Kokosfett – sunt eller farlig?

kokosoljeDet er ingen hemmelighet at jeg er en sucker for kokosfett (også kalt kokosolje), det er sikkert! Etter 10 år med så å si kokosfett hver eneste dag uten å ha tegn til tette årer, høyt kolestereol, eller hva nå enn vi får høre at vi får om vi spiser “alt det fettet”, så kan folk si hva de vil. Kokosfett er kommet for å bli i mitt kosthold i allefall!

Jeg kjenner på kroppen at det er bra, jeg får stabilt blodsukker av det, energien er på topp og jeg bruker det i maten hele tiden.
Senest i dag da jeg var og trente, ble jeg tilbudt om å ta en analyse som finner ut BMI, metabolsk alder, fettprosent, vannprosent osv osv. Ganske omfattende test. Resultatet var bra, og han som tok den på meg (tidligere fitnessvinner) lurte på hva jeg spiste siden jeg hadde så lavt fettinnhold i magen (ikke spør meg hvordan det måles, jeg bare så på resultatene). Fett, spiser jeg. Nemlig. Mye!

Kokosfett – en god energikilde
Kokosolje gir en rask innsprøytning av energi, fordi den i hovedsak består av mellomlange fettsyrer, som fordøyes og forbrennes lett. Kokosfett gir dessuten energi som varer, i motsetning til høyglykemiske karbohydrater som forårsaker svingninger i blodsukker, insulin og energi. En rekke kliniske studier dokumenterer at mellomlange fettsyrer understøtter vektreduksjon. Dersom du ønsker å gå ned i vekt kan det derfor være gunstig å bytte ut det fettet du vanligvis bruker i matlagingen, med kokosolje.
Økologiske kokosoljer styker dessuten immunforsvaret og virker helende på sår. Jeg har hørt flere ganger at de som sliter med tarmproblemer har godt utbytte av å ta til seg ren kokosfett da dette lindrer og heler tarmen fra innsiden.

Hjertegodt fett
Den vitenskapelige litteraturen om kokosnøttolje omfatter over 100 kliniske og epidemiologiske studier, dyreforsøk og oversiktstudier. Forskere som har gjennomgått dette omfattende materialet, og konkluderer med at det overveiende flertall av studier viser at kokosnøttolje hverken er ugunstig for blodårene eller kolesterolet. Dette er i tråd med historiske fakta: I tradisjonelle tropiske kulturer, hvor inntaket av kokosnøttolje utgjør opp til 50 % av energiinntaket, har menneskene svært god helse hvor hjerte- og karsykdom glimrer med sitt fravær.
Men husk at disse øyebeboerne måtte først klatre opp i palmen for å hente kokosnøtten!

Det er flere måter å bruke kokosolje på. Her er noen av mine favoritter:
– I kaffen (ikke kaffe latte, vel og merke, men en skikkelig americano)
– Som hårkur for tørt hår eller tørr hodebunn
– På huden, gir masse fuktighet til tørr og sprukken hud
– Lipgloss
– Sminkefjerner (takk for tipset, Berit!)
– Tilsett noen ss kokosolje i badevannet så blir huden fin og myk
– Til sår stump på babyer
– Før og etter trening hender det jeg tar en teskje rett i munnen

Jeg hører stadig mange si “Jeg gleder meg til å se blodårene til alle dere som spiser så mye fett”. Javel. Gled dere til det da. Jeg kjenner at kokosfett er bra for kroppen og jeg er overhodet ikke alene om å sverge til denne fantastiske fettkilden. Ha en feit dag alle sammen! Og hvis noen bruker kokosfett til andre spennende ting, del gjerne!

32 Comments

 1. May 9, 2012    

  Kokosolje<3 Er en sucker for det selv- og bruker det i alt! Akkurat spist kokt brokkoli med kokosolje over- og det gjør jo grønnsakene sååå mye bedre!
  Jeg tror det er sunt å spise mye fett, synes det faktisk er litt ulogisk at vi ikke skal gjøre det. Så mange funksjoner i kroppen er jo avhengig av fett, så jeg spiser det med verdens beste samvittighet 😀

 2. Melissa Melissa
  May 9, 2012    

  Ja, ikke sant. Vi får jo inn masse deilig fett via morsmelken, også skal vi liksom spise lettprodukter fordi fett er farlig?
  Jeg har også sjekket kolestereol og årene, og de er helt fine de.

 3. Katrine Katrine
  June 22, 2012    

  Lettprodukter er unaturlig for mennesker. Hvordan har vi fått tak i det? Jo, i laboratoriumene. Er det slik vi skal framstille maten vår der for at den skal bli best mulig for kroppen? Det tror iallefall ikke jeg;)Rent og ekte fett er best for kropp og sje:)!

  • June 22, 2012    

   Enig med du. Man made food… hmm, ikke så fryktelig fristende når man tenker seg om..

 4. Christin Christin
  July 2, 2012    

  Hei 🙂 Fin blogg du har! Jeg er helfrelst av kokosolje, og bruker den til ALT 🙂 smører sønnen min med den etter kveldsbadet, insektsstikk, for å rense sår, på eksisterende sår for å hindre stygge arr, på eksem. Leste på en annen blogg at noen bruker den til solkrem, men syntes det hørtes litt skummelt ut, så jeg har ikke testet det enda. Ikke at det har vært så mye sol her enda at det har vært mulig å teste :-/

  Så dersom kokosolje er farlig for kroppen på noe vis, så er vi nok mange som er i samme båten 😉

  • July 3, 2012    

   Ja! Tommel opp for kokosolje!
   Jeg har ikke brukt den som solkrem heller. Syns det virker litt skummelt egentlig. Men smører meg heller hver kveld med den etter at jeg har vært i solen.

   Koselig at du har funnet veien inn hit!

   klem

 5. marte marte
  November 19, 2012    

  kokosolje er deilig i en kopp te med gelatin også:)
  i oktober var jeg i Spania i en uke, men ble desverre solbrent når jeg bare brukte kokosolje. Vet ikke om det var fordi at det ikke hadde trekt ordentlig inn i huden før jeg la meg i sola men ble i alle fall terget kraftig av de jeg reiste sammen med siden jeg hadde vært så overbevist på forhånd om at jeg skulle få den brunfargen å ikke bli brent i det heeele tatt 😉
  Men som sagt, gjorde det nok ikke helt riktig da siden så mange andre får det til 😉
  fin blogg, urettferdig mye dritt du fikk på innlegget ditt som ble puplisert på vg. Men kommentarene sa mer om dem selv enn om deg.

  • November 20, 2012    

   Kokosfett har ingen beskyttelse mot solstrålende, så om du skal ligge og sole deg lenge ville jeg brukt en solkrem. Eller sole deg korte økter om gangen og gå i skyggen.
   Men kokosfett er jo veldig fint for å lindre solbrenthet 🙂

 6. January 9, 2013    

  Oppbevarer du oljen i kjøleskapet? Har du flere beholdere ettersom du bruker den til så mangt? Smelter du den før bruk?

  • January 9, 2013    

   Nå som det er kaldt har jeg den stående på kjøkkenbenken. Også har jeg en bitteliten beholder i plast som jeg har med i vesken min som jeg bruker som for eks leppomade eller til kaffen.
   Om sommeren har jeg som regel to krukker, en i kjøleskapet og en på benken, så har jeg flytende og fast 🙂
   Og jo, jeg har også en liten skål/glass på badet til jentene slik at jeg kan ha i badevannet når de trenger litt fuktighet på vinterstid…

 7. January 9, 2013    

  Takk for svar. 🙂 Holder den seg godt i romtemperatur?

 8. Anne-Kari Ruud Anne-Kari Ruud
  May 4, 2013    

  Hei, så mye fint om kokosolje. Spørsmål: Bruker du kald eller varmpresset? <3

 9. Gunnel Gunnel
  July 11, 2013    

  Läste nettopp at kokosolje har en naturlig solskyddsfaktor på 15 🙂

  • July 11, 2013    

   Ja, har en venninne som brukte kokosolje da hun var i Thailand for litt siden til akkurat det 🙂

 10. Gunnel Gunnel
  July 12, 2013    

  Hvor får man kjøpt denne?

  • July 12, 2013    

   Kokosolje/fett kan du kjøpe på helsekost. Vet ikke om det er noen matbutikker som har tatt det inn, men mulig de store kjedene?

 11. Kairam Kairam
  October 13, 2013    

  Jeg leste at en dame I USA brukte det mot herpes I underlivet…jeg lever selv med denne sykdommen,og har vært veldig plaget med dette. Jeg leste at kokos har virushemmende stoffer i seg som tilogmed hemmer hiv viruset…jeg bestemte meg for p teste det ut med å ta en t sje morgen og kveld med litt melk 🙂 og tenk utbruddene stoppet opp… Utrolig,etter 12 år med helvete. Så dere der ute med virus i kroppen,dette må prøves.

  • October 13, 2013    

   Wow! Fantastisk! Takk som deler Kairam!!!

 12. Kairam Kairam
  October 13, 2013    

  Finner innlegget på Naturdoktor.no

  • October 13, 2013    

   Hmm, skal se på det. Er en stund siden jeg skrev denne artikkelen så mulig linken er fjernet? Takk som sier ifra!

 13. October 13, 2013    

  Fantastisk rapport! Må sprees!!!!

 14. Kairam Kairam
  October 13, 2013    

  Ja,etter å ha levd med denne sykdommen i så mange år….så er det rett og slett utrolig at ingen har funnet noe kur mot denne sykdommen…men med å forske litt på egenhånd,så fant jeg en bok fra USA som heter herpes wise. Damen som også har levd med denne sykdommen,råder flere å bruke virgin kokos olje både lokalt og spise det i kost. Men for min del hjelper det med to t sjeer. Svelger det ferskt ned med melk… For all del ikke svelge det med vann,det kan føre til magesmerter. Kan stoppe utbruddet i å utvikle blemmer også. Har også prøvd å slutte med det en periode,men da kommer utbruddene tilbake…så dette har klart en effekt på virus. Jeg har brukt medisiner for å slippe utbrudd,men de skader jo nyrer osv ved langtids bruk. Er så utrolig glad jeg fant ut dette,men er ikke slik man skriker høyest om i dagens samfunn. Men her har jeg en mulighet å bringe info og være anonym. Håper det kan hjelpe flere med et bedre liv 😉 det har hjulpet meg ihvertfall …

 15. Kairam Kairam
  October 13, 2013    

  Må rette meg selv litt her…da jeg skrev stopper utbruddet i å utvikle blemmer,mener jeg hvis du ikke spiser kokos olje regelmessig,kan du hindre blemmer med å utvikle seg ved å ta en dose med det samme du merker at et utbrudd er på tur. Men jeg råder å bruke det hver dag som kur,det skader jo absolutt ikke… 🙂 bare bra for kroppen på alle måter.

 16. Remulus27 Remulus27
  November 10, 2013    

  du får bare oppdatere oss andre mere 😛

  • August 8, 2014    

   Learning a ton from these neat aretilcs.

  • September 21, 2014    

   Great insight! That’s the answer we’ve been looking for.

 17. Heidi Heidi
  January 18, 2014    

  Har ikke lest alle kommentarene her, men makan til mye lavmåls drittpreik på folk. Du er kanskje litt streng i matveien, men det er din familie og deres liv. Det må folk respektere. Tror ingen har vondt av å leve på sunn naturlig mat. Barn som kommer fra familie som din kommer til å bli mobbet, står det skrevet, men det er det jo voksne mobbere som sier. At lærere og barnehageansatte ler og snakker dritt om foreldre som er litt annerledes, er motbydelig å høre. Dere skal jo være forbilder for barna, ikke lære dem å være slemme mot folk. Ignorer de som prøver å rakke ned på deg, for å føle seg bedre. Gleder meg til å utforske mer i bloggen din, og ikke minst oppskriftene 🙂
  Ha en deilig kveld 😉

  • January 19, 2014    

   Hei Heidi!

   Takk for at du legger igjen spor. Du tenker kanskje på barnehageinnlegget, hvor jeg fikk en del hets?
   Vi er vel som mange andre familier tenker jeg, hvor vi er bevisste på enkelte ting i matveien. Kanskje mer enn andre. Men vi skeier også ut og barna kan få spise junkfood en gang i ny og ne. Jeg tror ikke de føler seg annerledes men jeg vet at eldstemann syns vi er litt strenge til tider “hvorfor kan ikke jeg også få brødskive med nutella på” som hun kan si. Men så får hun noe annet godt som er bedre og da er hun fornøyd.

   Men neida, kan ikke la slike kommentarer gå innpå meg. Får heldigvis MYE mer ros enn kritikk her inne!

   Vi sees videre håper jeg!

   Melissa

 18. Nei Nei
  February 7, 2018    

  d var da noe dritt…

 19. Nei Nei
  February 7, 2018    

  e får cancer av å les d her….

No Pings Yet

 1. iHerb-guiden | Treningsgleden on August 22, 2014 at 11:24
 2. Når forkjølelsen har brutt ut.... | Melissa Spania on November 12, 2014 at 12:14
 3. Hva er supermat | Melissa Spania on November 14, 2015 at 10:06

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.