Hjemmelaget leverpostei kan ikke sammenlignes med den butikkjøpte, hverken når det gjelder smak eller kvalitet. Den vi finner i butikken inneholder bare en liten prosentdel lever, både her i Spania og i Norge (mener å huske at det er knappe 25-30% lever i butikkjøpt leverpostei, og da kan vi jo lure på hva det andre er som lures inn i ferdigproduktet).

Lager du leverposteien selv har du full oversikt over hva som er i den, og du sitter igjen med et næringstett produkt som er rikt på vitaminer og mineraler. Ifølge Nourishing Traditions får vi i oss blant annet sink (godt for huden, smak, syn og strekkmerker), B12 (nervefunksjon og dannelse av blodceller), folat (forebygging av ryggmargsbrokk og anemi) og jern (opptak av oksygen fra lungene).

Første gang jeg skulle lage leverpostei allierte jeg meg med en venninne fra Vestlandet som hadde laget leverpostei før, og vi byttet på å rense leveren. Slakteren jeg bruker hadde ved en feil sendt med hjertene også, men alt gikk i posteien og vi satt igjen med en nydelig kyllingpostei som har blitt en hit siden.

Jeg pleide å følge Gry sin oppskrift til punkt og prikke, men den siste tiden har mye gått på gefülen, og jeg har kommet frem til en oppskrift som fungerer like bra som hennes. Den er nesten helt lik så dette er fortsatt Gry sin oppskrift, men her kommer min versjon, bare med kyllinghjerter også!

Du trenger:
1 kg lever og hjerte fra kylling
200 g smeltet smør
100-200 g bacon i biter
5 store fedd hvitløk
½ løk (el en hel om den er liten)

2 økologiske egg
1 stor ss kanel (ceylan om du får tak i)
1 ss tamari
2 ts himalayasalt
1 ss fiberhusk
1 klump ingefær, ca 1-2 cm stor ferdig raspet
Et drag med pepperkvernen

hjerte
Tips! La leveren ligge i en bolle med friskt vann og eplecidereddik en times tid før bruk så milner du smaken enda mer!

bacon

Slik gjør du:
vaske lever1. Vask og rens lever og hjerter i friskt vann. Sett til side.
2. Stek bacon, hvitløk og løk i smøret til det blir “crispy”.
3. Bland sammen de resterende ingrediensene i en bolle.
4. Begynn med å kjøre leveren og hjertene i en kjøkkenmaskin så alt kvernes sammen. Du kan gjerne bruke stavmikser men det blir mye jobb. Jeg pleier å bruke enten Nutribullet eller Blendtech som fungerer utmerket.
5. Ha i litt av baconblandingen etterhvert som du blender. Jeg har erfart at det er lettere å spe på litt og litt enn å kjøre alt sammen samtidig. Har du en stor kjøkkenmaskin har den sikkert plass til alt sammen. Bruker du stavmikser må du blende litt og litt av gangen.

Leverposteien er helt flytende når den er ferdig blendet, og så helles alt i en middels form.

Sett ovnen på 180 grader og bak leverposteien i 1 time i vannbad.

leverpostei

Det er viktig at leverposteien får hvile etter endt steketid så den får satt seg litt.
Del så opp i porsjoner og frys ned eller gi vekk til en god venn.