Jeg er ikke vant med overflod av gaver på hverken bursdager eller julaften.
Da jeg var liten syns jeg det var kjipt at “alle andre” fikk så mye, mens søsteren og jeg fikk så “lite”. Mamma prøvde å forklare at det var bedre å få en opplevelse enn å få mange presanger, og selv om jeg på den tiden syns det var urettferdig, er jeg veldig glad den dag i dag for at foreldrene mine prioriterte å ta oss med jorda rundt flere ganger fremfor en haug med presanger under juletreet hvert år.

Vi gir presanger til hverandre, misforstå meg rett, men jeg liker å gi ting eller opplevelser med mening, og når det er behov for noe. For eksempel tok jeg med min eldste datter til London forrige uke istedet for å feire bursdagene våre som snart står for tur. Hun fikk praktisere engelsken sin, vi hilste på familie og opplevde masse nytt og gøy.

Velger du å kjøpe julegavene i år har jeg likevel noen tips:

julegavetips melissa spania

– Jernpanne – jeg anbefaler å begynne tidlig å samle på jernpanner da de varer for alltid og kan gå i arv om man behandler de riktig. Noen ønsker seg bunadsølv, andre ønsker seg jernpanner. Jeg er av sistnevnte.
– Giftfrie gryter – Le creuset har gode gryter i mange kule farger. Disse er supre å langtidskoke maten i, og ser dessuten stilig ut på bordet.
– Roller – alle som har stive muskler, trener mye eller rett og slett vil få opp blodsirkulasjone bør rulle over på en slik rull, gjerne med “tagger”.
– Kettlebells – hvorfor ikke? I fjor fikk vi hver vår kule til bursdag, og like etter fikk vi to til til jul. Genialt!
– BPA-frie drikkeflasker og matbokser, både til store og små.
– Gavekort – opplevelser, middag, massasje, reise, bruk fantasien!
– Mandolinjern – for de som liker å lage mat er et mandolinjern et must på kjøkkenet.
– Nutribullet – denne bruker jeg hyppig til alt fra smoothies, kverne nøtter/frø, lage leverpostei, bulletproof coffee osv.
– Hjemmelaget skjønnhetsprodukter eller hva med et reiseapotek?
– Stålsugerør – unngå bruk og kast av plastsugerør.
– Fyllbare “mospose” – til småbarnsmødre med bebisser.
– Økologisk kaffe – ah, finnes vel ikke noe bedre enn god, økologisk, fairtraide kaffe?
Supermat – mange syns det er dyrt å kjøpe inn, så hvorfor ikke fylle fine glass med forskjellig supermat?

En annen gang fikk jeg en liten lapp av to venninner som hadde brukt pengene på en hjelpeorganisasjon istedet for å gi meg bursdagspresang. De hadde til og med droppet kortet og skriblet ordene på en avrevet lapp så det ble mer penger til hjelpeorganisasjonen. Det glemmer jeg aldri!

Barnebøker kan byttes og gis vekk, det samme med klær. Jeg oppfordrer alle til å ta en titt hjemme før en går ut og kjøper noe nytt.
Jeg har tidligere skrevet en bloggpost om akkurat dette, les mer her.

Har du noen gode tips, del gjerne!