Johannesurt – Naturens middel mot depresjon

Johannesurt

Johannesurt blir også omtalt som Hypericum, eller St. Johns Wort på engelsk. Planten kan bli ca 60 cm høy og finnes viltvoksende i hele Nord-Europa. Den røde væsken i planten inneholder to av virkestoffene som ifølge kliniske undersøkelser har en antidepressiv egenskap.

Det antas i Norge at hver femte nordmann har symptomer på depresjon. Typiske kjennetegn er negative og pessimistiske tanker, lite overskudd og tiltakslyst, sosial tilbaketrekning, søvnforstyrrelser og en følelse av at livet mangler en mening. Serotonin er et signalsstoff i sentralnervesystemet som kalles velværemolekylet, da det gjør oss oppstemte. Forskning viser at deprimerte pasienter har lave serotoninverdier i hjernen og blir ofte satt på “lykkepillen”. Pillen hindrer det naturlige gjennopptaket av serotonin og dermed hever nivået i hjernen på en kunstig måte. Som alle medikamenter, har det en drøss av bivirkninger, en av dem selvmordstanker (slå den!).
Med andre ord kanskje ikke den beste løsningen?

Johannesurt kan på mange måter anses som et universalmiddel ved lette til moderate psykiske plager. Alt fra plagsom PMS til angst kan med fordel behandles med dette reseptfrie middelet som finnes på apotek og i helsekostforretninger.

Johannesurt bør som regel ikke kombineres med syntetiske legemidler. Årsaken er at nedbrytingen av virkestoffene i leveren skjer ved hjelp av de samme enzymsystemene. Ved enkelte legemidler kan det oppstå farlige kryssforbindelser så derfor er det viktig å forhøre deg med legen din først.

Johannesurt virker omtrent like godt som antidepressiva mot milde til moderate depresjoner, men effekten kommer ofte hurtigere og med mindre bivirkninger. Derfor bør johannesurt være et naturlig førstevalg i medikamentell behandling av milde depressive lidelser.
Kilde: Stig BrusetI tillegg til denne fantastiske urten vil jeg dessuten anbefale alle å sørge for nok D-vitamin nå som solen ikke står så høyt, B-vitamin og et godt Omega-3 tilskudd som alle bidrar på å lette depresjoner.

Noen som har erfaringer med denne urten? Del gjerne med oss andre.

12 Comments

 1. November 6, 2013    

  Dette hørtes ut som noe for meg, har lenge slitt med depresjon og det har bare blitt verre og verre nå i det siste.
  Holder meg unna tabletter dem gir ut, har ikke virket og det er jo som du skriver så mange bivirkninger. Får snakke med legen om denne urten, høres jo ut som det er verdt å prøve. Håper bare legen vet noe om det, virker ikke som hun vet så mye om akkurat det jeg har kommet med til hun da så klart.

  • November 7, 2013    

   Nei, du får høre. Legene kjenner vel mest til medikamenter.
   Lykke til i allefall. Husk å få i deg nok tilskudd, dagslys og hvile 🙂

 2. Amelie Amelie
  November 6, 2013    

  For sikkerhets skyld bør det nevnes at johannesurt ikke bør brukes hvis man går på p-piller, med mindre man har lyst til å bli ufrivillig gravid 😉

 3. Marit Marit
  November 6, 2013    

  Hei – riktig at det har god effekt og blir mykje brukt – meir i utlandet enn i Norge. Det inneheld fleire psykoaktive stoff. OBS på at den endrer på nedbryting av mange andre medisiner i levra – den reduserer nedbryting av nokre og auker nedbryting av andre- det siste gjeld P-pille bl.a. Dette er eit potent middel – fordi om det er plantebasert, er det ikkje ufarleg. Les og lær om det før ein startar.

  • November 7, 2013    

   Supert at du minner om dette Marit. Det stemmer det. P-piller blant annet kan slutte å virke om man tar disse samtidig.

 4. November 7, 2013    

  Spennende, jeg har ingen erfaring med den 🙂

 5. November 8, 2013    

  For de som går på medisiner eller ønsker å bruke noen annet, så kan man bruke rosenrot man får det sammen her men man slipper ogbtenke om det kan ødelegge for noe annet i kroppenmed tanke på medisiner.
  Men man bør da bruke ekstrakt (strkere)

  Mvh
  Jan Erik

  • November 8, 2013    

   Godt tips Jan Erik!
   Rosenrot er også en fantastisk urte! Morsomt at du tar opp dette nå, senest i går kveld satt Aleksander og leste om rosenrot og sa “jøss, jeg var ikke klar over hvor bra rosenrot virkelig var!”

 6. Siv Siv
  November 8, 2013    

  🙂 Fint du deler dette.
  fikk i tidlig alder disgnosert bipolar (mild form)
  Etterhvert ble jeg dårligere… og med hjelp fra mamma ( <3 )tok vi sjansen, og byttet ut medisiner med mat som var stabilt for blodsukkeret, urter bla prikperikum/jhu, meditasjon, indre fokus for å bli kjent med svingningene.
  Dette er et så utrolig viktig tema, depresjon er en ny folkesykdom.

  Jeg kjenner meg ikke igjen i noen diagnose lengre, og er i full jobb og fornøyd med livet i dag.
  Skriv mer om slike temaer, så folk blir inspirert. Jeg tror alle kjenner noen som sliter med dette, og kostholdet er en viktig del av det.

  • November 9, 2013    

   Hei Siv, og takk som deler!
   Der er fantastisk at du har sluttet på medisiner. Det er faktisk mulig!

 7. November 10, 2013    

  Jeg digger helt enkelt det faktum at det er godt kjent både blant leger og apotekere at johannesurt ikke bør kombineres med syntetiske legemidler, som da samtidig innrømmer at alternativ medisin faktisk kan virke. Yay!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.