Hjemmelaget nøttemelk

Mange er intolerante mot kumelk, og reagerer med alt fra rennenede nese, reaksjoner i luftveiene, utslett/elveblest/eksem og magesmerter. Noen kan oppleve oppkast og diaré mens noen får luft i magen, forstoppelse og kvalme. Symptomene er forskjellige og det er vanskelig å sette fingeren på hva det kan være.

Dette er de klassiske symptomene på allergier, også kalt IgE. Det vet man mye om fordi det er veldig lett å identifisere. Er du allergisk mot skalldyr, er du ikke i tvil om det og holder deg langt unna. Nettopp pga reaksjonen som kommer så raskt etter inntaket av enkelte matvarer.
Denne formen for allergi er forholdsvis sjelden, og under 5% har det, de fleste er barn. Det er som regel noen få matvarer som skaper problemet. Det er en viss grad av arvelighet tilstede ved denne formen for allergi.
Dette er en allergi som skolemedisinen tester for. Du kan gå til legen og få tatt en prikktest. Da smører man de mulige allergenene på huden, penetrerer huden og ser etter reaksjoner.
IgE reaksjoner skjer raskt. Fra noen sekunder opp til 2 timer. Det betyr at det normalt ikke er så vanskelig å finne ut hva det er. I tillegg er det enkelt å teste.
Jeg tok en del tester på Balderklinikken i Oslo for å kartlegge mine symptomer da jeg bodde i Norge. Veldig kjekt å se det på papiret, så kunne jeg legge om kosten litt og kjenne forbedringene på kroppen.

Jo, så tilbake til nøttemelken da. Det er lett å lage egen nøttemelk, og her er en variant som fungerer godt syns jeg:

1. Bløtlegg en eller to store kopper med økologiske nøtter, gjerne mandler (med skall!!) over natten.
2. Hell ut vannet, skyll lett og tilsett ca 3 kopper med friskt vann igjen.
3. Finn frem stavmikseren eller bruk en god blender og blend alt sammen til en fin masse. Jeg pleier å tilsette litt ekstra vann etterhvert, smaker på den underveis, alt etter om jeg vil ha den tynn eller tykk.
4. Deretter heller du det over i et dørslag og lar ”melken” renne nedi en ny bolle. Rør rundt i dørslaget så du får med deg alt.
5. Om ønskelig kan du ha oppi en god teskje med sirup, for eks yacon, honning eller lønnesirup for å søte opp melken litt. Da smaker den himmelsk! Men om du skal bruke melken til smoothies, trenger du ikke dette.

Jeg fikk ca 5 dl med mandelmelk av dette.
Sett den i kjøleskapet. Den skiller seg men det er bare å røre i den rett før den skal drikkes.