Hva kan jeg spise om jeg vil legge om til LCHF?

Dere som har fulgt meg en stund husker sikkert at jeg postet dette da jeg var på kurs med Hexebergklinikken. Jeg har oppdatert den litt for dere med egne tips og bilder i tillegg, så her kommer den på ny.

Frokostforslag:

Noen eksempler på hva en frokost kan være når man velger bort raske karbohydrater.

Pannekaker/vafler/lapper
Omelett med ost og skinke / eggerøre med ønsket fyll
Bløtkokt egg med majones
Avokado med røkelaks
Cottage cheese med nøtter/frø/chia søtet med for eks stevia
Yoghurt med hjemmelaget frokostblanding
Smoothie / chiagrøt
Bak eget brød og pøs på med godt pålegg

Lunsj:

lavkarbo lunsj

Kjøtt, fisk, kylling, og rikelig med grønt
Middagsrester
Egg i alle former; omelett, eggerøre, bløtkokt, stekt
Salat med kylling, kokte egg, nøtter, bacon, chevre, blåost osv
Makrell i tomat med majones eller creme fraiche
Avokado med røkelaks og grønnsaker til

Middag:


laks til middag

Varier! Fisk, kjøtt, kylling
Lag gode sauser selv, bruk fløte/creme fraiche, mandelfløte, kokosmelk
Lag suppen selv av brokkoli, blomkål eller tomater
Bruk grønnsaker til å lage din egen mos, for eks blomkål eller brokkolimos
Ostegratinerte grønnsaker
Fløtegratinerte grønnsaker
Salat med masse deilig fyll: avokado, nøtter, frø, bacon, chevre, ostebiter, soltørkede tomater osv osv. Bruk fantasien! Det er MYE godt man kan ha i salat! Og ikke glem å helle over gode oljer.

Drikke:
Vann er det beste! Fyll vannkaraffelen med bær, agurk og sitron
Eller farris/bris for de som er i Norge
Vannkefir og Kombucha er gode alternativer
Kaffe og te

Alkohol:
Velg tørre viner
Leveren prioriterer å forbrenne alkohol fremfor fett så begrens fettinntaket når du drikker alkohol
I ketose tåler de fleste mindre alkohol, vær obs på dette.

Forslag til snacks:

urtete

En stor kopp te med bountysjokolade
Ost og skinkerull med paprika i midten. Gjerne smør litt smøreost i. Perfekt som matpakkemat!
Nøtter med gojibær og kakaonibs
En ostebit eller to eller tre
Hardkokte egg med majones
Makrell i tomat + majones
Oliven
Te el kaffe med fløte eller kokosolje
Hjemmelaget sjokolade, proteinbarer eller godtekuler

Ellers er det viktig å planlegge litt, spesielt om man er på farten.
– Sørg for alltid å ha nøtter i tilfelle sulten melder seg før neste måltid.
– Fyll kjøleskapet med matvarer du vet du bruker mye. For eks egg, fløte, smør, kokosolje, oster, paprika bare for å nevne noe.
– Har du melkeallergi er kokosmelk, mandelmelk, mandelfløte, geitemelk/kefir gode alternativer.
Bak en gang i uken og bak flere ting på en gang. Fyll fryseren med surdeigsbrød, sjokolademuffins, middagsrester, vaffelrøre og konfekt.
– Få gjerne en rutine på dette slik at når det nærmer seg bakedag så er det bare å brette opp ermene og sette igang med stor iver! La barna få bli med på å lage muffins o.l. så får du litt hygge med familien i samme slengen.

Skal du på fest?
Unn deg gjerne mørk sjokolade, nøtter, oliven.
Spis et riktig måltid før du skal ut (om du ikke skal i middag vel og merke) slik at ikke sulten melder seg. Da er det lett å ty til ting du helst vil unngå (hvem har ikke blitt fristet av potetgullet som roper på akkurat deg?)

Er du bedt bort i selskap?
Dette er noen ganger litt vanskelig. Ofte blir det servert søte kaker fulle av sukker og hvetemel.
Det kan være lurt å spise litt fett og proteiner først så du ikke føler så mye sult. Da er det lettere å takke nei til kakestykket.
Tidligere ville jeg ikke være uhøflig og spiste kaker som ga meg magevondt og svingende blodsukker. Og som regel var det dessverre ikke verdt det. Kroppen likte det ikke og resten av dagen var jeg ofte uvel. Det er mulig å informere på forhånd at du har en matintoleranse eller allergi og håpe på forståelse. Eller rett og slett ikke gå i selskap om du vet det blir for ille.
Det er også lov å ringe på forhånd og fortelle om dette og tilby å ta med noe hjemmebakt for ikke å skape problemer. Jeg hører ofte om foreldre som alltid har allergivennlige muffins og kaker som de tar opp og sender med barnet/gir til foreldrene slik at barna også kan få noe. Jeg leste om en mor som hadde en hyperallergisk sønn, hvor hun ringte på forhånd og spurte nøyaktig hva som ble servert av kaker osv slik at hun kunne lage noe som lignet. Gutten følte seg ikke så utenfor og kunne mumse i seg like mye som de andre barna uten at andre reagerte på det. Det syns jeg var så herlig. Kudos til slike foreldre altså!

Ut og reise?

supermat på tur

Kjøp en skikkelig matboks med flere rom. Eller ha flere tupperwarebokser med skikkelig lokk. Fyll disse med:
Matrester
Grønnsaksstrimler med dipp til
Ostebiter eller oste og skinkerull
Nøtter og frø
Muesli
Lapper, pannekaker eller vaffelsandwich
Bruk fantasien!

Listen kan bli enda lengre, men jeg viser dere noe jeg syns kan være til inspirasjon.
De som er skeptiske til lavkarbo bør ta en liten titt på alt det gode vi faktisk kan spise når vi velger bort de raske karbohydratene og lettproduktene. For det er ofte det vi hører…. “hva spiser dere da?”
For en oversikt over nesten alt jeg lagde og delte på bloggen i 2012, klikk her.

Håper det smakte!

18 Comments

 1. Kristine Vestøl Kristine Vestøl
  January 29, 2013    

  Hurra!! Helt supert innlegg! Skal deles til alle! ;D

 2. Ann Kristin Ann Kristin
  January 29, 2013    

  MMMMM masse godt:)

  Lagde en smoothie idag med kokosfett, kokosmelk, blåbær, bjørnebær, bringebær, jordbær, valnøtter, glutmin pulver og gojibær. Veldig godt.
  Av og til hiver jeg oppi mandler, linfrø, sesamfrø og chiafrø i tillegg. Funker veldig bra:)

 3. Renate Renate
  January 29, 2013    

  Denne var perfekt! Tusen takk!!:) Som jeg allerede har sagt, du får det til å virke så lett og det er viktig for meg i en travel hverdag. Har fått med meg at du bruker quinoa, som har et relativt høyt karboinnhold, men er det grunner til at det er mer gunstig enn feks fullkornscouscous som og er veldig rik på næringsstoffer? Uansett, takk for inspo. Det blir quinoa med laks og kokosmelk i morgen (og selvfølgelig en drøss av grønnsaker) 🙂

  • January 29, 2013    

   Når man i utgangspunktet følger et kosthold med lite karbohydrater så er det ikke noe i veien for å spise for litt quinoa i ny og ne. Det er veldig sjeldent jeg spiser det, men jeg syns det er godt og har det i skapet. De gangene vi får lyst på litt mer på tallerkenen koker vi det opp. Det er ikke næringsfattig for å si det sånn!
   Også må jeg ha noe jeg kan bruke for å få i meg all sausen 😉

   Veldig fint at du finner inspo. Jeg må ha det enkelt selv for det er som du sier, hektisk hverdag. Alt må helst gå “chop-chop” på kortest mulig tid. I og med at jeg ikke liker å lage middag så kan jeg ikke ha det for komplisert heller. Jeg sikler meg bort i matblogger men bare tanken på å styre og stelle får meg til å miste motivasjonen, hehe..

   God middag i morgen! Jeg bruker som regel to bokser kokosmelk. Jeg er jo sausmenneske!

 4. Renate Renate
  January 29, 2013    

  Tusen takk for svar! Skjønner, og det er jo ikke null karbo jeg prøver å holde meg til 🙂 Jeg syns alltid det er godt med noe “mer” så derfor bruker jeg quinoa. Er nok bare vanen som gjør det 🙂 Takk, gitt om jeg skal!:) Så tror jeg at jeg skal lage pannekakene dine med nugatti og.. Så jo bare himmelsk ut! Sier det igjen; du er flink!

  • January 29, 2013    

   Takk Renate!
   De pannekakene med nugatti er himmelsk gode. Supre som mat å ta med på farten. Har blitt noen sånne i det siste 🙂

 5. January 29, 2013    

  Flott innlegg, og veldig mye deilig mat!!

  Jeg synes det er litt trist når folk rett og slett ikke vet hva de skal spise hvis de skal ta bort lettprodukter og mye av karbohydratene. Det er jo faktisk når man tar bort den dårlige maten man oppdater hvor mye fantastisk god hel og sunn mat som finnes der ute. Utvalget blir ikke mindre, stikk motsatt, det blir større! Dessuten er friheten til å kunne spise sjokolade som frokost eller snacks den fineste friheten som finnes, og den har man jo ikke hvis man velger vanlig sukret melkesjokolade!

  Tusen takk for koselig kommentar inne hos meg forresten! Jeg vet jeg kommer til å lure på mye i månedene fremover, så jeg kommer helt sikkert til å spørre deg! Du og et par andre bloggere som har barn er jo store forbilder for meg og virkelig til inspirasjon!!

  • January 30, 2013    

   Gleder meg til å følge med deg videre Ragnhild! <3

 6. Jonas Jonas
  January 30, 2013    

  For en utrolig bra oversikt. Nå fikk jeg mange ideer til mat!

 7. Mona Mona
  January 30, 2013    

  For en kjempefin oversikt! Denne skal deles med det samme på Facebook. Mange spør meg om lavkarbo men jeg syns det er litt vanskelig å svare på for jeg har ikke satt meg inn i alt ennå. Nå gjorde du det klarer for meg. Takk som tar deg tid til alt dette. Jge er innom deg daglig!!!!!

  • January 30, 2013    

   Bare hyggelig Mona. Veldig gøy når jeg hører at jeg inspirerer!

 8. January 30, 2013    

  NAM! Nå ble jeg inspirert og sulten! Bloggen din er så inspirerende Melissa! 😀 Vi er jo alle blitt fortalt i alle år at lettprodukter.margarin og brød er optimalt for kosten vår. Dette er jo også nedfelt i kostholdplanen til skoler og barnehager. Så man blir jo sett på som rar når man våger å gå mot strømmen og har sterke meninger i en annen retning enn det som er “riktig”.

  • January 30, 2013    

   Ja, ikke sant.
   Men, sannheten kommer frem, sakte men sikkert. Så blir neste generasjon sjokkert over hvor dumme vi var som fjernet det sunne fettet fra maten og erstattet det med uren mat!

 9. Anette M Anette M
  January 30, 2013    

  Mange gode tips! Kan jeg spør deg om noe? Ser at du innimellom er over på Grand Canaria, jeg skal dit en uke som ikke så lenge. San Augustin området. Noen steder å spise ute i nærheten som du kan anbefale?

  • January 30, 2013    

   Hei Anette
   Jeg er ikke kjent på Gran Canaria, vi har bodd på Anfisenteret siden noen vi kjenner har leilighet der. Helt topp å være der altså, siden vi har to små barn.
   Men det er jo koselig i Mogan.
   God tur i allefall! Vi skal tilbake i påsken. Gleder meg!

 10. Guro Guro
  January 31, 2013    

  Fantastisk! For en utrolig god guide! Jeg har netopp begynt òg dette er jo en superguide!!!!!!!!

No Pings Yet

 1. Få igang motivasjonen! | Melissa Spania on December 8, 2015 at 18:03
 2. Om å gå i ketose | Melissa Spania on October 5, 2016 at 08:31

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.