I kiropraktikkens verden

Jeg må ta for meg Folkeopplysningen igjen. Sist program var om kiropraktikk. Noen som så det?

10365745_10154708134870585_2922406014684287487_n-2
(De viste nettsiden vår hvor Aleksander har skrevet om forebygging)

Jeg er så heldig å ha giftet meg inn i en kiropraktorfamilie. Faktisk var det sånn mitt voksenliv begynte. En rideulykke i 96´ avgjorde min skjebne skulle jeg få oppleve 7 år senere. En skadet rygg som ga meg problemer. Først var jeg immobil i flere uker – med nervesmerter som strålte ned i bena og en dønn stiv nakke. Jeg ble fritatt fra gym på skolen, henvist til behandling til fysikalsk behandling og fikk “en haug” med smertestillende tabletter. Etter mange behandlinger med varmepakninger, opptrening, ultralyd og massasje var det min mormor som ba meg oppsøke en kiropraktor som kunne få orden på ryggen min. Og til min glede, noen få behandlinger senere hos kiropraktoren følte jeg meg bedre. Nakken fikk bevegelighet igjen og jeg klarte endelig å rette meg opp. Typisk meg fulgte jeg ikke anbefalingen kiropraktoren ga meg og én vakker dag låste det seg så kraftig i nakken at jeg så stjerner hver gang jeg prøvde å stå oppreist. Så bar det til kiropraktor igjen og jeg fikk mamma til å slepe meg inn hos en kiropraktor i Oslo – faren til Aleksander, Tom Bjargo. Han justerte nakken min og umiddelbart kjente jeg at bevegeligheten kom tilbake og smertene var nesten helt borte. Oi, for en mirakelmann! Han forklarte hva han hadde gjort, men jeg lyttet med døve ører. Det viktigste var at jeg kunne fungere igjen.

Lang historie kort, jeg giftet meg en sønnen hans, og inn i en familie med ytterligere en onkel, en svoger, en svigerinne og enda en bror som er utdannet kiropraktorer. Og for ikke å glemme kjære svigermor som prater til Gud og en hvermann om kiropraktikk. Hele gjengen har gått på Palmer College of Chiropractic i Iowa som ble omtalt i Folkeopplysningen.
Da Aleksander hadde 10-års jubileum i 2006 tok vi turen over dit, og jeg fikk oppleve skolen og hele dens filosofi. Wow! Det var mildt sagt interessant og imponerende!

Visste dere at en kiropraktor har alle de samme fagene som en lege, utenom farmakologi (læren om medisiner)?

I programmet ble det kort forklart hvordan en kiropraktor jobber. Selv om det ble nevnt en “smørbrødliste” over symptomer som kiropraktorer kan hjelpe med, er det først og fremst nervesystemet de påvirker slik jeg har forstått det. Har man en låsning (også kalt subluksasjon) som irriterer nervetrådene så vil musklene stramme til for å beskytte området for mer skade. Vi ender opp med hevelse, dårlig bevegelighet og noen ganger en skjev rygg. Det kan jeg bekrefte av egen erfaring. En kiropraktor vil justere de leddene som stive slik at normal bevegelse kommer tilbake igjen og nervesystemet kan fungerer optimalt. Musklene vil derfor sakte men sikkert slappe av.

Jeg kan forstå at dette høres rart ut for mange, at man kan justere ryggraden slik at nervesystemet fungerer, men det vil alltid være skeptikere, uansett hva man driver med. Jeg har drevet en kiropraktorklinikk i 10 år og har vært så heldig å bli fortalt de utroligste pasienthistoriene. I fare for å bli bombardert av skeptikere velger å unnlate å komme med alle de forskjellige lidelsene som folk har blitt bra av hos oss.

Under begge svangerskapene mine gikk jeg hyppigere til kiropraktor, og de siste ukene før termin ble jeg undersøkt flere ganger i uken. Vi hadde planlagt hjemmefødsler begge gangene og da var det viktig for meg å vite at bekkenet mitt var uten låsninger.

barnejusteringOg barna mine får også sjekket ryggen sin hyppig. Første sjekk var bare noen minutter etter fødsel. Førstemann var ganske låst i nakken sin etter en lang og slitsom fødsel (det er slitsomt å føde skal jeg si!). Og som kiropraktor Elisabeth Aas Jacobsen forteller i programmet (hun har sjekket mine barn noen ganger) så er det minimalt med trykk som trengs på et spedbarn.

Noen mener at når man først har begynt å gå til en kiropraktor blir man avhengig. Og det stemmer nok for mitt vedkommende. Kroppen fungerer simpelthen bedre når ryggen min er god. Helt siden rideulykken så har jeg hatt noen svake punkter som gjør at den låser seg lett og jeg vil aldri tilbake til slik jeg var den gangen. Takket være kiropraktikk har blant annet migrenen forsvunnet. Jeg vil nok aldri bli 100% god i ryggen men jeg har i hvert fall en rygg som fungerer så godt som mulig. Takket være kiropraktikk!

I tillegg til dette har jeg begynt å gå til fysioterapeut for opptrening som jobber aktivt med neurac (slyngetrening). Mer om det en annen gang.

Det er andre som har kommentert episoden, bare se her.

Programmet kan sees her for dere som er i Norge. Vi har visst ikke tilgang i utlandet.

Går DU til kiropraktor?

Og litt humor helt til slutt. Ta en titt her.

7 Comments

 1. Cathrine Cathrine
  October 15, 2014    

  Det er vell ikke kiropraktor-utdanning i Norge? Utrolig synd isåfall…

  • October 15, 2014    

   Nei. Ikke enda 🙂
   Men skolen i USA er jo superduper og jeg har inntrykk av at de som har gått der har hatt det helt fantastisk!

 2. Maren Maren
  October 15, 2014    

  Jeg går til kiropraktor med jevne mellomrom. Har en skjevhet i hofta som gjør at bekkenet mitt får låsninger og at muklaturen i korsrygg, hofte og lår får ganske hard medfart, da plasseringen deres ikke helt passer sammen med hvor det egentlig skal være. Kiropraktoren min har rett og slett vært en lifesaver! Har slitt med smerter hele livet, uten at det har føltes som om de har hadd sammenheng med hverandre, men etter tre behandlinger var alle smertene så godt som borte! Nå går jeg bare hos henne rundt annen hver måned for å holde kroppen ved like, og det er like godt etter hver gang 🙂

  • October 15, 2014    

   Ja, de er fine å ha syns jeg. Godt å høre at du går jevnlig til sjekk!

 3. October 15, 2014    

  Spennende innlegg Melissa! Så fin nettsiden din har blitt forresten!

  • October 15, 2014    

   Takk! Vi sees kanskje på Sundvolden snart?

 4. Aja Aja
  January 1, 2016    

  Hi there! This post could not be written anny better!
  Readeing this post reminds me of my previous room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this arrticle to him.
  Fairly ccertain he will have a good read. Thank you for sharing!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen