Hvordan bruke chiafrø

chiatastic

Jeg har tidligere skrevet om chiafrø og dens næringsegenskaper. Men disse frøene kan egentlig ikke få nok oppmerksomhet syns jeg.
Du kan velge å for eksempel blande dem inn i frokostgrøten din, i bakst, i vaflene eller rett og slett bruke dem som et kosttilskudd. Chiafrøene er rike på kalsium, magnesium og fiber. Og siden de trekker til seg vann kan de være med på å holde kroppen hydrert.

Her kommer flere bruksmåter til disse fantastiske frøene:

1. Allergisk mot egg?
Fortvil ikke. Chiafrø er et godt alternativ. Bruk en ss finmalt chiafrø og 3 ss vann per egg.

2. Lag en deilig frokostgrøt:
Kvelden i forveien blander du ca ½ kopp med chiafrø sammen med nøttemelk, vaniljepulver og litt søtning. Rør hvert 5 minutt ca og etter et kvarter har du en pudding. La denne stå over natten. Neste morgen tilsetter du for eks litt gojibær og banan før servering.

chiagrøt

3. Treg eller løs mage?
Ta en ss med chiafrø og svelg ned. Bland gjerne med ½ dl vann om du syns det er ekkelt å svelge frøene tørre. Siden frøene trekker til seg væske vil det være en fordel ved løs mave samtidig som den trigger peristaltiske sammentrekningene slik at den vil drive tarminnholdet videre om det har stoppet opp litt.

chiafrø sveller

4. Tykningsmiddel?
Bruk chiafrø til å tykne alt fra smoothies, grøt, supper og sauser. Tilsett en ss frø og la de få trekke i 5-10 minutter.
Siden frøene er uten smak kan de tilsettes det meste. Lager du fiskekaker eller kjøttkaker kan du bruke chiafrø som tykningsmiddel.

chiafrø

5. Som sportsdrikk på langtur!
Ha en skje chiafrø i drikkevannet ditt, gjerne sammen med litt himalayasalt som du kan fylle på når du er ute og løper eller går langtur.

6. I bakst:
Bak det inn i surdeigsbrød og vafler.



7. Til panering:
Istedet for brødsmuler kan en blanding av chiafrø, knuste linfrø og et egg fungere like bra. Sunnere er det også.

8. Vektnedgang?
Chiafrøene er med på å gi metthetsfølelse. I og med at de sveller når de kommer i kontakt med væske, kan de være med på å fylle tarmen så du føler deg mett lenger. I tillegg påvirker de ikke blodsukkeret slik at du vil heller få en energi som varer.
De kan også strøs over salater og desserter for ekstra næring.

Hva bruker DU chiafrø til? Del gjerne!

16 Comments

  1. November 23, 2014    

    Takk for tips – de trengte jeg!
    Jeg blander chiafrø inn i bananpannekakene til Elly, eller har det i kefiren hennes sammen med banan, feks. Men har ikke fått tak på chiapudding enda – skal prøve din oppskrift 🙂
    Klem!

    • November 23, 2014    

      Pudding er veldig enkelt. Ha i mer væske om du ser den tykner seg raskt, da kan den fort klumpe seg. Perfekt å gi små barn, den sklir jo bare ned 🙂

  2. Solveig Solveig
    November 23, 2014    

    Masse gode tips! Takk! Jeg ville imidlertid være forsiktig med å spise tørre chiafrø (selv om man svelger ned med van) for de kan veldig lett sette seg fast i halsen, og de er også vanskelige å “skylle ned” selv med vann. Sveller de opp i halsen kan det fort bli krise. (Har lest om et par tilfeller hvor folk har endt på legevakten med pusteproblemer).

    • November 23, 2014    

      Godt poeng! Derfor er ikke jeg noe begeistret for tørre frø i utgangspunktet, men vet noen foretrekker det likevel. Men av erfaring syns jeg ikke det er noe problem å ha over salat o.l. for da blander de se med maten. Men supert at du tar det frem!

  3. Hedvig Hedvig
    November 23, 2014    

    Jeg har alltid lurt på i hvor stor grad man skal bruke mye tid på tygging av hvert eneste frø – særlig i grøt/pudding. Brytes frøet opp i fordøyelsen så alle godsakene får gjort nytten sin? Det ble rotete, men håper du skjønte:)

    • November 23, 2014    

      Er ikke ekspert på dette med tygging, men jeg tenker selv at jeg prøver å tygge maten min så godt jeg kan, og det som går utygd ned i maven får svelle og ligge i tarmen. Jeg vet at linfrø bør knuses om det spises mer enn en spiseskje per dag. Kanskje noen andre har mer kunnskap og vil dele?
      Lager du grøt og pudding og lar de svelle så sveller de jo. Om næringen blir tatt opp er vel kanskje litt diskutert før?

  4. November 24, 2014    

    Bruker de i surdeigsbrød og sjokoladekuler 🙂 men skal prøve å bruke de i andre ting, takk for tips 🙂

    • Baghwa Baghwa
      November 24, 2014    

      Jeg bruker de i min grønne morgendrikk –
      putter alt jeg vil ha oppi; i pr tiden er det
      barleygras
      chlorella
      spirulina
      reinrot
      Astralagus
      gingo biloba
      og 2 ts chiafrø lar det svelle litt før jeg drikker på tom morgenmage

  5. Anita Anita
    November 24, 2014    

    Skal puddingen stå i kjøleskap natten over?

    • November 24, 2014    

      Ja, det kan den! Min står gjerne i 2-3 dager!

  6. Grete Grete
    November 26, 2014    

    Hei! Kvar kjøper du desse frøa?

    • November 26, 2014    

      Jeg selger de i min helsekost her i Spania. Du får tak i chiafrø i helsekoster i Norge også 🙂

  7. Molly Molly
    November 26, 2014    

    Hva gjør du ifht fytinsyre? Jeg lar grøten stå over natten med litt sitronsaft

    • November 29, 2014    

      Jeg lar de trekke, bare. Har ikke noe i. Men kanskje man bør gjøre det med chiafrø også? Dette må jeg sjekke opp. Takk som vekker nysgjerrigheten min 🙂

  8. Christin Lied Christin Lied
    January 28, 2015    

    Hva heter chiafrø på spansk?
    Skal kjøpe når jeg er i hjem nr 2,
    mvh
    Christin :0)

    • January 29, 2015    

      Semillas de chia 😉

No Pings Yet

  1. Lag ditt eget reiseapotek | Melissa Spania on February 11, 2015 at 23:00
  2. Overnight oats | Melissa Spania on February 25, 2015 at 22:20
  3. Chiafrø og chiapudding, for et dame måltid | Positivt For Deg on February 27, 2015 at 10:04
  4. Pimp your bread | Melissa Spania on August 23, 2016 at 16:40
  5. Rødbetegelatingodis | Melissa Spania on October 9, 2017 at 13:07

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører





Matbloggtoppen