Jeg har hatt flere spørsmål rundt studiet jeg har tatt for å bli sertifisert Kosholdsveilder fra Tunsberg Medisinske Skole. Mange har spurt hvordan det er lagt opp og hva som inngår i det. Så her kommer litt info om akkurat dette.

Utviklingen av den Norske helsetilstanden viser samme negative tendens som i resten verden. Blant annet blir vi stadig mer overvektige. Den største helseundersøkelsen i Norge (HUNT) viser at fedme og overvekt øker dramatisk hos både ungdom og voksne.
Anbefalingene fra statens råd for ernæring har nesten ikke endret seg de siste tiårene. Jeg er enig i hva skolen mener, at de fleste vil ha stort utbytte av å endre kostholdet, og at små endringer kan gi stor bedring av helse og livskvalitet.

For mange er det vanskelig å finne en balanse for hva som er sunt og usunt, og hvordan man kan begynne for å endre livsstilen sin. Her kommer vi som Kostholdsveiledere inn!
En Kostholdsveileder har solide kunnskaper om ernæring og kostholdsveiledning med utgangspunkt i skolens ernæringsfilosofi.
Derfor traff dette studiet meg midt i hjertet! Kost og ernæring har jeg vært opptatt av siden jeg fant ut at jeg hadde intoleranse mot mange matvarer for 13-14 år siden.. På den tiden var det få (som jeg visste om) som visste om disse små endringene som har en betydelig del for helsen vår.

Vi blir rådet til å spise opp mot 70% karbohydrater i løpet av en dag. I mitt tilfelle betød det et konstant sug etter “noe”, og et blodsukker ute av spill. Det tok ikke lange tiden etter et par konsultasjoner med en Kostholdsveileder før jeg følte meg bedre. Altså, det var maten som gjorde meg uvel og i ubalanse. Så jeg fortsatte å følge rådene til veilederen min og takket være ham fikk jeg ikke bare en bedret livskvalitet, men jeg fattet en stor stor interesse for helse.I og med at jeg driver min egen helsekost så syns jeg det er fint å ha den kunnskapen når jeg veileder kundene mine. Man blir aldri utlært, men det er viktig å begynne et sted. Etter endt eksamen kom både lærer og flere av de nyutdannede Kosholdsveilederene på besøk i butikken min. Veldig koselig! Praten var selvsagt om vitaminer og mineraler og alt vi hadde lært den siste tiden.

Dette studiet er perfekt for alle som vil lære mer om kropp og helse, hvordan vi er bygd opp, hvordan maten fordøyes og hva som trengs for å ha god helse. Bare for å nevne noe.

For å bli Kostholdsveileder er det ikke nødvendig å ta noe forkurs selv om de anbefaler at man ser over anatomi og fysiologi.

Studiet er lagt opp til 1 år og du avslutter det hele med en eksamen.
Du får tilgang på deres nettside hvor du logger deg inn med brukernavn og passord. Der inne har du tilgang til hele studiet, fremgangen din, resultatene dine og tidligere oppgaver. Hver måned åpnes det et nytt tema som du avslutter med en quiz og en innleveringssoppgave. Lærer vil komme med tilbakemelding etterhvert du leverer inn.

Jeg syns det var deilig å bestemme selv når jeg skulle lese så nettstudie var perfekt for meg! Jeg hadde likevel litt tidspress på meg, for skolen skulle komme ned til Spania og ta eksamen her nede. Jeg klarte det akkurat og vi hadde en kjempekoselig, morsom og lærerik uke før vi avsluttet med eksamen.

melissa kostholdsveileder

Samme kveld hadde vi en nydelig avslutningsmiddag hvor læreren vår, Jens Veiersted delte ut diplom og vi skålte i champagne og koste oss. Det var en veldig god følelse å se Vitnemålet etter alle de utallige timene med hodet begravd inn i studiet.melissa vitnemål

Om noen ønsker å kombinere ferie med studier så vil jeg anbefale å ta Kostholdsveileder i Spania. Utrolig gøy! Da blir studiet lagt opp med to turer til Costa Blanca og stedet er Akinon Resort. Alle måltidene var inkludert og kokken kokkelerte lavkarboretter så langt øyet kunne se!
Vi ble veldig godt kjent og nå i ettertid sitter jeg igjen med en god gruppe med likesinnede mennesker.
akinon resortDet var lagt opp til forelesning fra 8.30 til kl 16.00 med frokost og lunsj inkludert. Deretter hadde vi noen timer for oss selv hvor vi satt og leste og gikk gjennom pensum. Det skjedde både to og tre ganger at det strømmet til flere ved bordet mitt for å slå av en “ernæringsprat”. Veldig nyttig. Vi gikk gjennom stoffet og testet hverandre. Like før middag ble det kald cava i glasset. Veldig kjekt etter en lang dag!

lavkarbo lunsj

Dette skriver skolen selv:

Studiet vil gi deg solide kunnskaper om ernæring, med vekt på sammenhengen mellom kosthold og helse. Etter endt studie vil du ha et godt grunnlag for å kunne veilede andre mennesker, slik at de oppnår god helse og forebygger sykdom.
Dette er pensum:

Generell ernæringskunnskap
Tema 1 Næringsstoffene
Tema 2 Matkvalitet
Tema 3 Kosthold og dietter
Tema 4 Kosthold i ulike grupper og kulturer
Tema 5 Kosttilskudd 1
Tema 6 Terapeutisk mat

Kostholdsveiledning
Tema 7 Fordøyelsen
Tema 8 Hormoner og mat
Tema 9 Kosttilskudd 2
Tema 10 Overvekt og vektreduksjon
Tema 11 Tester og analyser
Tema 12 Kostholdsveiledning


Les alt om studiet her om dere vil.

Jeg må skryte litt av opplegget til skolen siden jeg er inne på det.. og det er at selve programmet de har laget er enkelt å forstå og det er lagt opp på en ryddig måte. Dessuten er det fylt med masse godt ekstrastoff og tips om gode bøker og artikler som er verdt å ta en titt på.

Spør meg gjerne om dere lurer på noe vedr studiet! Kanskje dette kunne være noe for deg? Vi trenger flere Kostholdsveiledere.