hampfrø

Jeg elsker hampfrø!
“De ligner litt på sesamfrø” får jeg ofte høre. Og ja, jeg er enig. Men disse er MYE bedre!
Hamp er genialt å pynte opp både salater, iskrem, puddinger, kaker, sjokolademousse, på frukt og selvsagt i og på sjokolade. I og med at det ikke har noe dominerende smak kan det egentlig strøs over det meste spør du meg! Så dette er noe jeg bruker nesten hver eneste dag.Et kjapp søk på Wikipedia viste:
”Hamp er en svært gammel kulturplante med et stort antall bruksområder. Plantefibrene har vært brukt til framstilling av bl.a. tauverk, tekstiler og papir, frøene som for og til framstilling av olje, mens blomster og blader har vært brukt i medisin og i religiøse ritualer.”

Mange forbinder kanskje hamp med “hasjplanten” og lurer på om man får en rusende effekt når man spiser hampprotein eller hampfrø. Nei, det stemmer ikke.

Hamp er i tillegg til industriell bruk, en matvare som er svært sunn for oss.
Mathampfrø og oljer er svært rike på de umettede omega-3 og omega-6 fettsyrene. I tillegg er hamp rikt på proteiner og mineraler. Derfor er hampprotein veldig populært for de som ønsker naturlig råvarer. Det er godt å bake med for å øke proteininnholdet i baksten, og frøene er gode til å strø over for eks salaten. Eller man kan lage hampmelk av frøene.

Visste du at:

• Hamp renser leveren ved å brenne fett.
• Organisk hamp er svært miljøvennlig fordi det er dyrket uten sprøytemidler.
• Hampprotein er en hel matkilde, og er det beste proteinpulveret tilgjengelig.
• Organisk hampprotein beskytter deg mot kroniske sykdommer.
• Hele hampfrø inneholder 25 % protein, 31 % fett (i form av næringsrik olje) og 34 % karbohydrater, i tillegg til en rekke vitaminer og mineraler.
• Hampolje kan tas for ekstra tilskudd av omega 3.

Jeg liker godt å “berike” maten min med disse herlighetene av frø, så jeg strør de på smoothies, juice og har de alltid i sjokolade.


Hva bruker du hampfrø til?