Her kommer et oppfølgingsblogginnlegg etter podcasten med Sara.
Jeg er blitt spurt om å lage dette innlegget mange ganger, og det har dessverre tatt meg noen år før jeg endelig har fått ut finger´n. Helt ærlig har hovedgrunnen vært at jeg ikke har vært fristet til å fortelle hva mine barn fikk å spise fra første stund på grunn av kritikk.
Da VG delte blogginnlegget mitt om at jeg var en streng mamma, var det ikke hverken noe form for lyst eller tid til å forsvare måten jeg gjorde det med mine barn. Og da gikk jeg heller litt stille i gangene til nettrollene hadde funnet noen andre å ta. For dette med baby og barnemat kan være et sensitiv tema.Hva som er deilig og befriende er at på de 8 årene siden jeg ble mamma for første gang har det skjedd en hel del. Det er blitt vanlig å gi babyer annen mat enn grøt som første måltid. Og tradisjonsmaten har eksplodert. Takket være gode kraftmødre som har spredd det gode budskap om næringsrik mat, har det blitt akseptert å gi rå eggeplomme, lever, bløtlagte korn og godt fett til små barn. Og nå kan jeg med trygghet fortelle hvordan jeg gjordet det med mine.

Med første barn er man gjerne litt usikker og vil gjøre alt riktig. Datteren min fikk pupp frem til hun viste interesse for mer, og ble introdusert for velling da hun var 4,5 mnd. Aleksander og jeg skulle gifte oss og jeg ville drikke champagne etter vielsen. En venninne fra Norge hadde med seg hirse som jeg blandet med morsmelk. Dette falt i smak så jeg innførte ett vellingmåltid om dagen etter det. På samme tid introduserte jeg først avokado most med morsmelk. Deretter dampet jeg brokkoli, og så gulrot og søtpotet og introduserte nye smaker hver uke. Jeg moste maten og ga med skje når hun var så liten. Etterhvert som hun kunne sitte av seg selv (6 mnd) fikk hun sitte ved bordet sammen med oss og jeg introduserte baby led weaning. Det går ut på å la barnet spise selv. Jeg ga store biter med for eks brokkoli som hun dyppet i smør og eggeplomme og gnagde på. Hun fikk den maten vi spiste. Jeg brukte stavmikseren hyppig for hun var glad i most mat, men hun fikk også muligheten til å smake seg frem på egenhånd.
Maten hun fikk hadde alltid en fettkilde til. Enten smør, rå eggeplomme eller kokosolje. Og jeg ammet alltid etter måltidet.

Jeg ga grøt, men pleide som oftest å bløtlegge havregryn kvelden i forveien og varmet den opp lett neste morgen. Oppi grøten hadde jeg rikelig med kokosolje og noen ganger en rå eggeplomme. Når hun ble litt eldre hadde jeg litt greens (hvetegress, spirulina osv) i grøten, og blendet inn en liten banan for å balansere opp smaken.
Og hun elsket smoothie. Så det ble en del av det, men jeg lagde den veldig tykk slik at hun måtte nesten tygge før hun svelget den.

Ellers gikk det som en drøm og hun spiste alt hun fikk servert i noen år. Hun fikk aldri noe søtt (fikk frukt som var i sesong og kun økologisk), og var nesten 2 år før hun fikk smake is for første gang (og den ble ikke gitt av meg!).
Jeg var superstreng med hva som skulle inn i munnen hennes, og selv om de fleste ga meg rare blikk og syntes synd på henne er jeg glad for at jeg stod gjennom stormen. For meg var det ulogisk å gi den lille barnekroppen sukker. For å vokse seg stor og sterk, utvikle seg i riktig retning og legge et godt grunnlag trenger små barnekropper næringsrik mat, ikke næringstappende mat.
Heldigvis er mannen min like opptatt av næringsrik mat, så de gangene jeg ikke lagde maten kjørte han på med samme regime. Og han begynte å gi omega 3 rundt på samme tid.

Det skal sies at vi reiste en del da hun var bebiss, og når vi ikke hadde planlagt måltider godt nok kjøpte vi økologisk barnemat på glass. Jeg varmet ALDRI opp maten i mikrobølgeovn, men i vannbad. Og om jeg hadde, tilførte jeg en fettkilde til. Det hendte også at hun fikk grøt, men jeg prøvde å finne alternativer da jeg ønsket at hun heller skulle spise mat som ikke bestod av korn.

Så kom Glede:

Med baby nr 2 opplevde jeg noe helt annet. Hun snurpet igjen munnen og nektet å smake på noe som helst før hun var 6 mnd. Det var kun pupp som gjaldt så da ble det bare sånn. Jeg hadde rikelig med melk så hun fikk bare pupp til hun viste interesse for mat. Og det kom da hun var 6 mnd. Hun fikk smake lam og DA gapte hun! Hun ble en skikkelig paleobaby som åpnet munn kun når det var “ordentlig mat” ala kjøttbein, grønnsaker hun kunne holde og gnage på og fisk i biter. Hun nektet å spise noe most mat og ble sinna om hun fikk grøt. Men hun likte smaken av greens tidlig og fikk alltid smake når jeg drakk det selv.

Jeg husker ikke helt akkurat når det begynte men eldstemann ble kresen litt over natten og vært det siden. Jeg har innsett at det går i perioder med barn, så jeg engasjerer dem til å prøve og så kan de ta en avgjørelse etterpå om de liker eller ikke. Det har blitt en del frustrasjon fra min side da kosthold er virkelig noe jeg brenner for og når mine egne barn nekter å spise mat som vi mener er sunn, kan det være med på å gi rynker og et par grå hår, altså!

Så for å oppsummere mine tanker rundt dette kan babymat være:
-Most avokado med morsmelk i
-Dampede grønnsaker med en fettkilde, for eks smør, kokosolje, eggeplomme
-Rå eggeplomme med litt himalaysalt over
-Kjøttkraft og hjemmelaget leverpostei
-Økologisk mat – det de voksne spiser, bruk enten stavmikser eller la de spise selv
-Hjemmebakt surdeigsbrød
Tjukkmjølk (søt med stevia ved behov)
Surdeigspannekaker med bacon

Når barna blir litt større og kommer i kresne perioder gjelder det å “lure” inn næring i maten de liker. Finn ut hva barna spiser mest av. For eksempel liker mine helt enkle ting for tiden. Ingenting må blandes, så de må få maten servert slik den er, og kan dyppe i sauser basert på mye smør og rå eggeplommer, creme fraiche eller kraft. I kjøttsausen til spaghetti kan vi lure inn mange hvitløksfedd, godt med ubestrålt krydder og gelatin fra kraftsuppe.
Når de får yoghurt, er det kun usukret gresk yoghurt som gjelder og de må ha chiafrø i. I tillegg har jeg oppi probiotika i pulverform som jeg rører ut i den. Jentene får strø kanel over og ha i økologiske rosiner om de vil.

frokost

Som jeg har nevnt tidligere får de som regel en god middag før de skal i bursdag. Da er de ikke sultne og orker ikke spise like mye bursdagsmat. Les om sukkerfri bursdag her da eldste ble 7 år.
Og Aleksander står klar med omega 3 olje hver eneste morgen. Om barna spør om å få noe søtt vet de at de må ta en skje med omega 3 på forhånd slik at kroppen får en balanse mellom usunn mat og næringsrik mat. Dette er de vant med fra de var små og det er aldri noe diskusjon. Noen syns det er ekstremt, men sånn gjør vi det og det fungerer helt fint. Og ja, vi kjører på med lavkarbo i huset!
Når de har venner på besøk spør vi om de vil smake og de gaper som små fuglunger. Det er ikke sjeldent vi hører “Oi, det har jeg aldri smakt før, det likte jeg!”

Det er viktig å få frem her at jeg ikke er noe ekspert på området, men jeg følte meg trygg på det kostholdet jeg innførte hos dem. For meg var det viktig å tilføre de små kroppene næring. Så har jeg god samvittighet over at jeg gjorde mitt beste på den tiden. Og ja, jeg er streng hjemme. For da er det “greit” at jeg slipper opp litt etterhvert som de blir eldre.

Og helt på tampen… om mor ønsker å amme i to-tre år, så la henne gjøre det uten at hun skal få stygge blikk og bemerkninger på at barnet er for stort til å få pupp! Mor og barn finner ut av dette selv.

Ikke glem å jorde….
IMG_3302

Bare spør om dere lurer på noe!