene “inte gillar fårkjöt:)” Ökologiske grönnsaker er butikken fullt av ved siden av at jeg og naboene bytter grönnsaker med hverandre. Innsjöene her inspirerer til spaserturer med fiskestang og bärplukking i sesongen. Egg og höns kjöpes fra naboen også. butikken her tjener ikke mye på meg. Jeg tror at mange flere kan leve som jeg gjör om de orienterer seg litt. Hyggelig sikkert å ta med barna på en handletur til bonden. På den måten får de se hvor maten kommer fra.
  når det her snakkes om små barn og deres kosthold, tenker jeg at man har en forpliktelse til å gi dem den aller beste og sunneste maten. man vil jo at de skal få et relativt langt og friskt liv, Man kan desverre ikke kontrollere alt hva de putter i munnen når de ikke er hjemme, men når man gjör sitt beste og forteller barn hvorfor, gir man barna kunnskap som de kan videreformidle til neste generasjon.
  Jeg vet at det kan väre töft å väre tydelig ovenfor barnehage og omgivelsene eller på hva vi gir barna og spise og hvorfor. man önsker ikke kritikk fra omgivelsene. Men det er viktig fordi motkreftene (mat og legemiddelindustrien)bruker miliarder på å reklamere for sin “söppelmat” og unödvendige medisiner.
  Hvem har sagt at det er lett å väre foreldre?
  Takk for alt du skriver og deler med deg av kloke ord og holdninger. Det meste deler jeg med mine lesere (snart 4000) på naturalnordic/diet

  Hva består pannekakene dine av, Melissa? Er det kokosmel?

  • September 18, 2014    

   SUpert Bjørn, du er flink som deler videre!!!

   Ja, kokosmel og mandelmel 🙂

No Pings Yet

 1. Hvordan lage surdeigspannekaker | Melissa Spania on May 30, 2016 at 10:34

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.