melissa kokosolje

Det er stadig noen som stusser over at jeg ikke spiser frokost før jeg snører på meg løpeskoene. Selv ved lengre distanser, slik som halvmaraton (21 km), så foretrekker jeg å løpe på fastende mage.
Hovedgrunnen er at jeg verken føler sult eller har behov for noe ekstra energi om morgenen. Jeg yter best uten mat før løp da kroppen min er på fettforbrenning.

Fordelene med å være på fettforbrenning er at energinivået holder seg jevnt og behovet for mat under løpet er ikke tilstede. Kroppsfettet gir meg god tilgang til energi, blodsukkeret holder seg stabilt og hormonbalansen likeså. Søvnen blir bedre, restitusjonstiden kort, immunforsvaret styrkes og hodet holder seg klart. Vi er alle forskjellig, men slik føler i hvertfall jeg det.

Fettinntaket mitt ligger på ca 70-80% av totalt matinntak. Smør, kokosfett, dyrefett, fiskeolje, avokado, majones, eggeplommer, nøtter og bacon er en del av kostholdet mitt. Desto fetere desto bedre for meg. Og selv etter å ha spist slik i mer eller mindre 10-12 år så har jeg normalt kolesterol, blodtrykk og funnet min matchvekt.

Selv om jeg ikke er noe friidrettstjerne så ønsker jeg å prestere best mulig. Jeg konkurrerer først og fremst mot meg selv, men lar meg rive med under løp og syns det er kult å stå på pallen, det skal jeg innrømme!
Idrettsfolk blir gjerne anbefalt å innta mye karbohydrater flere ganger om dagen, gjerne før en økt, under (sukkerdrikke under løp for eks) og rett etter. Å fylle glykogenlagrene er førsteprioritet.
Men etter en hard treningsøkt så føler jeg verken sult eller trang til å fylle på med noe sukker. Vann er det eneste jeg har lyst på. Først etter en stund kommer sulten og sier ifra på en behagelig måte. Skal jeg trosse min magefølelse å hive innpå karbo fordi Olympiatoppen gjør det?

Hva er et glykogenlager?
Glykogenlagre er lagre med karbohydrater som vi finner i lever og muskler. Når vi yter fysisk aktivitet vil glykogenet frigis og gi oss energi. Glykogenlageret kan holde nok energi til en god times tid økt. Når de går tomme vil man oppleve at man har lite å gå på og må ”ned i kjelleren” for å hente det lille som er igjen. Siden karbohydrater gir oss rask energi mener mange at dette er den beste formen for energi.
Olympiatoppen anbefaler at man skal unngå å gå tom, og passe på inntaket av karbohydrater (korn, ris, pasta og potet) flere ganger om dagen. Under en økt anbefales det også å innta energidrikker. Jeg leste på sunnjenteidrett at det er ”kjempeviktig” å fylle på med karbohydrater for å prestere optimalt. Kort sagt: de som inntar karbo vil prestere bedre.

Men har noen glemt ketonlegemer?
Dette er vannløselige energimolekyler som fraktes med blodet til cellen, der de går inn i sitronsyresyklusen og gir energi. Ketonlegemer kan faktiskt også brukes som energi til hjernecellene. Når glukosen i kroppen er lav vil ketonlegemer bli forbrent. Går du lengre tid uten å spise, eller du spiser veldig lite karbohydrater så vil kroppen gå i ketose. Istedet for å brenne av glykogenlageret, brenner man av ketonlegemer istedet.

Jeg har eksperimentert litt med inntak av fett og karbohydrater før en god løpetur. Etter en lengre periode på ganske strikt LCHF (lavt inntak av karbo og høyt inntak av fett) inntok jeg karbohydrater noen timer før et ettermiddagsløp og innbilte meg at det ga meg mer energi. Ulempen var at jeg gikk tom under løpet, og jeg søkte etter noe sukker for å ”komme meg opp” igjen etter jeg var i mål. Etter et glass aquarius var jeg sulten som en ulv og klarte ikke komme meg fort nok hjem for å spise. Opplevelsen var stressende og adrenalinet gav meg høy puls.

Vi skal ikke være redde for karbohydrater men velg de rette kildene og mengdene for din kropp. Hva fungerer du best på, både fysisk og mentalt? Prøv deg frem.
”Det finnes ingen fasit enn den du har inne i dere selv. Målet og utfordringen er å finne den” sa min lærer Jens Veiersted i fjor. Det var et klokt svar syns jeg.

Halvmaratonet på Ibiza gikk over all forventning. Jeg fikk i meg noen skjeer kokosolje like etter jeg stod opp og drakk noen slurker vann.
Jeg fullførte uten å føle at jeg trengte energi underveis. Rett etter løpet var jeg tørst på vann og styrtet en iskald vann med kullsyre. Jeg hadde ikke behov for å forsyne meg med frukt, kake og juice, og det tok flere timer før sulten meldte seg.

melissa halvmaraton ibiza

Helt til slutt vil jeg minne dere på at jeg har vært på fettforbrenning i flere år, og dette er ikke noe man kan gjøre over natten. Å venne kroppen over til mer fett og mindre karbohydrater bør gjøres gradvis så kroppen ikke får sjokk. Jeg anbefaler heller ikke å stille i et halvmaraton uten å ha vært i fettforbrenning i noen måneder. Begynn i det små.
Lykke til, løpere!

Har DU erfaringer med å løpe uten å spise på forhånd? Del gjerne i kommentarfeltet.

Kilder:
Vegard Lysne – www.friskogfunksjonell.no
Treningssuksess med lavkarbo – Lille Måne Forlag
Tunsberg Medisinske Skole