Forvirringen er stor når det er snakk om matoljer. Mange tror at alle vegetabilske oljer er sunne, uansett hvilken plante de stammer fra. Det stemmer ikke.
Det finnes mange oljer i butikken! Noen er kaldpresset og andre er varmpresset. Men hva betyr det?

ettfett

Kaldpressede oljer er uraffinerte, dvs rene oljer som ikke er bearbeidet (tuklet med). Oljen beholder sin naturlige smak og alle næringsstoffene er intakte. Med andre ord, den sunneste oljen! Men pass på, kaldpressede oljer inneholder fettsyrer som kan harskne om de blir for varme. For eksempel er det greit å ha f.eks. olivenolje over varm mat, men den tåler ikke steking.

Varmpressede oljer er det mest vanlige, og disse er raffinert. Det vil si at oljen varmes opp kraftig før den presses og deretter filtreres. Under denne prosessen vil oljen herdes, næringstoffene ødelegges og smaken likeså.

Jeg anbefaler alle å ha noen gode oljer tilgjengelig i kjøkkenskapet:
– Kokosolje. Min favoritt! En naturlig og rå olje som tåler høy varme og er perfekt til steking og baking. Den inneholder mye av det sunne fettet som gjøres raskt om til energi i kroppen og er faktisk veldig slankende. Kokosoljen er for meg en universalolje som kan brukes til alt fra matlaging til kroppspleie. Prøv for eksempel lavkarbobrød med kokosfett på. Blodsukkeret holder seg stabilt og du unngår å bli småsulten mellom måltidene.

– Olivenoljen kjenner vi alle til, spesielt godt brukt her i Spania. Det kan lønne seg å bruke litt ekstra penger på en god olje som smaker bedre og varer lenge.
Olivenolje inneholder mye énumettet fett som er sunt, men husk ikke at det skal være god balanse mellom alle fettsyrene, så variér med andre oljer.

– Linfrøolje kan nesten regnes som et kosttilskudd fordi denne oljen har et høyt innhold av omega 3 som er meget gunstig for hormonbalansen, betennelser, leddproblemer m.m. Linfrøoljen kan brukes til alt bortsett fra oppvarming. Hell den over salaten eller maten, eller rett og slett ta en stor spisesekje med den hver morgen.

– Jordnøttolje er varmpresset og tåler relativ høy varme. Fin å bruke til både woking/asiatisk mat da den smaker svakt peanøtt.

– Gresskarkjerneolje er kaldpresset og har en god smak av nøtter. Den er nydelig over salater, men bør ikke oppvarmes. Gresskarfrø er en god kilde for sink, jern, magnesium, kalium og essensielle fettsyrer.

Et par oljete regler:
– Oljer bør oppbevares mørkt og ikke for varmt/helst kjølig. Unngå lys, luft og varme så holder den seg lenger.
– Oljen bør oppbevares på glassflaske, ikke plast.

sunt?Palmeolje, som blir stadig oftere brukt i ferdigmat, er en raffinert olje vi bør styre unna. Den skjuler seg i mange matvarer under begrepet “vegetabilsk olje” men ikke la deg lure, den er herdet og forvandlet til det farlige transfettet – som er kreftfremkallende.
Det finnes deriot én rød palmeolje som er kaldpresset og egner seg utmerket til steking. Se etter Aman Prana palmeolje i Helsekosten.

Helt til sist vil jeg anbefale alle å kutte ut de dårlige oljene som solsikke-, mais-, og soyaolje. Selv om de går under begrepet sunne vegetabilske oljer er dette ofte billige oljer som er så bearbeidet at de blir usunne. De bidar bl.a. til overvekt av omega-6 fettsyrer i kroppen som kan skape hormonell ubalanse og fremme betennelse.Så som dere skjønner, det er ikke ett fett.