Kakao er hovedingrediensen i sjokolade. Og kakao kommer fra kakaotreet Theobroma cacao som vokser vilt i skogene Amazonas og Orinico i Sør-Amerika. Det kan bli opptil 15 meter høyt, har store blader, og små blomster. Frukten (ja, for det går for å være en frukt) er et opptil 20 cm langt bær med litt gulrød farge. Det ligner litt en honningmelon, og når det åpnes, finner man kakaobønner.
Kakaobønnene ble brukt som betalingsmiddel og skatt ble betalt med kakaobønner.

Aztekerne (indianere som levde i sentral- og sør Mexico) lagde kakao hvor de blandet det med mais og krydder. Men uten sukker. Først på slutten av 1500-tallet begynte spanjolene å tilsette søtt og da ble kakaoen forbeholdt overklassen og de kongelige.
Sjokolade ble brukt som behandling for mange lidelser i senere tider, bl.a. tuberkulose, depresjon, gikt, leversykdom og jernmangel.

Når frukten er moden, høstes den og kakaobønnene tas ut for tørking. De blir sendt videre til en fabrikk hvor de blir ristet (brent) og det ytterste skallet blir fjernet. Så presses kakaobønnene og vi får kakaofett. Maler vi bønnene får vi kakaopulver, noe som gjør antioksidantene mye mer tilgjengelig for kroppen, og gir mange kjente helseeffekter!

Rå kakao, betyr at kakaoen ikke har blitt varmet mer enn 42-46 grader celsius. De som bruker supermat i kosten sin sverger til råkakao. Råkakao gir deg følelsen av å være nyforelsket, et energiløft som jeg erfart mange ganger da jeg selv er en daglig sjokoladespiser. Dessuten har jeg observert de andre på jobben når jeg serverer råsjokolade fra tidlige morgentimer. Det blir en slags svevende og glad stemning utover dagen.Vi leser stadig at mørk sjokolade er sunt. Fantastiske nyheter, for noe av det beste i verden er jo sjokolade? Men ikke bli forledet; mørk sjokolade som du kjøper i butikken består faktisk av 30% sukker. De resterende 70% er kakao og vegetabilsk fett som er oppvarmet på en altfor høy temperatur slik at de gode næringsstoffene ødelegges. Et raffinert industriprodukt med andre ord. Og det liker vi ikke.

Sunn, mørk sjokolade som gir deg en smakopplevelse utenom det vanlige kan enkelt lages selv. Det finnes flere oppskrifter her på bloggen.

Men en forenklet versjon kommer her:
Man trenger først kakaosmør og kokosfett.
Dette varmes på svak varme, helst i vannbad.
Så tilsetter man kakaopulver (rått, for å få i seg antioksidantene) og et naturlig søtningstoff.
Dette er en sjokoladebase hvor du etterhvert kan tilsette annet godt som du liker. Alt fra appelsinskall til mintblader, gojibær og hamprfrø. Kanel, chili og vanilje er også populære ingredienser. Prøv deg frem!

Artige fakta om kakao/sjokolade:
• Det finnes 5-6 millioner kakaogårder i verden.
• 40-50 millioner mennesker er avhengige av kakao som livsgrunnlag.
• Årlig kakaoproduksjon i verden er 3,6 millioner tonn.
• Kakaodyrkingen skjer i Afrika (70%), Asia, Sentral-Amerika og Sør-Amerika.
• Kakaotreet produserer sine første bønner etter 3-5 år.
• Sjokolade inneholder magnesium, kalsium, natrium, vitaminene A, B1, B2, D og E. Og litt koffein.
• Moderate mengder sjokolade kan sende blodtrykket.
• Trenger hjernen et kick eller du føler deg stresset kan sjokolade som mellommåltid være bra.Så nyt kosen du får av sjokoladen, såfremt den er hjemmelaget!