“Kålpulver er jo dritbra!”

brassica

Var det flere enn meg som så på Folkeopplysningen nrk 1 i går? Jeg ble tipset av Marthe som driver Super Helse sammen med Caroline. Hun advarte litt i forkant om at det var blitt vinklet annerledes enn det kanskje burde, så jeg ble nysgjerrig og benket meg foran TV´n. Jeg traff disse jentene i fjor og makan til fine jenter skal du lete lenge etter altså. Så mye energi og glede og ikke minst pågangsmot for å spre sunnhet til folket!

Programlederen som jeg kjenner igjen fra barne-tv, Andreas (som virker som en trivelig fyr), er fysiker og rimelig skeptisk – men med et åpent sinn tar for seg supermat i første episode. Først fikk jeg litt følelsen at han “disset” supermat og gjorde narr av at vi blir lurt til å innta pulver som skal riktignok erstatte kilovis med grønnsaker. Men han har et poeng. Pulver bør ikke erstatte de fleste måltidene.

Han fikk sjekket ut næringen til spirulinapulver og sammenlignet med et kålhode som også går for å være supermat. Dette er to helt forskjellige matvarer så jeg syns nesten det ble litt urettferdig å få karakter på hva som er best.

nrk

I denne episoden skapte Folkeopplysningen et nytt produkt som de kalte Brassica som rett og slett var tørket kål. De hadde invitert bloggere til å teste ut produktet i en uke for å se om de merket forskjell. Flesteparten av dem rapporterte om bedre hud og bedre energi og en detoxeffekt ved å innta pulveret morgen og kveld. På en måte ble de jo selvsagt lurt, men samtidig så har jo kål en slags rensende effekt, så ikke uvanlig at magen settes igang når man inntar kål heller!
Aleksander spøkte med at “Kålpulver er jo dritbra! Det ville jeg tatt om jeg ikke fikk i meg nok grønnsaker hverdag!”

Jeg har selv vært innom “supermatbølgen” om jeg kan kalle det det. Jeg begynte med Udos Choice greens for 12 år siden. Deretter ble jeg tipset til å ta spirulina for å øke jernverdiene mine like før jeg ble gravid med førstemann. Da hun var liten fikk hun også smake på greens blandet med morsmelk eller i smoothies. Så utvidet jeg interessen for greens og lagde “shots” de gangene jeg ikke spiste nok grønnsaker. Jeg tok alger gjennom mitt andre svangerskap og etter fødsel pøste jeg på med alfalfaspirer for økt morsmelk. Jeg hadde MYE mer å gå på enn da jeg fikk mitt første barn 2 år tidligere. Denne gangen hadde jeg mer energi, massevis av melk og jeg følte meg opplagt på en helt annen måte. Jeg er bombesikker på at det var fordi jeg hadde fokus på å innta “supermat”. Jeg spiste selvfølgelig mat i tillegg, inntok mye kokosolje og eggeplommer, men grønt pulver var blitt en del av mitt kosthold på den tiden og det var lett for meg å lage smoothies i en hektisk hverdag med nyfødt barn, en 2-åring og jobb.
Så jeg gir tommel opp for grønt pulver. Men bruk det riktig. Det er viktig å spise skikkelig mat aller først og heller tilføre kosten supermat om det skulle være behov for det.

greens

Supermat er et begrep som dekker over mange matvarer. Det er ikke rart man blir forvirret. Mitt råd er å lese litt om hva andre mener er supermat og prøve frem selv. Har man ikke apetitt kan en smoothie være en genial måte å få i seg næring på. Liker man å lage mat er innmat supermat det også. Egg er supermat, gojibær er supermat. Mat generelt med høyt næringsinnhold er jo supermat!
Jeg har selv skrevet om hvetegress på bloggen for noen år siden, og da dyrket jeg også hvetegress for å lage egen juice som vi drakk på jobben om morgenen. Det ga en fin pangstart!
Klikk deg inn her for å se hvordan man spirer og sår hvetegress. Og her kan dere se meg juice gresset.

Du kan se programmet her. Tror jeg da. Siden jeg er utenfor Norge så har ikke jeg tilgang, men klikk dere inn og se om det funker!
(bildene er lånt fra nrk)

Hva syns DU er supermat forresten?

2 Comments

 1. Silje Silje
  September 11, 2014    

  Jeg tror ikke Supermat er svaret på alt, men noen ganger er det greit med snarveier. Det å bytte ut mat med pulver, det er jeg derimot skeptisk til.

  Når det kommer til programmet – la du merke til hvor mange ganger “Rådene til Helsedirektoratet” ble nevnt? Jeg tror at det er Helsedirektoratet som har sponset denne “forskningen”, for å si det sånn.

 2. Øyvind Øyvind
  September 19, 2014    

  Du har nok misforstått litt. Den testen de kjørte var på det pulveret de laget av kål, og målte det opp mot spirolina. Det var for å vise at det bare er tull at disse pulverne inneholder så mye av disse viktige stoffene. Du får de gjennom vanlige matvarer.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen