matboksen

Barn elsker farger, og når maten ser innbydende ut er det mer interesse om å spise. I allefall prøvesmake!
Derfor syns jeg det er veldig gøy at det er blitt en slags trend om å lage kule matpakker til barna. Også kalt Bento. Direkte oversatt betyr bento «mat i en boks».
Tradisjonelt inneholder bentoboksen ris, fisk, grønnsaker og kjøtt eller tofu. Det er en stor greie i Japan, og japanske mødre legger gjerne mye tid og energi i å tilberede matpakker med kunstferdig utformet mat, som gjerne skal forestille søte tegneseriefigurer. Og der stopper det for meg, haha. For jeg har IKKE muligheter til å lage små kunstverk om morgenen. Men å avse bare litt ekstra tid til å gjøre noe mer ut av en kjedelig matboks, det tar jeg meg tid til, bare se matpakken til Zelma i går:

IMG_2030

…. Så hva kan man sende i matpakken annet enn et par skiver med ost og skinke? Ai, ai, det er jo så mangt!
For å være ærlig syns jeg synd på de barna som bare får en skive eller to. Så utrolig næringsfattig, tørt og kjedelig spør du meg.

Noen forslag over matpakkemat:
– Bruk små spyd som du kan tre på mat i biter. For eks kjøttboller, pølsebiter, en cherry tomat, gulost, paprika osv. Dette ser lekker ut og er morsomt å spise.
– Omelett, gjerne trykket ut i morsomme former
Lunsjmuffins
– Grønnsaker skåret opp i strimler med en dipp til (i egen tupperwareboks med tett lokk!)
Fruktsalat med smeltet kokosolje over, noen gojibær og evt hampfrø
Pannekaker, Vafler eller lapper. Smør gjerne godt med smør og hjemmelaget syltetøy, ost&skinke, hjemmelaget nugatti, sjokoladepålegg mellom to stykker og skjær i små biter til de aller minste barna, eller del i to til de litt større. Bruk gjerne en tannpirker til å stikke nedi så de holder seg.
Hjemmebakt brød med godt smør og pålegg
Smoothie (husk plastflaske og send med sugerør)
– Yoghurt + musliblanding (bruk plast tupperware og send med en skje)
– Rester fra middagen (det kan være lurt å se om barnet vil spise kald mat før du sender det i matpakken i tilfelle det ikke er populært)


Her er et eksempel på hvor lett man kan lage en sunn rull uten å bruke brød. Ta ost og skinke, smør på med for eks Snøfrisk og ha i både paprika og avokado. Rull sammen og sett i en tannpirker!

IMG_1986

Når barna kommer hjem fra skole og barnehage kan en liten skål med oppkuttet frukt og grønt med litt rømme/creme fraiche til være greit å gi dem (eller spise selv!) mens middagen blir laget:

IMG_8026

Dere som er på Instagram bør absolutt følge Idafrosk forresten. Hun er jo en rå matkunstner, bare se her:

idafrosk.no

Har dere noen gode ideer om matboksmat, så kom med dem her!

Bildet øverst er noe jeg har funnet på nettet altså, det er ikke mine kunstverk.