maca

Maca (Lepidium Meyenii) er en rotgrønnsak som ligner litt på reddik. Den vokser under jorden, men så høyt som 4,500 meter over havet i Andesfjellene i Peru hvor roten blir utsatt for intens sollys, kraftig vind og til tider frost. I 1982 ble maca nesten utryddet som jordbruksplante men takket være sin status som supermat har omsetning heldigvis økt. Derfor er prisen på maca til tider varierende, og er blitt en verdifull handelsvare for Peru.

Det er flere typer maca, hvit, gul, rød og sort og de forskjellige typene inneholder forskjellige virkestoffer. Den rimeligste og mest anvendte er den gule.
Macaroten kalles for “Peruviansk ginseng”, men er ikke slekt med ginsengen, selv om den har lignende effekt som ginseng som for eksempel økt energi og “feel good” følelse.

Maca, som gojibær og ginseng, er ett kraftig adaptogen, det betyr at det kan balansere og stabilisere kroppens systemer. Som et adaptogen, gir maca energi om kroppen trenger det, det hjelper å bygge opp kroppens immunforsvar om dette er svakt, og øke utholdenheten.

Jeg har en venninne fra Peru som fortalte meg at de bruker det spesielt for å forbedre libido og sædkvaliteten hos menn (gul og svart maca). Og for kvinnene øker det fruktbarheten! Derfor blir maca ofte anbefalt av par som prøver å bli gravide. Og flere menn har gitt tilbakemelding på at det øker potensen. Jeg har hatt kunder i butikken som har gitt meg tilbakemelding om at dette fungerer.

I tillegg til økt sexlyst, økt fruktbarhet, og bedre potens viste en undersøkelse fra 2006 at kvinner i overgangsalderen hadde reduserte plager av symptomene som hetetokter, nattesvette, humørsvigninger, stress, hodepine og nedsatt libido.

macarotMacas historie
Maca har en spesiell plass i peruansk kultur. Røttene kan ikke spises ferske, men de må tørkes før bruk. Den tradisjonelle måten å tørke maca på er i jord-ovner, hvorpå røttene har blitt behandlet som en delikatesse i tusenvis av år.
Til den gamle innfødte av Andesfjellene, ble Maca også kjent for å gjenopprette fertiliteten hos husdyrene som ofte led i høy høyde.

Annen morsom info om Maca:
• Inkaene lagde en trylledrikk av roten som de drakk for å få mer styrke og utholdenhet før de gikk i kamp.
• Maca har også blitt verdsatt som handelsvare. Det ble handlet med de spanske erobrerne som et middel for å betale skatt.
• Maca ble dessuten brukt mye som urtemedisin.
• Maca gir bedre hukommelse og immunforsvar.
• Maca kan gi oss økt sår healing og økt blodsirkulasjon.

Maca er rik på kalsium, magnesium, fosfor, kalium, svovel og jern. Maca inneholder også spormineraler som sink, jod, kopper, selen, mangan og silisium, i tillegg til vitamin B1, B2, B12, C og E. Maca inneholder nesten 20 forskjellige aminosyrer, inkludert 7 essensielle.

Maca passer veldig fint i kaker, kjeks, smoothies, kakao eller kaffe. Det anbefales et inntak av en spiseskje pr dag. Etter en mnd kan man ta en pause, men det er delte meninger om dette, det er flere som bruker mye mer hver dag og det er ikke rapportert om noen form for ubehag ved større forbruk. Amerikanske studier fant ingen skadevirkninger heller, så det er bare å prøve seg frem og kjenne etter selv hva som er godt for hver enkelt.
Virkningen kommer etter hvert, ikke med en gang.
Jeg personlig tar maca så ofte som mulig, noen ganger daglig. Jeg kjenner at jeg får en slags “varm energi” som bobler inni kroppen, om jeg kan forklare det slik. Det øker gjerne utholdenheten og passer godt inn i en travel hverdag.

Jeg har kommet over en og annen “advarsel” å ta maca når man er gravid, men jeg tok maca under hele mitt siste svangerskap og selv under hele ammeperioden. For meg gikk det helt fint, men pga manglende dokumentasjon bør du være føre var.
Går du må stoffskiftemedisiner må du bruke maca med forsiktighet da det inneholder jod. Det samme med blodfortynnende. Ta kontakt med lege i forkant om du ønsker å prøve dette tilskuddet.

Har du prøvd maca?