Jeg har tidligere skrevet om chiafrø og dens næringsegenskaper. Men disse frøene kan egentlig ikke få nok oppmerksomhet syns jeg.
Du kan velge å for eksempel blande dem inn i frokostgrøten din, i bakst, i vaflene eller rett og slett bruke dem som et kosttilskudd. Chiafrøene er rike på kalsium, magnesium og fiber. Og siden de trekker til seg vann kan de være med på å holde kroppen hydrert.
Her kommer flere bruksmåter til disse fantastiske frøene:
1. Allergisk mot egg?
Fortvil ikke. Chiafrø er et godt alternativ. Bruk en ss finmalt chiafrø og 3 ss vann per egg.
2. Lag en deilig frokostgrøt:
Kvelden i forveien blander du ca ½ kopp med chiafrø sammen med nøttemelk, vaniljepulver og litt søtning. Rør hvert 5 minutt ca og etter et kvarter har du en pudding. La denne stå over natten. Neste morgen tilsetter du for eks litt gojibær og banan før servering.
3. Treg eller løs mage?
Ta en ss med chiafrø og svelg ned. Bland gjerne med ½ dl vann om du syns det er ekkelt å svelge frøene tørre. Siden frøene trekker til seg væske vil det være en fordel ved løs mave samtidig som den trigger peristaltiske sammentrekningene slik at den vil drive tarminnholdet videre om det har stoppet opp litt.
4. Tykningsmiddel?
Bruk chiafrø til å tykne alt fra smoothies, grøt, supper og sauser. Tilsett en ss frø og la de få trekke i 5-10 minutter.
Siden frøene er uten smak kan de tilsettes det meste. Lager du fiskekaker eller kjøttkaker kan du bruke chiafrø som tykningsmiddel.
5. Som sportsdrikk på langtur!
Ha en skje chiafrø i drikkevannet ditt, gjerne sammen med litt himalayasalt som du kan fylle på når du er ute og løper eller går langtur.
6. I bakst:
Bak det inn i surdeigsbrød og vafler.
7. Til panering:
Istedet for brødsmuler kan en blanding av chiafrø, knuste linfrø og et egg fungere like bra. Sunnere er det også.
8. Vektnedgang?
Chiafrøene er med på å gi metthetsfølelse. I og med at de sveller når de kommer i kontakt med væske, kan de være med på å fylle tarmen så du føler deg mett lenger. I tillegg påvirker de ikke blodsukkeret slik at du vil heller få en energi som varer.
De kan også strøs over salater og desserter for ekstra næring.
Hva bruker DU chiafrø til? Del gjerne!
Takk for tips – de trengte jeg!
Jeg blander chiafrø inn i bananpannekakene til Elly, eller har det i kefiren hennes sammen med banan, feks. Men har ikke fått tak på chiapudding enda – skal prøve din oppskrift 🙂
Klem!
Pudding er veldig enkelt. Ha i mer væske om du ser den tykner seg raskt, da kan den fort klumpe seg. Perfekt å gi små barn, den sklir jo bare ned 🙂
Masse gode tips! Takk! Jeg ville imidlertid være forsiktig med å spise tørre chiafrø (selv om man svelger ned med van) for de kan veldig lett sette seg fast i halsen, og de er også vanskelige å “skylle ned” selv med vann. Sveller de opp i halsen kan det fort bli krise. (Har lest om et par tilfeller hvor folk har endt på legevakten med pusteproblemer).
Godt poeng! Derfor er ikke jeg noe begeistret for tørre frø i utgangspunktet, men vet noen foretrekker det likevel. Men av erfaring syns jeg ikke det er noe problem å ha over salat o.l. for da blander de se med maten. Men supert at du tar det frem!
Jeg har alltid lurt på i hvor stor grad man skal bruke mye tid på tygging av hvert eneste frø – særlig i grøt/pudding. Brytes frøet opp i fordøyelsen så alle godsakene får gjort nytten sin? Det ble rotete, men håper du skjønte:)
Er ikke ekspert på dette med tygging, men jeg tenker selv at jeg prøver å tygge maten min så godt jeg kan, og det som går utygd ned i maven får svelle og ligge i tarmen. Jeg vet at linfrø bør knuses om det spises mer enn en spiseskje per dag. Kanskje noen andre har mer kunnskap og vil dele?
Lager du grøt og pudding og lar de svelle så sveller de jo. Om næringen blir tatt opp er vel kanskje litt diskutert før?
Bruker de i surdeigsbrød og sjokoladekuler 🙂 men skal prøve å bruke de i andre ting, takk for tips 🙂
Jeg bruker de i min grønne morgendrikk –
putter alt jeg vil ha oppi; i pr tiden er det
barleygras
chlorella
spirulina
reinrot
Astralagus
gingo biloba
og 2 ts chiafrø lar det svelle litt før jeg drikker på tom morgenmage
Skal puddingen stå i kjøleskap natten over?
Ja, det kan den! Min står gjerne i 2-3 dager!
Hei! Kvar kjøper du desse frøa?
Jeg selger de i min helsekost her i Spania. Du får tak i chiafrø i helsekoster i Norge også 🙂
Hva gjør du ifht fytinsyre? Jeg lar grøten stå over natten med litt sitronsaft
Jeg lar de trekke, bare. Har ikke noe i. Men kanskje man bør gjøre det med chiafrø også? Dette må jeg sjekke opp. Takk som vekker nysgjerrigheten min 🙂
Hva heter chiafrø på spansk?
Skal kjøpe når jeg er i hjem nr 2,
mvh
Christin :0)
Semillas de chia 😉
[…] virus og kan gurgles og svelges, alt etter behovet (kan skrive om dette i et eget innlegg en gang). Chiafrø kan stoppe løs mage eller sette igang treg mage, og det samme kan grønnleire gjøre. Andre ting […]
[…] dagen etter. Vil du lese om hva jeg har skrevet tidligere om lignende emner kan du klikke på: Chiafrø Bløtlegging av havregryn Energibarer Havregrøtkake Håper det […]
[…] Kort info om chiafrø kommer her, men dersom du vil ha en bedre innføring så anbefaler jeg dere å stikke innom bloggen til Melissa: […]
[…] vil si, jeg setter først en surdeig, og har oppi det jeg finner i skapet. Det kan være alt fra chiafrø, havregryn, nøtter, rosiner, gojibær, dadler osv. Og det er så enkelt som at du bare heller i en […]
[…] Jeg pleier å ha kollagen i kaffen min hver dag, ellers lurer jeg inn kollagenpulver i smoothies, chiagrøt og snop til barna så de også får styrket kroppene sine. Gelésnopet jeg lagde her om dagen ble […]