“Kan du spise det?”

Ja, jeg er opptatt av hva som puttes inn i munnen til folk. Det er ikke til å stikke under en stol at usunn mat er noe av det verste jeg vet. Å se barn som spiser junkfood dag etter dag gjør meg trist. Og som flere enn meg sier, det er barnemishandling å gi barna junkfood!

Joda, det er rom for en is innimellom, en brødskive om mormor tilbyr, eller et par karameller. Det er ikke det jeg mener. Men daglig, det er noe annet. Hva er vitsen? tenker jeg.

Stadig får jeg kommentarer som “kan du spise dette du da, du som er på sånn derre lavkarbogreier?”.
“Joda, jeg kan faktisk spise absolutt alt jeg vil jeg, men jeg velger å ikke gjøre det fordi kroppen min liker det ikke, jeg får mageknipe, jeg får lavt blodsukker, jeg blir oppblåst og det metter ikke særlig lenge” har jeg mest lyst til å si. Men det er jo rent uhøflig.
Det er bare det at jeg blir så oppgitt over folks tanker og meninger om mat. Mat er mat? Nei, mat er ikke mat. Vi er så heldig å ha blitt tildelt en kropp. Så hvorfor må vi forgifte den? Vi skal ha den i mange mange mange år og alle vil vel at den skal fungere optimalt til veis ende? Det vil i allefall jeg!

Haha, jeg må flire litt for meg selv. Da jeg var på kurs med Hexebergklinikken i våres, stod Sofie og jeg og snakket om å bli servert snitter. Da hun fortalte at hun spiste pålegget men pleide å legge loffskivene oppå hverandre igjen på tallerkenen så sa jeg at jeg gjorde akkurat det samme. Eller (uten at noen ser det da, det er jo ikke meningen å være uhøflig heller) om det er en søppelbøtte i nærheten så man kan vippe loffen ned. Vi er ikke de eneste vet jeg.

Grunnen til at disse tankene kom til meg nettopp nå i dag var fordi jeg stekte lapper (lavkarbo, så klart) til barna mine. Siden vi fikk brunost av min mormor her om dagen så tenkte jeg at “ai ai, brunost på lapper, det er godt det!”
Så det ble masse smør og noen skiver med brunost på lappene (jeg lagde pannekaker til meg). Og da slo det meg at om noen hadde sett meg spise brunost så hadde jeg vel fått kommentaren “kan du spise det der, du da?”.
sunne pannekaker
Røren i dag ble slik:
6 egg
2 ss kvernede mandler
1 ss fiberhusk
1 ts salt
1 ts bakepulver
Ca 2 dl mandelfløte

Bland godt, jeg brukte stavmikser. Og steke i massevis av smør!

Så, for the record, jeg spiser brunost innimellom jeg også altså! Bittelitt går greit. Det er jo kjempegodt!

Ha en fin dag alle sammen! Del gjerne deres tanker om dette. Jeg vil høre flere synspunkter.

19 Comments

 1. July 15, 2012    

  Herlig innlegg!
  Jeg har også fått en del kommentarer på ting jeg spiser/ikke spiser, og jeg synes det er utrolig synd at folk ikke tar mat alvorlig!

 2. July 15, 2012    

  Er så enig med deg. Brunost er så godt, og jeg spiser det nå hjemme i ferien, men det er ikke noe jeg pleier:) Ha en fin søndag!

 3. Birgit Birgit
  July 15, 2012    

  Jeg har en venninne som alltid sier “vi lever bare en gang”. Med det forsvarer hun all sukker og “drittmat” spisingen sin. Jeg syns og det er deilig med sjokolade og “drittmat”, men kroppen min liker det ikke særlig godt, derfor prøver jeg å la det bli med en gang imellom. Hvis jeg spiser for mye sukker, våkner jeg dagen etter og er stiv som en pinne og verker i leddene. Det er delig å spise sunn mat og bli belønnet med masse energi og en kropp som er myk og medgjørlig :-).

 4. July 15, 2012    

  Heia dere!

  Takk for feedback på tankespinnet mitt i dag tidlig!
  Og Birgit, jeg er så enig i det du skriver. Føler meg igjen!

  Jeg har nettopp spist lunsj ute, og bestilte bare “maten” uten brødet. Smakte herlig! Egg og røkelaks. Skikkelig godt. Mett herfra til månen 😉

  Ha en fin søndag dere!
  klem

 5. Silje Silje
  July 15, 2012    

  Jeg er så enig! Jeg blir gal hvis folk sier noe som: stakkars barn som ikke får noe særlig godteri !! Vel, stakkars de barna som FÅR mye godteri sier nå jeg!

  Kosthold og hva forskjellige kropper tåler og ikke er så utrolig spennende! Selv er jeg på utkikk etter den kosten som kan gi meg energien tilbake….., det er en vanskelig og i interessant vei…

  Du skriver om så mye bra, Melissa, fortsett sånn!:)

  • July 15, 2012    

   Jeg har vært innom MYE forskjellig. Føler jeg har berørt “alt” som går an de siste 10 årene. Jeg har ennå ikke landet på noe 100%, men jeg kjenner at kroppen min forandrer seg flere ganger i løpet av året, alt avhengig av vind og vær, mye trening, på reise osv osv osv.
   Det som i allefall funker best er mat som gir meg stabilt blodsukker. Så i perioder spiser jeg mye lavkarbo, men så kan jeg føle at jeg har behov for å rense og da juicer jeg en del. Men sørger for nok fett i, så klart, ellers blir jeg helt på bærtur.
   Nei, det er ikke lett, men begynn med rene matvarer. Og selvfølgelig økologisk!

 6. July 15, 2012    

  Jeg pleier også å understreke at jeg selv velger hva jeg spiser, og at jeg velger å spise som jeg gjør side det gjør at kroppen fungerer bedre 🙂 Jeg var for litt siden i en festligforsamling der jeg så en mor helle brus i munnen dattra si som er litt over ett år gammel. Jaja tenkte jeg…………

 7. July 16, 2012    

  Jeg klarer ikke unngå å gi stygge blikk når jeg ser babyer få gift. DET er uakseptabelt altså!

 8. July 16, 2012    

  Takk for fint innlegg! Og jeg er så enig med deg, mat er ikke mat! Og vi burde slippe å få stempel som “sære” og “kresne” i matveien, det burde være en selvfølge å ta vare på kroppen sin og gi seg selv (og barna sine) god og sunn mat som gir energi og glede.

 9. July 16, 2012    

  Ja, er ikke det rart at VI blir sett på som rare når vi bare spiser rent og naturlig?
  Takk for besøket!

 10. Karianne Karianne
  July 16, 2012    

  Hei:) må si jeg blir inspirert av deg altså og har absolutt lyst til å få til ett sunnere og renere kosthold hjemme hos oss. Vi har holdt på med litt semi lav karbo lenge, men kun kuttet ut karbon ikke pøst på med fett. Får meg liksom ikke til å skjønne at mye fett er bra men bør muligens revurdere det:) Og selv om vi ikke spiser noe halvfabrikata ser jeg jo at deg er mye E stoffer i alt fra pålegg til yoghurt.

  Vil jo gjerne at jentene mine skal spise så sunt som mulig men litt usikker på hva jeg skal kutte ut og hva jeg bør begynne med. Idag spiser de en del grovt brød med div pålegg, egg, yoghurt, mye frukt, minimalt med grønnsaker (jeg prøver daglig men det et lite som går ned dessverre, kun agurk og paprika), til middag blir det som regel hvitt kjøtt, fisk, kylling eller lignende.

  Kom gjene med tips til basis varer vi kan starte med og hva vi bør kutte ut. De klager av og til på vondt i magen og har en del løs mage men det føler jeg er pga mye frukt bla nå på sommeren…

  Håper dere koser dere på ferie her i Norge!

  Klem Karianne

 11. July 17, 2012    

  Hei på deg Karianne!!!

  Så fint at du blir inspirert. Det er hele meningen 😉
  Hvis jeg var deg ville jeg begynt å bake eget lavkarbobrød og starte der. Masse egg, frø og nøtter i brødet.
  Og om de liker egg på brød, så kjør på! Men pass på at plommen er myk. Hardkokt egg er ikke noe særlig.
  Du bør begynne å titte litt på pålegget. Inneholder det e-stoffer, fargestoffer osv så bør du styre unna. Dette er konverseringsmidler vi ikke blir sunne av. Og små barn vil jo helst ha ren mat som gjør dem store og sterke 😉

  Liker de omelett? Mine vil kun ha det om det kun er egg og ost i. Ingen biter. Så da får de det.
  Men du bør også prøve å gi de en type greens som heter Vital Greens. Den er god i smaken, og da får de i allefall i seg litt grønt! For jeg sliter med det samme. Grønt vil bare ikke ned. Argh!

  Zofia får løs mage av meieriprodukter. Så du kan jo prøve å kutte ned på det og se om det hjelper. I Spania gir jeg geitekefir, vet ikke om det er å få tak i her. Men prøv! Eller bruk syrnede produkter istedet for yoghurt i seg selv.
  Jeg pleier ofte å gi for eks mandelmelk istedet, og har oppi litt fiberhusk så tykner den. Da tror de det er yoghurt, hehe.

  Det er mye å gå innpå Karianne, men begynn med brødet og skjerpings på pålegg med matsminke!
  I går fant jeg Snøfrisk i butikken som ikke har noen konverseringsmidler! Tommel opp!!!

  Jeg skal prøve å få laget en post snart om barnemat. Driver og tar bilder av mye jentene får å spise.

  Klem tilbake!
  Vi koser oss ja!

 12. Karianne Karianne
  July 17, 2012    

  Hei igjen og takk for gode svar:)

  Når det gjelder matsminken er et E stoffene man skal styre unna eller er det andre ting som er fy fy også?

  Omelett liker de ja, så det blir en del egg. Skal passe på å ikke koke eggene for lenge (hvorfor er hard plomme ikke bra foresten?) er jo uansett best når den er skikkelig gul da:)

  Hva tenker du om kornblandinger som firkorn og knekkebrød, rugsprø feks?
  Skal absolutt sjekke ut lavkarbobrød oppskriften din og komme meg gjennom andre oppskrifter også. Inspirasjon til middag er jo en evig utfordring…

  Kos dere videre!

 13. July 18, 2012    

  Karianne, i boken Kjernesunn mat (som er knallbra, den bør du skaffe deg!) forklares det mer om dette. Når du leser om det vil du forstå det bedre.
  Men sånn generelt sett, matsminke er konverseringsstoffer som gjør at maten holder seg bedre over lengre tid. Altså noe syntetisk. Du kan lese mer her: http://www.hvafor.no/kategorier/vitenskap/69-hva-er-e-stoffer
  Det står forøvrig: “Vi velger derfor å stole såpass på øvre makter at vi mener E-stoffene vi får i oss gjennom mat ikke er farlige i vanlige mengder.”
  Jeg er uenig jeg da. Ren mat er sunnest!
  For det er jo mer eller mindre derfor vi spiser mat, ikke sant? For å holde oss sunne, gi oss god energi, holde oss friske og raske og at vi vokser. Gift i maten hindrer dette. Og det tærer på kroppen over tid.

  Det er best med rå eggeplomme for det er der mesteparten av næringen er! Sunt fett, vitaminene A, D, E og K som blir borte når du koker eggeplommen.
  Så det er forresten et godt tips å ha i en rå eggeplomme i smoothien, så tilfører du litt fett og vitaminer! Tommel opp!

  Kornblandinger spiser jeg aldri. Jeg lager egen müsli av nøtter og frø. MYE sunnere! Knekkebrød spiser jeg kun om det er absolutt krise og jeg er så sulten at jeg svimer av. Jeg kom over noen lavkarbo knekkebrød i butikken her om dagen som bare var laget av frø. De var gode!

  Ja, prøv å bak et brød en dag og se hvor lett det er!
  Når det gjelder middag er ikke jeg noe glad i det selv derfor er det lite av det her inne, hehe. Men jeg skal bli flikere 😉

  klem,
  m

 14. Karianne Karianne
  July 18, 2012    

  Takk Melissa. Jeg skal definitivt lese meg litt opp på de forskjellige tingene, og begynne med noen endringer. Ett sted må man jo starte:)
  Men du, for moro skyld: når dere går på kafeer med barna, i ferier o.l, hva bestiller dere egenetlig? Kommer akkurat hjem fra ferie nå og det er jammen ikke lett å finne sunne alternativer! Bare pølser og pommesfrites over alt. Ett sted fikk jeg ren kyllingfilet til dem, men d var det. Hva gjør dere når der er ute å spiser?

 15. July 18, 2012    

  Når vi er på café for å spise så får de omelett. Som regel har restauranter egg og det pleier ikke å være vanskelig å få laget en enkel omelett. Har de majones sørger jeg å få det i en liten skål så kan de dyppe i det (stor stas for dem).
  Drikke, da får de nypresset appelsinjuice. Det hender veldig sjeldent at de får en juice, men da må de spise omelett først 😉
  Er vi ute på restaurant, hender det jeg bestiller spaghetti bolognese for eks, men ber om dobbel saus og bare bittelittebitt spaghetti.
  Jeg pleier å bestille hvit fisk til meg selv, og i allefall Zelma spiser av meg som regel.

  Det er ikke lett, men det er noen tips og triks man kan gjøre alikevel.

 16. June June
  October 23, 2012    

  Hei.
  Inspirerende blogg du har. Så fint å lese at det er flere enn meg som reagerer på mye av det som blir puttet i munnen på barn. Nå vi har vært ute for å spise så er det som regel ikke noe problem å få bestilt små porsjoner av den ordinære menyen, vi unngår helt barnemenyen – som regel bare søppel! Jeg etterspør ofte fullkornspasta feks – bare for å vise at det er et marked for det…… 🙂
  Må og si at jeg reagerer svært på en brusreklame som har gått på tv i sommer/høst. Husker ikke om det var cola eller pepsi som annonserer sin ligthbrus som hele familiens favoritt. Særlig at ungene skal ha det….

 17. October 30, 2012    

  Så bra du liker bloggen!
  Uhørt å gi brus til barna spør du meg!

No Pings Yet

 1. middag på døren | oppskrifterogkosthold.com on November 22, 2014 at 14:41

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.