Maten smaker bedre med Cola Zero

cola zeroMen selvsagt smaker maten bedre med Cola Zero.
Altså, det er jo ikke en selvfølge at mat smaker godt?
Jeg ble helt matt da jeg hørte dette på norsk tv forrige uke. Hva i huleste har skjedd med det norske folk når det må et glass aspartamvann til for at maten skal bli bedre?

Aspartam er ikke så greit som mange tror. Jeg hører ofte at de som drikker det forsvarer med at “det er jo så lite”. Men litt her og litt der kan bli mye i lengden. Aspartam har en effekt på nervesystemet. Det forstyrrer hjernen og kan skape avhengighet. De jeg kjenner som tidligere var avhengig av aspartam sier det selv at de bare måtte ha det. En venninne av meg kjøpte flere remser med Extra en gang vi var på klassetur. Hun tygget flere pakker om dagen og følte at dagen ikke var helt den samme uten.
De som har helt sluttet å innta aspartam har fortalt om bedringer i kroppen, sterkere immunforsvar, klarer i hodet, mindre søtbehov osv.

Aspartam kan gi økt risiko for depresjon og angst.
Fortsatt ikke overbevist om at dette er gift for kroppen?
Her kommer noen linker dere kan titte på:
Dette gjør lettbrusen med kroppen din
Increase depression risk
Aspartame dangers
Aspartame casuses blood cancer
Aspartame causes brain damage
Aspartame most dangerous substance added to food

Hårene i nakken reiser seg når jeg ser gravide drikker lettbrus og tygger tyggis med kunstig søtning. Et foster skal IKKE ha dette i blodstrømmen.
Eller barn som får sukkerfritt godteri, sukkerfri saft og annen sukkerfri “sjit”. Ikke greit!

Les gjerne mer om kunstig søtning på bloggen til Berit Nordstrand.

26 Comments

 1. February 18, 2013    

  Jeg er så enig med deg! Det med brusdrikking generelt har blitt en vane for folk flest. At det må stå brus på bordet for at kosestunden i familien skal være komplett, er trist synes jeg. Og så har du de som er avhengige, jeg kjenner noen av de og kunne såååå ønske at de klarte å kutte ut!! Her i huset sluttet vi med brus for 1,5 år siden. Det hender mannen kjøper seg en boks med cola når han er på farten, men brus frister ikke meg, og det sier jeg ikke for å skryte!!!! Bare ved å kutte ut brus tvert, tror jeg veldig mange hadde opplevd store helseeffekter. Med brus er det litt sånn… Aldri, eller alltid!

  • February 18, 2013    

   Ja, jeg har ikke vokst opp med at brus er noe som forbindes med måltider heldigvis så det ligger ikke i min natur å sette brus på bordet. Brus hører ikke til maten spør du meg!

 2. February 18, 2013    

  Jeg inntak store mengder kunstig søtning hver dag og har gjort det i årevis. Jeg har ikke merket noen negative helseeffekter ved bruk av kunstig søtning,men det betyr jo ikke at det ikke er noen. det er uansett viktig å informere forbrukerne slik at de kan ta sine egene valg. 🙂

  • February 18, 2013    

   Ja, alle sine valg. Jeg har hørt om folk som har røykt hele livet sitt uten nevneverdig problemer. Det fjerner ikke faktumet at røyking er direkte årsak til 90% av lungekrefttilfeller. Ingent stoff har flere rapporterte bivirkninger enn søtningstoffet Aspartam, så at mange reagerer på det er det ingen tvil om

 3. February 18, 2013    

  Fikk sjokk når jeg så den reklamen selv. Aspartam liksom? Men, det er jo også helt sosialt akseptert å gi barna FUN ligth. Jeg opplever at når jeg passer tantebarn etc blir de fornærmet når jeg sier vi ikke har saft i hus.

  • February 18, 2013    

   Haha, sånn er det her også.. Har hørt “HÆÆÆÆÆÆÆ???? Har dere ikke brus? Ikke saft heller????? noen ganger, haha.

 4. February 18, 2013    

  Et forsøk fra colas side å få brus inn i hverdagen. Kjempebra!!:P

  • February 18, 2013    

   Yep, tommel opp for aspartam til middag!

 5. Hilde Hilde
  February 18, 2013    

  …..men EFSA (Eropean Food Safety Autorithy), sier noe annet og de har sammenstilt det som foreligger av studier. Du viser bare til noen få.
  http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/aspartame.htm

  Det har ikke slått deg at det kan være koffeinet som gjør folk avhengi av Cola og at tryggis er bare en dårlig uvane?

  For min del så tenker jeg at dose er relevant, et glass i ny og ne vil neppe skade noen :-),

  • February 18, 2013    

   Jeg tror ikke et glass aspartamvann vil gjøre skade i ny og ne… Ikke at jeg støtter opp under det, men kunstig søtning er kunstig. Noe kroppen ikke er vant med. Noe som ikke finnes i naturen. Noe vi i utgangspunktet ikke skal ha i oss.
   Så for min del holder jeg meg langt unna. Barna mine får det i hvertfall ikke. De små kroppene har overhodet ikke godt av kunstig søtning.

 6. Ellinor Ellinor
  February 18, 2013    

  Helt enig ,irriterende reklame ,blir sååå forbanna hver gang jeg ser den på tv 🙁 Ta heller et glass cola i ny og ned da ,eller aller best et glass vannkefir 🙂

  • February 18, 2013    

   Nam! Vannkefir! Mye sunnere og bedre! Det blir jo kullsyre ut av den også 🙂

 7. at at
  February 18, 2013    

  utrolig at man kan reklamere for at maten blir bedre me brus. brus burde vært forbudt eller solgt på polet.hvorfor har alkohol så strenger regler mens brus som ikke har noe som helst helsegevinster ( mer gift spør du meg ) selges på alle gatehjøres og anbefales til middag?

 8. February 18, 2013    

  Du vet jeg er 100% enig med deg Melissa! 🙂
  Jeg er så heldig at jeg hadde godtestopp i 8. klasse, og etter det fristet brus meg aldri igjen. Men jeg tygde mye tyggis på vidregående husker jeg, og det er en slik ting jeg aldri ville gjort i dag. Jeg synes brus (light og vanlig) er en skikkelig stygg uvane. Det er noe vi virkelig ikke trenger. Og hallo! HVa mener Coca Cola med at det gjør maten bedre? DEt er jo stikk motsatt! Brus til mat ødelegger jo smaken fullstendig.
  Ahh, blir så sint og oppgitt over slike ting 😛 Dessuten er jeg så imot kunstig søtning og synes det skulle vært forbudt. Folk må selvsagt få velge hva de putter i seg, men det hadde vært bedre om det var et valg de slapp å ta 🙂

 9. Martin K Martin K
  February 19, 2013    

  Hvis maten smaker bedre med cola zero, sier det kanskje mer om maten din enn om colaen..?

  Forskningen som tyder på at aspartam er trygt er av varierende kvalitet og ofte mangelfull, mange studier er dyreforsøk som ikke er direkte overførbare til mennesker, har tynt utvalg, lave doser etc etc.
  FDA har gjentatte ganger avslått lovliggjøring av aspartam, men dette skjedde likevel på merkelig vis, uten at det er basert på solid forskning som tilsier at det er trygt. Hvor ble det av føre var-regelen?
  Mye god forskning peker på årsaksssammenhenger med en hel del alvorlige skadelige helseeffekter. Så for all del nyt gifta di så lenge det varer. Har selv vært avhengig i 15år og hatt en uendelig lang rekke sykdommer og symptomer.
  Det er bare en som kan ta vare på helsa di! Det gjør nemlig ikke HDI eller mattilsynet.

 10. Siv Siv
  February 20, 2013    

  Hva med sukrin. Det innejholder et søtstoff som heter Erythitol. Er ikke det også falsk søtning, eller hva er det ellers?

  • February 20, 2013    

   Hei Siv!

   Du har helt rett i at det ikke er naturlig søtning. Sukrin er ikke noe vi finner i naturen. Skal du spise helt ren og naturlig mat er ikke Sukrin å anbefale. Men jeg personlig liker å ha det i kjøkkenskapet for jeg bruker det likevel innimellom. Jeg foretrekker Sukrinpluss hvor halvparten er stevia og halvparten er sukrin.
   De gangene jeg skal lage mat som ikke vil påvirke blodsukkeret bruker jeg Sukrin, men jeg har gått mer og mer over til å bruke stevia og kokosblomstsukker da dette er naturlig søtninger.

   Du kan lese mer om Sukrin her: http://www.funksjonellmat.no/sukrin/faq/

   Håper alt er bra med dere!

   klem 🙂

 11. Siv Siv
  February 20, 2013    

  Hei og takk!

  Det er så bra å kunne spørre noen som kan dette:-)
  Er ganske så skeptisk til sånne søtningsstoffer etter at jeg begynte å lære om det.
  Har heldigvis klart å kutte helt ut den brusen her i huset. Gutta har uansett aldi fått det, men vi voksne drakk det av og til før.
  Gutta liker å drikke kald grønn te mint fra Pukka om sommeren. Men de ønsker litt søtning i og da vet jeg ikke helt hva jeg kan bruke..
  Alt går bra med oss men skulle gjerne flytte nedover igjen. Satser på at vi kan det etterhvert!
  Håper alt er vel med dere:-)
  Ha en fin dag og klem fra kulda:-)

  • February 20, 2013    

   Jeg er jo ingen ekspert på området, men hyggelig at du spør 🙂

 12. February 20, 2013    

  Arrrgh, blir så oppgitt. I det siste har det kommet nye margarin reklamer også har jeg registrert, for bremykt og vita hjertegod. Fy det slemme usunne mettede fettet…. Når skal folk få opp øynene? *banne*

  • February 20, 2013    

   Djises! Nå ser jeg hva du mener! Så nettopp at det er kommet en fettfri fraiche! For mettet fett er jo tydeligvis skylden for hjerte-kar. At det går an. *banner selv*

 13. February 21, 2013    

  Jeg må bare legge til en link til om aspartam som en Kostholdsveilederkollega tipset meg om i dag:
  http://www.anh-europe.org/EFSAs-Extremely-Flimsy-Safety-argument-for-Aspartame

 14. February 24, 2013    

  Er så enig! Blir provosert av den reklamen der, få brus inn i hverdagen, liksom. Brus er blitt hverdagsdrikke for altfor mange allerede! Og aspartamdebatten…jeg tror ikke det er skadelig med et glass i ny og ne, men enkelte bøtter jo ned litervis om dagen. Det ligger vel i ordet at KUNSTIG søtning ikke egentlig hører hjemme i kroppen?

  • February 25, 2013    

   Huff ja… skjønner hva folk tenker på. Kunstig er kunstig. Noe kroppen ikke er vant med…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.