Kakao – noe av det beste i verden!

Kakao er hovedingrediensen i sjokolade. Og kakao kommer fra kakaotreet Theobroma cacao som vokser vilt i skogene Amazonas og Orinico i Sør-Amerika. Det kan bli opptil 15 meter høyt, har store blader, og små blomster. Frukten (ja, for det går for å være en frukt) er et opptil 20 cm langt bær med litt gulrød farge. Det ligner litt en honningmelon, og når det åpnes, finner man kakaobønner.
Kakaobønnene ble brukt som betalingsmiddel og skatt ble betalt med kakaobønner.

Aztekerne (indianere som levde i sentral- og sør Mexico) lagde kakao hvor de blandet det med mais og krydder. Men uten sukker. Først på slutten av 1500-tallet begynte spanjolene å tilsette søtt og da ble kakaoen forbeholdt overklassen og de kongelige.
Sjokolade ble brukt som behandling for mange lidelser i senere tider, bl.a. tuberkulose, depresjon, gikt, leversykdom og jernmangel.

Når frukten er moden, høstes den og kakaobønnene tas ut for tørking. De blir sendt videre til en fabrikk hvor de blir ristet (brent) og det ytterste skallet blir fjernet. Så presses kakaobønnene og vi får kakaofett. Maler vi bønnene får vi kakaopulver, noe som gjør antioksidantene mye mer tilgjengelig for kroppen, og gir mange kjente helseeffekter!

Rå kakao, betyr at kakaoen ikke har blitt varmet mer enn 42-46 grader celsius. De som bruker supermat i kosten sin sverger til råkakao. Råkakao gir deg følelsen av å være nyforelsket, et energiløft som jeg erfart mange ganger da jeg selv er en daglig sjokoladespiser. Dessuten har jeg observert de andre på jobben når jeg serverer råsjokolade fra tidlige morgentimer. Det blir en slags svevende og glad stemning utover dagen.Vi leser stadig at mørk sjokolade er sunt. Fantastiske nyheter, for noe av det beste i verden er jo sjokolade? Men ikke bli forledet; mørk sjokolade som du kjøper i butikken består faktisk av 30% sukker. De resterende 70% er kakao og vegetabilsk fett som er oppvarmet på en altfor høy temperatur slik at de gode næringsstoffene ødelegges. Et raffinert industriprodukt med andre ord. Og det liker vi ikke.

Sunn, mørk sjokolade som gir deg en smakopplevelse utenom det vanlige kan enkelt lages selv. Det finnes flere oppskrifter her på bloggen.

Men en forenklet versjon kommer her:
Man trenger først kakaosmør og kokosfett.
Dette varmes på svak varme, helst i vannbad.
Så tilsetter man kakaopulver (rått, for å få i seg antioksidantene) og et naturlig søtningstoff.
Dette er en sjokoladebase hvor du etterhvert kan tilsette annet godt som du liker. Alt fra appelsinskall til mintblader, gojibær og hamprfrø. Kanel, chili og vanilje er også populære ingredienser. Prøv deg frem!

Artige fakta om kakao/sjokolade:
• Det finnes 5-6 millioner kakaogårder i verden.
• 40-50 millioner mennesker er avhengige av kakao som livsgrunnlag.
• Årlig kakaoproduksjon i verden er 3,6 millioner tonn.
• Kakaodyrkingen skjer i Afrika (70%), Asia, Sentral-Amerika og Sør-Amerika.
• Kakaotreet produserer sine første bønner etter 3-5 år.
• Sjokolade inneholder magnesium, kalsium, natrium, vitaminene A, B1, B2, D og E. Og litt koffein.
• Moderate mengder sjokolade kan sende blodtrykket.
• Trenger hjernen et kick eller du føler deg stresset kan sjokolade som mellommåltid være bra.Så nyt kosen du får av sjokoladen, såfremt den er hjemmelaget!
6 Comments

 1. April 13, 2012    

  Tok meg akkurat en bit bounty. Gjett hvem jeg tenkte på da? Deg:). Så tenkte jeg når Melissa spiser sjokolade til frokost, må vel jeg kunne ta en bit til lunsj, hi hi.

  Har så lyst å ta meg en tur ned 14-21 juni. Kanskje vi skulle funnet på noe, foredrag? El?

  L:)

 2. April 13, 2012    

  Ja, gjerne! Vi kan få til både foredrag og sjokoladeworkshop! Skal du arrangere energiuke da også?
  Uansett, si ifra når du har bestilt så setter vi av tid til sjokoladespising!

 3. April 15, 2012    

  Hei:)

  Sitter her elle melle, klarer ikke bestemme meg for om jeg skal gå for tur eller ikke. Planen er å reise ned alene, ingen energitur. Bare lade egne batteri, sol og sommer. Men litt skummelt å faktisk ta steget og reise helt alene. (pysete, hi hi). Kunne godt tenke meg å holde et foredrag og kanskje ha noen veiledninger. Foredrag i kombo med sjokoladeworkshop blir supert! Kan også ha en eller to yogatimer om du har behov for gjesteinstruktør. Blir nok boende på Akinon, hvis ikke du har noen gode tips til boplass i Albir eller Altea? Om du har tid til overs blir jeg glad for å ha en å kunne spise sjoko og drikke vin sammen med:). God tur hjem til Norge, vi høres.

  Klem

 4. April 15, 2012    

  Tja, likesinnede leker jo veldig godt sammen, så vi skal nok klare å finne på noe gøy!

 5. Inger-Johanne Inger-Johanne
  August 24, 2012    

  Jeg er så enig med deg Melissa, kakao er kjempesunt og superfrukt nr. 1, og 70% sjokolade kan faktisk påvirke helsen vår! Det er veldig moro at en kan lage sunn sjokolade selv, selv om jeg ikke har prøvd det selv ennå. Jeg er glad det også finnes alternativ til den usunne sjokoladen i butikkene. Jeg koser meg med sjokolade både til frokost, middag og kvelds jeg, men vel og merke med den sunne, kaldpressede sjokoladen uten raffinert sukker, kunstige tilsetningsstoffer og voks som bindemiddel. Xocai kan spises av alle, også av diabetikere. Den er også gluten- og laktosefri. Sjekk linken her hvis du vil vite mere: http://mxi.myvoffice.com/ingerjohannet/.
  Forresten; Kjempefin side du har! Hilsen Inger-Johanne

  • August 24, 2012    

   Hei på deg!
   Ja, jeg har spist en del av Xoai sjokoladen, men jeg foretrekker å lage min egen så vet jeg nøyaktig hva som er i den!

   Koselig med besøk av deg, kanskje vi sees plutselig her nede. Mye gøy å finne på i mitt område vet du! Si ifra hvis et kaldt glass vin frister en kveld!

   klem!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.