Har dere sett denne videoen? Hvis ikke, bruk noen minutter på den før du leser videre, tro meg det er verdt det:Som jeg har skrevet tidligere er jeg langt fra perfekt når det gjelder å være miljøvennlig. Men jeg prøver å gjøre mitt beste så jeg ikke er med på å være blant verstingene. Vi har kun én moder jord, og selv om vi kanskje ikke ser resultatet av overdreven plastbruk akkurat nå i våres liv, må vi ikke glemme at vi har satt barn til denne verden som igjen skal sette flere barn til verden. Om vi ikke tar tak i plastbruken vår snart vil det bli katastrofe. Enkelte mennesker mener at hver eneste plastbit som er blitt laget fortsatt eksisterer. Det er en tankevekker.

Etter en handletur i butikken i våres (og selv om jeg valgte økologisk og lokalt), endte jeg opp med en hel plastpose full av plast som var blitt brukt til å pakke inn maten. Da gikk det opp for meg at ved å velge bedre kan vi alle gjøre en liten forskjell.
Bare se selv:Hva kan vi selv gjøre for å redusere plastbruken?

• Slutt å bruk sugerør. Si nei takk i baren, restauranter og i hjemmet. Kjøp heller rustfritt stål eller glass.
• Bruk handlenett når du handler. Og ha alltid med mindre nettingposer til frukt og grønt. Styr unna det som allerede er pakket inn i plast og hold deg til løsvekt der det er mulig.
• Gi opp tyggis helt. Tyggegummi er fremstilst av syntetisk gummi og vil ikke brytes ned.
• Velg produkter med omhu. Se etter glass, bokser og papp som kan resirkuleres. Spør butikken din om de kan ta inn produkter som er mer miljøvennlig.
• Kjøp mat (og annet som vaskepulver, såpe) i større kvantum, og ta med egen beholder når du fyller opp. Gå for løsvekt der du kan.
• Ha alltid med egen drikkeflaske og en oppbevaringsboks med tett lokk så du kan fylle på drikke og evt. ta med rester hjem når du skal på café og/eller spiser ute. Jeg bruker disse drikkeflaskene.
• Kjøp ost og skinke over disk i butikken, og ha med egne beholdere eller be de pakke inn i papir.
• Bestiller du take away spør pent om de kan pakke inn i papp og papir. Si nei takk til poser.
• Bruk tøybleier! Det tar 450 år før en papirbleie brytes ned. Jeg brukte tøybleier på begge mine.• Press din egen juice istedet for å kjøpe i butikk. Det er bedre for deg og du sparer miljøet.
Lag dine egne rengjøringsmidler som er giftfri, og du slipper å kjøpe nye plastflasker hver gang du går tom.
• Pakk matpakken inn i BPA-fri plastbokser eller stål, bees wrap eller resirkulert papir.
• Styr unna engangsprodukter som for eks barberhøvler, tannbørster og små beholdere som er bruk-og-kast. Tenk miljø og mengden søppel du kommer til å produsere.
• Investér i kopper og tallerkner du kan bruke når du skal på telttur o.l. men om du måtte bruke engangs, hold deg til papp istedet for plast. Det finnes også bambusbestikk og kopper/fat som er mer miljøvennlig enn plasten og er dessuten nedbrytbare.
• Unngå å kjøpe tupperware, men bruk heller glassbeholdere og bruk tomme syltetøyglass o.l. til surdeigsstartere, mat i pulver, nøtter og frø osv.Jeg bruker oppbevaringsboksene fra Foodsave til pålegg og grønnsaker. Den er tett og giftfri og du sparer både plass i kjøleskapet og gjør dekking av frokostbord enklere. I tillegg trenger du ikke pakke inn hver og enkelte matvare i egen beholder.
Du finner de her, og de har et skikkelig bra tilbud før jul ser jeg, så fort dere inn og bestill, jeg lukter julegaver lang vei!Her kan dere lese en tidligere post om hvordan frukt og grønt bør oppbevares.

Og her kommer noen gode miljøvennlige tips til julegaver.

Og helt på tampen…. for et par år siden delte jeg noen tips om å være mer miljøbevisst. Det gjelder den dag i dag også. Bare klikk her.

Har du noen gode tips, del gjerne i kommentarfeltet!