Det er en del nysgjerrighet som svirrer rundt om disse pomadene som jeg har laget, så nå slipper jeg katta ut av sekken. Jeg holder på å utvikle en “all round balm” som jeg skal selge i nettbutikken min.Jeg ble opptatt av naturlig kosmetikk for 15 år siden da jeg leste en bok hvor det ble uttalt at ”Hvis du ikke kan spise det, smør det for all del ikke på huden.” Smått begynte jeg å bruke kokosolje mens jeg samtidig kuttet ned på bruken av parabenefylte produkter som deodorant, body lotion, sminke, ansiktskrem, såpe, tannkrem osv.

Opp gjennom årene har jeg kommet over flere gode matvarer som fungerer godt på huden, og spesielt under første graviditet for ti år siden, tok jeg i bruk giftfritt fra topp til tå. For å få litt lukt på det jeg brukte, tilsatte jeg eteriske oljer.
Jeg hadde en del hodepine da jeg gikk gravid, og smurte ofte kokosolje og peppermynte på bryst, bak i nakken og i tinningen. Og for slitne føtter brukte jeg eukalyptus, for økt melkeproduksjon brukte jeg fenikkel og slik fortsatte det.

Etter at jeg fikk barn har jeg brukt en del kakaosmør og sheasmør på jentene mine alt etter hvilket behov det har vært (roe ned, søvn, åpne luftveier, vondter, bleieutslett) og for noen år siden kom jeg over en ”chest rub” jeg likte godt, men den var litt for sterk for barna. Og da fant jeg ut at jeg kan like gjerne lage mine egne blandinger tilpasset våre behov.
Samtidig liker jeg et produkt som kan brukes flere steder på kroppen, mer som et ”all round” slik at vi slipper å ha utallige produkter.
Og vips! Pomadene mine ble til.I sommer meldte jeg meg inn i doTerra og begynte å bruke disse eteriske oljene. Det er noe av det beste jeg har vært innom når det gjelder eteriske oljer, og jeg hadde lyst å ta dette videre i pomadene jeg hadde stående.
I flere uker stod jeg på kjøkkenet og blandet sammen oljer, shea, kakaosmør og voks for å finne den perfekte konsistensen. Jeg sendte ut over 50 pomader til prøvekaniner for å se om det kunne være noe flere fikk glede av. Og med tilbakemeldingene ble det nye runder på kjøkkenet i håp om å finne frem til enda bedre konsistens, lukt og holdbarhet.


Jeg måtte forholde meg til om jeg skulle bruke bivoks eller carnaubavoks, alt etter om den skulle bli vegansk eller ei. Skulle noen av de ha farge måtte jeg finne mat som kunne gi skikkelig farge. Det var mer å ta hensyn til enn jeg hadde trodd. Hygienen måtte være på plass på kjøkkenet, ingenting måtte bli for varmt og det gikk kopper og kar til den store gullmedaljen.Når man bruker spiselige ingredienser i kosmetikk må man tenke på et par ting.
Produkter du kjøper i butikken er tilsatt konserveringsmidler for å forlenge holdbarheten. Ingen vil ha varer som går raskt ut på dato i hyllene sine. Jeg driver selv en helsekost og vet alt om svinn, så for meg måtte jeg tenke litt utover det da jeg opplevde at pomadene begynte å få mugg på seg etter et par uker.
Antioksidanter er naturlige konserveringsmidler som reduserer oksidasjonshastigheten. Vi har to gode antioksidanter som jeg har valgt å bruke i pomadene mine. Det er E-vitamin og kokosolje. Disse vil være med på å ødelegge uønskede bakterier og forlenger holdbarheten.

Andre ting jeg ville få frem var beholderen som pomaden skulle være i. Jeg fronter jo at vi skal tenke mer miljø og kutte ned på plastbruken, så det var uaktuelt for meg å bruke plastbeholdere. Jeg falt på stålbeholdere. Og de er små med vilje for at de ikke skal rekke å bli dårlige før de er brukt opp. Med naturlig kosmetikk er det lurt å lage lite om gangen da de som nevnt over ikke holder like lenge som parabenefylte produkter.Og før du går til anskaffelse av en av mine pomader:
Det vi likevel må tenke over er at vi selv påfører bakterier til pomadene når vi stikker en finger nedi. Det aller beste er å bruke en ispinne eller lignende til å ”scoope” opp, men for meg oppdager jeg at så lenge jeg har god hygiene, oppbevarer balmene mørkt og kjølig så holder de seg helt fine i lengre perioder.
Direkte sollys, oksygen, varme, fuktighet og bakterier er skadelig for balmene.

Håper dere liker dem, de er forhåpentligvis snart å finne i nettbutikken min!

Kilde