Kostholdsveileder TMS

Jeg har hatt flere spørsmål rundt studiet jeg har tatt for å bli sertifisert Kosholdsveilder fra Tunsberg Medisinske Skole. Mange har spurt hvordan det er lagt opp og hva som inngår i det. Så her kommer litt info om akkurat dette.

Utviklingen av den Norske helsetilstanden viser samme negative tendens som i resten verden. Blant annet blir vi stadig mer overvektige. Den største helseundersøkelsen i Norge (HUNT) viser at fedme og overvekt øker dramatisk hos både ungdom og voksne.
Anbefalingene fra statens råd for ernæring har nesten ikke endret seg de siste tiårene. Jeg er enig i hva skolen mener, at de fleste vil ha stort utbytte av å endre kostholdet, og at små endringer kan gi stor bedring av helse og livskvalitet.

For mange er det vanskelig å finne en balanse for hva som er sunt og usunt, og hvordan man kan begynne for å endre livsstilen sin. Her kommer vi som Kostholdsveiledere inn!
En Kostholdsveileder har solide kunnskaper om ernæring og kostholdsveiledning med utgangspunkt i skolens ernæringsfilosofi.
Derfor traff dette studiet meg midt i hjertet! Kost og ernæring har jeg vært opptatt av siden jeg fant ut at jeg hadde intoleranse mot mange matvarer for 13-14 år siden.. På den tiden var det få (som jeg visste om) som visste om disse små endringene som har en betydelig del for helsen vår.

Vi blir rådet til å spise opp mot 70% karbohydrater i løpet av en dag. I mitt tilfelle betød det et konstant sug etter “noe”, og et blodsukker ute av spill. Det tok ikke lange tiden etter et par konsultasjoner med en Kostholdsveileder før jeg følte meg bedre. Altså, det var maten som gjorde meg uvel og i ubalanse. Så jeg fortsatte å følge rådene til veilederen min og takket være ham fikk jeg ikke bare en bedret livskvalitet, men jeg fattet en stor stor interesse for helse.I og med at jeg driver min egen helsekost så syns jeg det er fint å ha den kunnskapen når jeg veileder kundene mine. Man blir aldri utlært, men det er viktig å begynne et sted. Etter endt eksamen kom både lærer og flere av de nyutdannede Kosholdsveilederene på besøk i butikken min. Veldig koselig! Praten var selvsagt om vitaminer og mineraler og alt vi hadde lært den siste tiden.

Dette studiet er perfekt for alle som vil lære mer om kropp og helse, hvordan vi er bygd opp, hvordan maten fordøyes og hva som trengs for å ha god helse. Bare for å nevne noe.

For å bli Kostholdsveileder er det ikke nødvendig å ta noe forkurs selv om de anbefaler at man ser over anatomi og fysiologi.

Studiet er lagt opp til 1 år og du avslutter det hele med en eksamen.
Du får tilgang på deres nettside hvor du logger deg inn med brukernavn og passord. Der inne har du tilgang til hele studiet, fremgangen din, resultatene dine og tidligere oppgaver. Hver måned åpnes det et nytt tema som du avslutter med en quiz og en innleveringssoppgave. Lærer vil komme med tilbakemelding etterhvert du leverer inn.

Jeg syns det var deilig å bestemme selv når jeg skulle lese så nettstudie var perfekt for meg! Jeg hadde likevel litt tidspress på meg, for skolen skulle komme ned til Spania og ta eksamen her nede. Jeg klarte det akkurat og vi hadde en kjempekoselig, morsom og lærerik uke før vi avsluttet med eksamen.

melissa kostholdsveileder

Samme kveld hadde vi en nydelig avslutningsmiddag hvor læreren vår, Jens Veiersted delte ut diplom og vi skålte i champagne og koste oss. Det var en veldig god følelse å se Vitnemålet etter alle de utallige timene med hodet begravd inn i studiet.melissa vitnemål

Om noen ønsker å kombinere ferie med studier så vil jeg anbefale å ta Kostholdsveileder i Spania. Utrolig gøy! Da blir studiet lagt opp med to turer til Costa Blanca og stedet er Akinon Resort. Alle måltidene var inkludert og kokken kokkelerte lavkarboretter så langt øyet kunne se!
Vi ble veldig godt kjent og nå i ettertid sitter jeg igjen med en god gruppe med likesinnede mennesker.
akinon resortDet var lagt opp til forelesning fra 8.30 til kl 16.00 med frokost og lunsj inkludert. Deretter hadde vi noen timer for oss selv hvor vi satt og leste og gikk gjennom pensum. Det skjedde både to og tre ganger at det strømmet til flere ved bordet mitt for å slå av en “ernæringsprat”. Veldig nyttig. Vi gikk gjennom stoffet og testet hverandre. Like før middag ble det kald cava i glasset. Veldig kjekt etter en lang dag!

lavkarbo lunsj

Dette skriver skolen selv:

Studiet vil gi deg solide kunnskaper om ernæring, med vekt på sammenhengen mellom kosthold og helse. Etter endt studie vil du ha et godt grunnlag for å kunne veilede andre mennesker, slik at de oppnår god helse og forebygger sykdom.
Dette er pensum:

Generell ernæringskunnskap
Tema 1 Næringsstoffene
Tema 2 Matkvalitet
Tema 3 Kosthold og dietter
Tema 4 Kosthold i ulike grupper og kulturer
Tema 5 Kosttilskudd 1
Tema 6 Terapeutisk mat

Kostholdsveiledning
Tema 7 Fordøyelsen
Tema 8 Hormoner og mat
Tema 9 Kosttilskudd 2
Tema 10 Overvekt og vektreduksjon
Tema 11 Tester og analyser
Tema 12 Kostholdsveiledning


Les alt om studiet her om dere vil.

Jeg må skryte litt av opplegget til skolen siden jeg er inne på det.. og det er at selve programmet de har laget er enkelt å forstå og det er lagt opp på en ryddig måte. Dessuten er det fylt med masse godt ekstrastoff og tips om gode bøker og artikler som er verdt å ta en titt på.

Spør meg gjerne om dere lurer på noe vedr studiet! Kanskje dette kunne være noe for deg? Vi trenger flere Kostholdsveiledere.

10 Comments

 1. November 29, 2012    

  Så utrolig flott innlegg Melissa! Passet meg perfekt, siden jeg lurer veldig på hva jeg skal fremover. Nå jobber jeg fulltid (+deltid på Helios), men vil så gjerne ta utdannelse eller kurs så jeg kan lære mer! Har vurdert Atlatis medisinske, men synes det er litt skummelt å skulle bestemme meg for 3 år fremover + at det er fulltid, så da må jeg redusere så mye på jobb.
  Dette tror jeg hadde passet meg mye bedre, og jeg kan sette av tid selv! Skal undersøke dette mer i kveld.
  Ser de er veldig for animalsk mat. Er det lov for en veganer som meg å studere hos de? 😉 Jeg er jo enig i mye av det de mener også, som mye fett og lite sukker.

 2. Melissa Melissa
  November 30, 2012    

  Hei du!
  Nei det er ikke kun for kjøttspisere 😉
  Les mer om det på skolen. I tema 3 er det mye om forskjellige dietter og kosthold og da lærte vi om vegansk livsstil. Dette studiet kan fint kombineres med jobb. Bare send meg en Mail om du lurer på mer!!!

  • December 1, 2012    

   Forøvrig digget jeg tema 3 for det var meget interessant å lese om alle de forskjellige kulturene og dietter og kosthold. Lærte MYE!
   Det er en del om mettet fett i dette studiet med mye info om akkurat dette. Og det digger jeg. Og det er dessuten også en del infom om kjøttspisere.
   Jeg syns at veganere bør sette seg inn i Steinalderkostholdet for å forstå hvorfor mange føler at dette er riktig mat å spise. Man trenger ikke være enig, men i allefall ha en forståelse for at mange veldig er å spise på denne måten.
   Akkurat som jeg har full forståelse for veganere og hvordan de ser på etikk osv, men det er ikke noe for meg og min kropp. Ingen er like 🙂

 3. Ellinor Ellinor
  December 2, 2012    

  Helt enig med Melissa 🙂 Supert opplegg ,kjempebra .
  Jeg var to turer til fantastiske Akinon ,finnes ikke bedre sted og studere .
  Herlig gjeng med med folk som støttet og hjalp hverandre hele veien .
  Intens uke ,lærer så mye mer enn og sitte alene på nett ,anbefaler absolutt og ta det i Spania 🙂
  Ikke minst sol og varme ,nydelig sunn mat ,vin ,basseng ,strand osv .
  Så er du interessert i kost og helse så er dette stedet for deg ,vi trenger mange som oss 🙂
  Og til slutt må jeg skryte verdens beste lærer Jens Veiersted som gjorde at vi klarte det alle mann . Hurra 🙂

 4. Stine Stine
  January 20, 2013    

  Hei! leste at du har studert kostholdsveileder ved TMS, jeg har nettopp søkt om studieplass og tenkte å starte nå i februar. Er fra før av sykepleier men ønsker å fordybe meg innen kosthold. Etter at jeg har søkt har jeg startet å lure på om jeg heller burde søkt et sted som har godkjent høgskoleutdanning, dvs vi får studiepoeng. Hva er dine tanker om dette? Tenkte iforhold til å få jobb senere osv. Søkte TMS fordi jeg har to små barn og bor slik til at det lettest for meg og kunne studere kunn nettbasert.

  • January 20, 2013    

   Du kan jo ta et fag som gir deg poeng hvis det er viktig for deg. De har jo ernæring også som gir 30 poeng tror jeg? Hmm, sjekk nettsiden deres eller send en mail til Truls, rektoren.
   To av de jeg tok eksamen med har gått videre på grunnmedisin. Blod på tann tror jeg!
   Jeg valgte Kostholdsveilder fordi det er alt jeg hadde anledning til i fjor. Jeg har veldig lyst til å ta trening og kosthold med Kenn også, det er sikkert supernyttig 🙂
   Men tilbake til Kostholdsveileder. Det er lagt opp til 1 år, og det er god tid til å komme seg gjennom alle temaene. Jeg skulle ønske jeg hadde mer tid på meg men jeg meldte meg på da de fleste var over halvveis så jeg hadde intens lesing de siste mnd før eksamen. Sitter forøvrig nesten daglig og leser gjennom notatene mine, for det er jo utrolig nyttig og interessant!
   Uansett hva du velger så er du på riktig vei 🙂 Hold meg gjerne oppdatert underveis! Alltid gøy å få flere veiledere!

 5. Jonas Jonas
  January 30, 2013    

  Veldig interessant dette her. Jeg har sett på hjemmesiden til skoeln. Kanskje en vakker dag tar jeg et nettstudie selv. Men for min egen del. Er innen IT bransjen, men kosthold er meget interessant.

  • January 30, 2013    

   Det er superinteressant, og studiet jeg tok er bare helt toppers 🙂 Kan ikke skryte nok av det.

 6. Marvin Marvin
  August 1, 2014    

  Hei!

  Lurer litt på hvilke jobbmuligheter man har etter dette studiet? tenker på å redusere gradvis på min stillingsprosent og forfølge min lidenskap ift kosthold 🙂 Hvor lett er det å lykkes som kostholdsveileder? Tenker på foredrag, kurs osv. Eller bør man satse på andre ting som f.eks kosttilskudd. Hadde jo vært supert å kunne leve av dette 🙂

  • August 1, 2014    

   Det krever en del arbeid for å kunne leve av det. Du blir nødt til å følge med kontinuerlig for å være oppdatert.
   Her i Spania driver jeg en helsekost, så det har gitt meg enormt mye hjelp slik at jeg kan hjelpe kundene mine. Men klienter kommer ikke av seg selv, det er sikkert 🙂

No Pings Yet

 1. Fermentering av grønnsaker | Melissa Spania on October 5, 2014 at 07:22
 2. Blogganbefaling! | Melissa Spania on January 21, 2015 at 21:29
 3. Fett i Spania - artikkel i Helsemagasinet | Melissa Spania on April 7, 2015 at 12:58

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.