Lag ditt eget gelégodteri




Det er mange bloggere som lager disse allerede, men det er ikke før nå i helgen jeg endelig har fått ut finger´n og prøvd selv. Hovedgrunnen er at jeg ikke har funnet gelatinpulver her i Spania, så jeg ble nødt til å bestille dette fra iHerb. Og nå angrer jeg på at jeg ikke har gjort dette før! Så morsomt og lett! Og ikke minst yummy!
OBS, vil du bestille fra iHerb for første gang bruk koden FES360 så får du avslag på første bestilling!



Jeg tok i utgangspunkt Anita (Superlivsstilbloggen) sin oppskrift. Jeg har laget 3-4 forskjellige typer med forskjellige smaker, og den som falt mest i smak hos både mann, barn og megselv var denne:

Jellies/Gummigodteri/Gelégodis – kall det hva nå enn du vil 🙂
1 dl vannkefir
4 ss gelatinpulver
Bruk en liten kjele, sett på svak varme, og rør ut gelatinpulveret i vannkefiren.
Har du ikke vannkefir så bruk vann.

Press 4 sitroner og hell sitronsaften oppi gelatinrøren.

Ha i 2 ss sirup for å søte opp blandingen. Jeg bruker yaconsirup pga den lave GI, men du kan fint bruke honning om du vil.
Søt ytteligere med noen dråper stevia med for eks bærsmak.
Har du Tart Cherry, ha oppi 1 ss (gir fin farge og god smak) (kan utelates).

Pga de pressede sitronen blir røren god og syrlig. Smak gjerne på den underveis.

Når røren er tilpasset dine smaksløker, heller du oppi silikonformer og setter i fryseren i 5-10 minutter.

Pell de ut av formene og nyt! Dette er morsomt godteri for de minste og veldig populært hos de voksne også. Aleksander vil ha gelépudding med hjemmelaget vaniljesaus på julaften til dessert. Haha, vi får se hva vi kan få til der.










TIPS: For å sette farge på geléen bruk naturlige farger som for eks rødbetesaft, moste blåbær, bringebær eller for eks spinat for å få de grønne! Bruk fantasien.

Kom gjerne med tips i kommentarfeltet på hva du gjør med dine gelégodteri for å få de gode.


Hva er gelatin?

Gelatin er et protein som er utvunnet fra blant annet sener, knokler og hud fra dyr. Gelatin brukes blant annet i gelé. Gelatin inneholder typisk 90% proteiner og 10% vann. Det finnes alternativer til animalsk gelatin. Fra alger kan det utvinnes forskjellige geleringsmiddel, blant annet agar. Også pektin fra bær og frukt kan sammen med sukker danne gelé. Fruktkjernemel fra johannesbrødtre og guarana kan brukes som geleringsmiddel.
Så det er alternativer til veganerene også!

18 Comments

  1. November 4, 2012    

    De er så fine de dyreformene dine!
    Jeg har ikke laget gelegodis før. Først og fremst pga gelantinen selvsagt, men mest fordi jeg bare vil lage sjokolade hele tiden. Men når jeg en gang får familie og barn, vil jeg utvide godislagingen så alle får noe de liker. Og da skal jeg prøve meg på agar!
    Ha en fin fin søndag 🙂

    • November 4, 2012    

      Ja, de er søte. Litt vanskelig å lage sjokolade i disse dyreformene for de er så dype. Men det går. Med tålmodighet 😉

      Skjønner gelatinen er et problem for dere veganere. Men du kan jo se om du finner agargelatin? Si ifra hvis du gjør det og prøver deg engang!

      Disse gelegodisene skal bli med i tupperware i dag. Vi skal i dyreparken og da er det kjekt å ha litt nødproviant. haha, kanskje aller mest til meg selv!

  2. November 4, 2012    

    Har prøvd å lage litt forskjellige ting med agar, men det er ganske utfordrende å jobbe med. Det enkleste hadde jo vært å bruke gelatin, men jeg havner på brekningspunktet bare av tanken. 8 år som vegetar gjør visst noe med en 😉

    • November 4, 2012    

      Det kan jeg forstå Silje!
      Jeg hadde en periode i livet mitt hvor jeg ikke spiste noe kjøtt på 1,5 år fordi jeg fikk bare overhodet ikke lyst på det. Fikk som du sier brekningsfølelse på en måte… men så plutselig begynte jeg å spise det igjen og følte meg vel på kjøtt. Kroppen min liker kjøtt og fisk godt så jeg følger instinktet mitt. Tenker jo tilbake til hvordan vi levde før. Og det var kjøtt på menyen så ofte de kunne!

      Er det flere typer agar gelatin, kanskje?

    • Anette Anette
      November 4, 2012    

      Jeg bruker saft fra surbær. Gir flott farge og god smak. God ide å bruke vannkefir oppi. Det har jeg ikke tenkt på. Men jeg strever med å få de ut av formene og ender med å bare helle oppi en skål og skjære i biter. Funker det og men er jo hyggeligere med figurer. Mine henger fast. Noen tips?

      • November 5, 2012    

        Tart Cherry gir både smak og farge 🙂

  3. Maren Marie Maren Marie
    November 5, 2012    

    Oi, dette så gøy ut! Dette må jeg prøve en gang. Jeg spiste mye smågodt før men nå er det helt slutt så fint atdet finnes alternativer til sukkergodteriet vi finner i butikken!
    Tusen takk Melissa, ha en fin dag til deg
    Hilsen Maren Marie

    • November 5, 2012    

      Overraskende morsomt og godt 🙂

  4. Kristiana Kristiana
    November 5, 2012    

    Du Melissa, jeg lurer på noe annet (digg godis forresten). De bildene på høyre side, de bytter du ut hver dag? Morsomme små bilder. Hvor er de fra?
    Takk for svar.

    • November 5, 2012    

      Bildene er fra Instagram, en app på smarttelefoner. De byttes ut hver gang jeg legger til et nytt et 🙂

  5. November 5, 2012    

    OoooOOOooo, disse er sååååå gode! 😀

  6. November 16, 2012    

    jeg hadde lyst og prøve, og lage julegotteri. Ser veldig godt og sundt.lurer på hva er vannkefir. Hvor kan jeg få tak i det,eller det er noe jeg kan lage selv.Du har veldig mye godt på din side.Skal lage mye av det du har lagt ut. Ha en fin kveld.

    • November 16, 2012    

      Hvis du ser i arkivet for oktober vil du finne et eget innlegg om vannkefir 🙂

  7. November 29, 2012    

    Bare et lite spm hvordan får man figurene ut av formene, ble litt most da jeg skulle få de ut…kanskje for mye veske i form av sitronsaft ;0/
    Har du noe tips?

    • December 1, 2012    

      Jeg hadde ikke problem med det, men jeg har sett at andre har hatt det. Kanskje du trenger mer gelatin?

  8. Nuria Nuria
    May 14, 2014    

    Kan man bruke agar-agar kanskje? 🙂

    • May 15, 2014    

      Ja, jeg mener det var noen som prøvde med det!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører





Matbloggtoppen