Johannesurt

Johannesurt blir også omtalt som Hypericum, eller St. Johns Wort på engelsk. Planten kan bli ca 60 cm høy og finnes viltvoksende i hele Nord-Europa. Den røde væsken i planten inneholder to av virkestoffene som ifølge kliniske undersøkelser har en antidepressiv egenskap.

Det antas i Norge at hver femte nordmann har symptomer på depresjon. Typiske kjennetegn er negative og pessimistiske tanker, lite overskudd og tiltakslyst, sosial tilbaketrekning, søvnforstyrrelser og en følelse av at livet mangler en mening. Serotonin er et signalsstoff i sentralnervesystemet som kalles velværemolekylet, da det gjør oss oppstemte. Forskning viser at deprimerte pasienter har lave serotoninverdier i hjernen og blir ofte satt på “lykkepillen”. Pillen hindrer det naturlige gjennopptaket av serotonin og dermed hever nivået i hjernen på en kunstig måte. Som alle medikamenter, har det en drøss av bivirkninger, en av dem selvmordstanker (slå den!).
Med andre ord kanskje ikke den beste løsningen?

Johannesurt kan på mange måter anses som et universalmiddel ved lette til moderate psykiske plager. Alt fra plagsom PMS til angst kan med fordel behandles med dette reseptfrie middelet som finnes på apotek og i helsekostforretninger.

Johannesurt bør som regel ikke kombineres med syntetiske legemidler. Årsaken er at nedbrytingen av virkestoffene i leveren skjer ved hjelp av de samme enzymsystemene. Ved enkelte legemidler kan det oppstå farlige kryssforbindelser så derfor er det viktig å forhøre deg med legen din først.

Johannesurt virker omtrent like godt som antidepressiva mot milde til moderate depresjoner, men effekten kommer ofte hurtigere og med mindre bivirkninger. Derfor bør johannesurt være et naturlig førstevalg i medikamentell behandling av milde depressive lidelser.
Kilde: Stig BrusetI tillegg til denne fantastiske urten vil jeg dessuten anbefale alle å sørge for nok D-vitamin nå som solen ikke står så høyt, B-vitamin og et godt Omega-3 tilskudd som alle bidrar på å lette depresjoner.

Noen som har erfaringer med denne urten? Del gjerne med oss andre.