Kok din egen kjøttkraft

Hva er kraft?
Kraft er en vannaktig væske som lages ved utkoking av de forskjellige råvarer som blir brukt.
Å koke kraft er lekende lett. Full av næring og sunt fett. Og ikke glem den deilige smaken!
Kraft kan kokes på storfe, lam, kylling, høns, fisk og skalldyr eller grønnsaker. Og hemmeligheten er å la det koke lenge!

Hvorfor bør du drikke kraft?
Kraft inneholder næringsstoffer som kroppen får godt utbytte av. Vitaminer og mineraler blir tatt lett opp i kroppen når det tilføres via kraften. Og for ikke å snakke om gelatin og collagen! Gelatin er protein som gjør underverker for bindevevet. Du finner ikke noe mer naturlig protein enn dette. Collagen gjør samme nytte, og kan redusere rynker, kviser og cellulitter.
Fordøyelsen får seg et boost når du drikker kraft, det reparere seg raskere og styrker tarmen. Og flere påstår at kraft er med på å lege magesår, ta knekken på sopp og lege tarmen fra innsiden. Og for ikke å glemme at kraft produserer aminosyrer som er betennelsesdempende.

Mange sverger på bedre søvn ved å innta kraft før leggetid, noe jeg selv har erfart.
Ellers er hjemmelaget kraft noe som barn og babyer bør få i seg. Bland kraften med for eks en most avokado så får du et riktig sammensatt babymåltid.
Mine barn får noen ganger en kopp kraft om morgenen før frokost. Er det litt kaldt ute, eller jeg ser at de snufser litt er jeg raskt fremme med litt lunken kraft til dem begge.

Slik gjør du:
Gå på slakteren og få tak i marg og ben. Si at du skal koke kraft så vet de hva du trenger. Min favoritt er kylling selv om det er også godt med annet, gjerne en god blanding med et par smaksrike, spanske kjøttpølser oppi. Prøv deg litt frem!
Ha godt med grønnsaker som løk, hvitløk, purreløk, rotgrønnsaker (gulrot, pepperrot, løk), urter, pepperkorn osv. Bruk det du har hjemme. Og det er selvsagt best med økologisk.
Det er ikke nødvendig med alle grønnsakene, du kan gjerne bare lage kraft av kjøttet.

Bruk en romslig kjele, ha oppi bein og fyll på med friskt, kaldt vann. Dersom du heller varmt vann over vil porene i avskjæret lukke seg, og du vil få ut mindre smak. Ha gjerne i noen ss eplecidereddik da en næringsstoffene trekkes enda bedre ut av beina.

Gi det hele et oppkok før du setter ned varmen og lar det stå og godgjøre seg (småputre) lenge. Jeg pleier å la kraften stå i minst et døgn (24 t). Den står og småputrer på lav varme hele tiden mens jeg er hjemme. Kan du stille grader på ovnen, sett gjerne hele kasserollen inn i ovnen på 50-90 grader.

Når kraften er ferdig kokt, silt og avkjølt, kan den fryses ned i passende porsjoner, for eksempel i isterningposer eller tupperware med tett lokk. Har du den stående i kjøleskapet vil du se at den skiller seg og gelatinen legger seg som et lokk på toppen. Dette smeltes sammen så fort den blir varm igjen, om må for all del ikke kastes!

Slik ser den ut etter 24 timer:Kraft er en fantastisk smakstilsetter i supper, sauser og gryteretter.

Jeg syns det er godt å drikke kraft i en kopp nå som høsten er over oss. Det gir godt med næring og det har vi alle godt av!
Kraftmødrene har en Kraftkoking ABC på den nye hjemmesiden deres, den bør sjekkes ut!

God kraftkoking!

kraft


7 Comments

 1. Maren Marie Maren Marie
  October 31, 2012    

  Dette pleier jeg også å lage, spesielt på høsten. Jeg har aldri drukket det rent fra en kopp så det skal jeg prøve. Kanskje ta med på termos når man er ute på tur?

  Takk for at du blogger for oss. Syns du fikk ufortjent mye stygge og usakelige kommentarer sist uke. Jeg har fulgt deg lenge men ikke kommentert før nå. Vil bare si at jeg liker bloggen din Melissa!

  Hilsen Maren Marie

 2. October 31, 2012    

  Takk for flott veiviser til kraftkoking. Turen går rett til slakteren i morgen 😉

  • October 31, 2012    

   Du må gjerne google “hvordan koke kraft” så får du opp mer nøyaktig oppskrift. Men det er egentlig ingen hokus pokus altså, bare kok opp og drikk 🙂
   God koking!

 3. Kim O Kim O
  November 1, 2012    

  kraft er helt konge tilskudd. Jeg pleier å redusere kraften slik at det blir gele etter å stått i kjøling. Så kan jeg kutte opp kraften i blokker og slenge i små fryseposer. I norge er det enkleste og beste å kontakte en butikk/slakter som kan bestille varer fra Holte Gård. Da bestiller du skrog, føtter og krås. Blir masse deilig kraft. Her får katten vår også kraft i maten sin…

 4. November 2, 2012    

  Mmm.. dette har vært fast hos oss i hele høst! Ca. en gang i uka koker jeg en diger panne så vi har til å putte i sauser, supper, pizzafyll og alt mulig hvor man kan putte det resten av uka. Jeg koker kun beina med litt kjøtt på, helt uten grønnsaker.

  • November 2, 2012    

   Jeg har ikke vært så flink de siste årene.. etter at jeg ble gravid med nr 2 har jeg ikke hatt ork, men nå er jeg igang igjen og det er bra for det er jo bare å sette igang så blir det en del av hverdagen.. For eks vannkefiren er en del av hverdagsrutinen mens jeg lager middag. Går av seg selv 🙂

   I morgen tidlig skal vi lage gelegodteriene dine Anita, gleder meg!

No Pings Yet

 1. Styrkebiter til barna | Melissa Spania on October 16, 2014 at 17:21
 2. Når forkjølelsen har brutt ut.... | Melissa Spania on November 12, 2014 at 12:13
 3. Grillet kylling på boks | Melissa Spania on August 12, 2015 at 06:59
 4. Fermentert mat og drikke | Melissa Spania on May 22, 2016 at 10:45
 5. Supersuppe | Melissa Spania on December 7, 2018 at 15:58

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.