La jenta spise ekte mat


Forrige uke henviste Aleksander en mor med en liten jente på 15 mnd inn til meg i helsekosten min (vi er vegg-i-vegg med hverandre). Jenta var ikke særlig interessert i mat og fikk kun pupp en gang om dagen, mest pga kosen. Jenta var litt tynn og hadde ringer under øynene, til tross for at moren sa at hun sov greit om nettene.

Jeg snakket med mor og ga noen råd om næringstett mat hun kunne gi jenta si. Det viste seg at jenta ikke likte maten hun fikk servert. Mor ville bare det beste og fulgte de typiske rådene hun ble gitt på helsestasjon som var bl.a. pasta, brød, grøt, melk på flaske, og kjeks til mellommåltid.
Jeg spurte om hun kunne prøve med skikkelig mat, for eks avokado og eggeplomme. Og kokosolje. Kanskje til og med kraft?

Etter to dagers tid var hun tilbake hos Aleksander og da jeg fikk øye på henne stakk jeg hodet inn for å høre hvordan det gikk. Joda, jenta elsker eggeplomme og avokado så det har hun fått masse av. Men hva mer kunne hun gi jenta si? Jeg foreslo kraft igjen, og da jeg fortalte hvordan man skulle tilberede den avbrøt hun meg og sa “det høres ut som noe min far pleier å lage, det heter Pot-au-feu” men i Frankrike tilsatte de bønner og linser og grønnsaker mot slutten av koketiden. “Perfekt” sa jeg. “Du skal lage dette og la det koke i 24 timer. Sil det av og tilby jenta litt klar kraft å drikke flere ganger om dagen.”
Da kom hun plutselig på at de nylig hadde vært i Algerie, og der hadde hun tilbudt datteren margen inne i beinet. DET likte jenta, men hun var usikker på om dette var bra for datteren sin så hun turte ikke gi mer.
Moren smilte fra øre til øre da jeg sa at det var helt ok å gi jenta marg om hun likte det.
Da jeg så dem nå nettopp, fortalte hun at hun har begynt å gi brokkoli og ostebiter på tallerkenen så jenta kan velge selv hva hun vil spise. Den gode nyheten er at hun har spist som bare det siden forrige uke. Skikkelig mat trengte hun. Og mor er lykkelig.

Babyer er forskjellige. Jeg har to barn som var totalt forskjellige da de skulle begynne å gå over til fast føde. Min første datter likte hjemmelaget grøt (jeg styrte konsekvent unna nestle o.l.) mens min andre datter likte å gnage kjøtt fra beinet. Min første kunne spise most avokado fra 6 mnd-alderen mens min andre datter nektet å spise noe annet enn pupp til helst 7 mnd om hun kunne bestemme selv. Da gikk hun rett over på store biter å gnage på fremfor most mat.

Gleden i dette er at den lille jenta har spist næringstett mat når hun først har fått i seg noe. Hvorfor gi billig, fabrikkprodusert mat med lang oppbevaring og i tillegg tilsatt vitaminer og mineraler når man kan tilby ekte mat. Økologisk eggeplomme, kraft, kokosolje og rent kjøttpålegg for eksempel er gode alternativer til næringsrik mat å gi de små barna.
Jeg syns Sara har skrevet godt om hvorfor hun ikke gir jenta si grøt. Hun har flere gode poeng. Og sjekk ut hva babyen hennes fikk å spise på en dag her. Dama er ute med ny bok om dagen også, så løp og kjøp!

Bare bra barnemat har noen fristende serveringer til jenta si, bare se her:
vokkaverst

Hva gir du den lille å spise? Del gjerne!

5 Comments

 1. mariesmatglede mariesmatglede
  August 6, 2014    

  Gledelig lesning!

 2. August 8, 2014    

  Slike innlegg er så spennende å lese. Barn og mat er så VIKTIG! Vi er jo litt forskjellig sted når det kommer til akkurat hva vi mener er bra mat, men vi er iallefall enige lm at barn må få skikkelig MAT og ikke annen ‘barnvennlig’ tullemat. Synes det er så synd at de maten blir pushet så innmari på oss foreldre. Jeg nikker bare med når helsesøster skryter av Nestle grøt og annen ‘bra’ mat for barn, og gleder meg bare på innsiden over at S hver eneste gang skrytes til himmels over vekt og høyde og utvikling ellers. Helt uten pulver og Nestle, og kun på morsmelk og planter 🙂

  • August 9, 2014    

   Akkurat 🙂 Hvorfor gi kjøpegrøt når man kan lage så mye annet godt selv? Og la barna følge sine egne instinkter. Som jeg skrev ville førstemann ha most avokado og annen most mat. Søtpotet med kokosolje gikk ned på høykant og breiflabb stekt i smør. Mens minsten foretrakk kjøtt. Hun ville ikke ha frukt eller grønt men skikkelig herremåltid, hehe. Så da fikk hun det. Og hun er typen som spiser makrell i tomat rett fra boksen og elsker det mens eldstemann spiser helt annerledes…

 3. Andrine Andrine
  August 18, 2014    

  SÅ fin blogg du har fått 😉

  • August 18, 2014    

   Så du de endringene? Det var bare midlertidig 🙂 Men det kommer snart et nytt design. Gleder meg!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.