Karbofri barn :)

Noen som så linken på Facebook jeg la ut om at skuespilleren Gwyneth Paltrow gir barna sine lavkarbo? Altså, hun gir ikke barna sine brød, ris og pasta for hun mener at raske karbohydrater ikke er bra for dem.
Power to the people!

Barna hennes er til og med “tynne”, og det er tydeligvis ikke normalt i England lengre. Så hun blir kritisert for det. Myndighetene har hevet seg på og mener at barn er “i faresonen for mangel på næringsstoffer” og at barna ikke vil være istand til å tenke klart uten denne type energi.
Les mer her om fedme hos barn.

Denne freshe damen har akkurat kommet ut med en ny kokebok som visstnok skal være oppskrifter uten raske karbohydrater. Yeah! Tommel opp for det! Hun sier selv at “Ingen, ikke barn engang har faktisk ikke behov for å spise karbohydrater”.
Kjempekult at en kjendis sier dette rett ut, så kan folk få noe å tenke på. Vi tror at barna må ha sukker for å ha nok energi. Men det stemmer ikke. Faktum er at det vi spiser i dag, spesielt den høyglykemiske som vi blir anbefalt å spise mangler vitaminer, mineraler og næringsstoffer. Hvorfor må vi gi næringsfattig mat når vi heller kan gi næringsrik mat? All mat gir oss energi, det gjelder å velge de riktige råvarene.
Kroppen vår trenger riktig drivstoff for å bygge seg opp, reparere muskler og vev. Og da er det ikke behov for karbohydrater.

Som det står i artikkelen; Hvorfor mater bøndene dyrene sine med korn? Det er for å fete dem opp.

Problemet med sukker, og stivelsesholdige og raffinerte karbohydrater, er at energifølelsen denne maten gir deg er kortvarig. Når blodsukkeret kort tid etter begynner å dale, må et nytt inntak av mat inntas for at det skal stige igjen. Og sånn kan dagene gå. Kroppen må produsere insulin, et fettlagringshormon for å senke det høyeblodsukkeret man får av høyglykemisk mat (brød, ris, pasta, potet og sukker). Riktig type fett og protein derimot gir langvarig energi og et stabilt blodsukker. Hva velger du?

Klikk her for å komme inn til en lchf guide jeg har skrevet tidliger.

Angående vita-saken så har det kommet inn klager. Men ikke nok. Vi har noen flinke folk som er på saken så da er det bare å krysse fingrene for at det blir et bra resultat til slutt. Men ikke slutt å fortell dette videre til alle dere kjenner!
Jeg har trukket en vinner av giveawayen forresten, og vinneren ble:

FRIKEN!

16 Comments

 1. Ida Ida
  March 14, 2013    

  God nyhet! Syns det er så idiotisk at til og med fagfolk kan mene at normalt slanke barn ikke får i seg nok næringsstoffer bare fordi de er tynne og ikke spiser korn… Følger man den logikken, må man konkludere med at overvektige barn får i seg nok næringsstoffer. Det kan vel flere attestere til at ikke er tilfelle… KO-KOOO!

  • March 14, 2013    

   Ja, ikke sant. Må nesten fnise litt og klø meg i hodet samtidig. Lurer på hvordan de tenker!

 2. March 14, 2013    

  Klart barn (igrunn, SPESIELT barn!) bare har godt av et kosthold med skikkelig mat, og uten tulle-mat som mel- og sukkerting. Og å kutte helt ut korn, tror jeg langt fra er farlig. Da blir jo kostholdet basert på alt det andre, som er nettopp det man trenger.

  Gikk bak en dame med barnevogn i dag som mumset hveteboller sammen med ungen sin. Får vondt langt inni meg av slikt jeg.. Hun var jo voksen og har ansvar for sin egen helse, og må gjerne sette den på spill hvis hun ønsker det. Men synes det er så ille når barn blir dratt inn i det, og servert dårlig og avhengighetsskapenede mat.

  • March 14, 2013    

   Nybakte mammaer som hiver innpå høykarbo er det mange av ja. Dessverre. Kroppen som skal hente seg inn etter fødsel, produsere massevis av god og feit melk bør helst få i seg annet enn sukker og hvetemel. Ikke at jeg ikke rørte noe sånt, for det gjorde jeg helt sikkert.. men det var ofte de samme som spiste det samme dritet… og barna får det også. Ser noen foreldre på skolen til eldste som gir barna sine det samme dritet dag etter dag. Hvitt brød, kjeks, kaker, donuts og det hele…

 3. Silje G. H Silje G. H
  March 14, 2013    

  Veldig bra, jo flere som kommer ut med dette, jo bedre? Jeg blir helt redd når jeg prater m enkelte om dette for de blir så innmari stae og bastante. Og som sagt før, flere, bl.a helsesøster påstår at undersøkelser viser at det var økning i hjerteproblemer før når man spiste mye smør… Men, min far er 75 idag, vokst opp på gård. De er jo vokst opp på smør og fløte! Han elsker d den dag idag og;) Han tok akkurat masse prøver, og legen sa han var så glad på hans vegne, for alt var tipp topp! Han har alltid trent mye da, kan jo og ha noe og si. Hull hadde de heller ikke i tennene, for de spiste jo ikke sukker…

  Et spm: forslag til mat på en på 14 måneder?

  • March 14, 2013    

   Hehe, sure foreldre som blir irriterte og sinte fordi det blir sagt at barn kan ha godt av å kutte ned på brødspisingen er jeg borti en del! Mange blir jo hissige når man snakker om kosthold. Men som en nær venn av meg sa en gang “ofte blir de hissige fordi de får dårlig samvittighet og er usikre på hva de gjør”. Jeg syns det ligger noe i det.

   Silje, jeg har tenkt på deg mange ganger mtp mat til barnet ditt. Har lenge tenkt på å skrive om babymat, men temaet er så stort så jeg blir helt matt når jeg kladder idéer og sånn. Men det kommer. Lover. Snart!

 4. March 14, 2013    

  Har vel aldri spist så mye grønnsaker som vi gjør nå. Og det begynner komme seg med fisk og. Vi har en 5-åring som får bare skryt i barnehagen fordi han er så blid, og så misunner de han for den faregrike matpakken han har med hver dag. Det er så mye som er bra for oss, så da fokuserer jeg på det. Heia sunn og ren mat. Det viktigste for oss på denne veien vi er, er at vi tar ting i vårt eget tempo, og lærer litt etter litt. Små skritt er også skritt i riktig retning. Det er noen ganger det føles som å snakke med en vegg, når jeg prater med andre om dette.

  • March 14, 2013    

   Så deilig å høre om gutten din.
   Enig, jeg spiser mer grønnsaker nå enn før. Fordi det er så godt å kombinere med den deilige maten!

   Og ja, man må gå i det tempoet som er riktig for en!

 5. March 14, 2013    

  Åh!! Du store, jeg aner nesten ikke hva jeg skal skrive her. Dette var en skikkelig hyggelig overraskelse :):)!! Jeg har nettopp fått igjen en svær intoleransetest for å finne ut av en del mageproblemer og må nå føre en skikkelig strikt kost. Jeg aner ikke hvordan jeg ville ha taklet det om jeg ikke visste såpass mye om kosthold.

  Også om innlegget. Jeg kunne ikke ha vært mer enig. Jeg husker spesifikt et innslag jeg så på TV i fjord, hvor mennesker på gata ble vist et svart-hvitt bilde av en gruppe unge gutter som hadde gym. Jeg vet ikke nøyaktig når bildet var fra, men kanskje 1950-1940 eller eldre. Den vanligste kommentaren fra de yngre som ble spurt var at guttene så tynne og syke ut. De eldre synes guttene så friske og slanke ut. Guttene var så klart helt normale. Forskjellen er bare at gjennomsnittsvekten og det som regnes som “normal” kroppsvekt er så mye høyere i dag. Om man er slank er man plutselig syk.

  • March 14, 2013    

   Grattis!
   Det kommer til å gå helt fint med kostholdet skal du se. Been there, done that. Men jeg hadde INGEN peiling på kosthold da jeg fikk høre alt jeg ikke fikk spise og var helt fortvilet. 18 år og gråt i fanget til mamma samme dag. “Hva i huleste skal jeg spise nå?”
   Hadde jeg visst da det jeg vet i dag hadde alt blitt så lettere… men men, erfaring kommer jo med tiden også.

   Haha, ja det er liksom unormalt å være slank i dag.

 6. March 14, 2013    

  Vi som mennesker har ikke forandret oss fysiologisk på tusenvis av år… Maten vi putter i oss derimot, er jo snart en katastrofe!!
  Det er jo rett og slett ganske enkelt og logisk… Det menneskene spiste for tusenvis av år siden, er det vi er konstruert for å spise. Sukker, hvitt mel, og bearbeidet mat er nytt i evolusjonsmessig perspektiv, og det sier seg selv at vi blir syke…

  Flott at Gwyneth Paltrow fronter saken – Heia!!

  Tove

 7. March 15, 2013    

  Hurra! Blir så irritert av at hele lavkaro-eller-ikke-diskusjonen gjøres til en diskusjon om fett eller karbo i stedet for å diskutere hva man faktisk spiser som gjør det ene bedre enn det andre. Alle er jo enig i at man må få i seg mer grønnsaker! Spiser man lavkarbo og kun får i seg bacon og rømme så er ikke det så bra heller, men om man følger en lavkarbodiett og dropper brød og ris så er det ofte lettere å få i seg mer grønnsaker siden man må fylle opp med noe. Mange tåler dårlig blodsukkersvingninger og andre tåler mer karbo enn andre og det individuelle fokuset forsvinner også i debatten. Argh!

  God helg! 😉

  • March 15, 2013    

   Jeg blir så lei av at folk kaller det en diett.

 8. March 16, 2013    

  Hittade precis till din sida och vilken blogg du har! Massa härlig info. Ska genast kolla igenom mera. Alltid lika glad när jag hittar bloggar som din! 🙂 Tack för informationen och Gwyhnet är ju sundheten själv. Självklart gör hon det bästa för sina barn och det är märkligt hur synen i världen är att det är “normalt” att äta ohälsosamt. Förhoppningsvis vänder trenden snart! Kram

  • March 16, 2013    

   Så bra! For nå ser jeg bloggen din også og da må jeg inn og titte!!!!
   Ha en deilig lørdag!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.