Hva er maca?

maca

Maca (Lepidium Meyenii) er en rotgrønnsak som ligner litt på reddik. Den vokser under jorden, men så høyt som 4,500 meter over havet i Andesfjellene i Peru hvor roten blir utsatt for intens sollys, kraftig vind og til tider frost. I 1982 ble maca nesten utryddet som jordbruksplante men takket være sin status som supermat har omsetning heldigvis økt. Derfor er prisen på maca til tider varierende, og er blitt en verdifull handelsvare for Peru.

Det er flere typer maca, hvit, gul, rød og sort og de forskjellige typene inneholder forskjellige virkestoffer. Den rimeligste og mest anvendte er den gule.
Macaroten kalles for “Peruviansk ginseng”, men er ikke slekt med ginsengen, selv om den har lignende effekt som ginseng som for eksempel økt energi og “feel good” følelse.

Maca, som gojibær og ginseng, er ett kraftig adaptogen, det betyr at det kan balansere og stabilisere kroppens systemer. Som et adaptogen, gir maca energi om kroppen trenger det, det hjelper å bygge opp kroppens immunforsvar om dette er svakt, og øke utholdenheten.

Jeg har en venninne fra Peru som fortalte meg at de bruker det spesielt for å forbedre libido og sædkvaliteten hos menn (gul og svart maca). Og for kvinnene øker det fruktbarheten! Derfor blir maca ofte anbefalt av par som prøver å bli gravide. Og flere menn har gitt tilbakemelding på at det øker potensen. Jeg har hatt kunder i butikken som har gitt meg tilbakemelding om at dette fungerer.

I tillegg til økt sexlyst, økt fruktbarhet, og bedre potens viste en undersøkelse fra 2006 at kvinner i overgangsalderen hadde reduserte plager av symptomene som hetetokter, nattesvette, humørsvigninger, stress, hodepine og nedsatt libido.

macarotMacas historie
Maca har en spesiell plass i peruansk kultur. Røttene kan ikke spises ferske, men de må tørkes før bruk. Den tradisjonelle måten å tørke maca på er i jord-ovner, hvorpå røttene har blitt behandlet som en delikatesse i tusenvis av år.
Til den gamle innfødte av Andesfjellene, ble Maca også kjent for å gjenopprette fertiliteten hos husdyrene som ofte led i høy høyde.

Annen morsom info om Maca:
• Inkaene lagde en trylledrikk av roten som de drakk for å få mer styrke og utholdenhet før de gikk i kamp.
• Maca har også blitt verdsatt som handelsvare. Det ble handlet med de spanske erobrerne som et middel for å betale skatt.
• Maca ble dessuten brukt mye som urtemedisin.
• Maca gir bedre hukommelse og immunforsvar.
• Maca kan gi oss økt sår healing og økt blodsirkulasjon.

Maca er rik på kalsium, magnesium, fosfor, kalium, svovel og jern. Maca inneholder også spormineraler som sink, jod, kopper, selen, mangan og silisium, i tillegg til vitamin B1, B2, B12, C og E. Maca inneholder nesten 20 forskjellige aminosyrer, inkludert 7 essensielle.

Maca passer veldig fint i kaker, kjeks, smoothies, kakao eller kaffe. Det anbefales et inntak av en spiseskje pr dag. Etter en mnd kan man ta en pause, men det er delte meninger om dette, det er flere som bruker mye mer hver dag og det er ikke rapportert om noen form for ubehag ved større forbruk. Amerikanske studier fant ingen skadevirkninger heller, så det er bare å prøve seg frem og kjenne etter selv hva som er godt for hver enkelt.
Virkningen kommer etter hvert, ikke med en gang.
Jeg personlig tar maca så ofte som mulig, noen ganger daglig. Jeg kjenner at jeg får en slags “varm energi” som bobler inni kroppen, om jeg kan forklare det slik. Det øker gjerne utholdenheten og passer godt inn i en travel hverdag.

Jeg har kommet over en og annen “advarsel” å ta maca når man er gravid, men jeg tok maca under hele mitt siste svangerskap og selv under hele ammeperioden. For meg gikk det helt fint, men pga manglende dokumentasjon bør du være føre var.
Går du må stoffskiftemedisiner må du bruke maca med forsiktighet da det inneholder jod. Det samme med blodfortynnende. Ta kontakt med lege i forkant om du ønsker å prøve dette tilskuddet.

Har du prøvd maca?

62 Comments

 1. camilla camilla
  April 16, 2012    

  Vet du hvor man kan kjøpe dette? og er det lov i norge?

 2. April 17, 2012    

  Såvidt jeg vet er maca (dessverre!) ikke lov å selge i Norge.

  • Cath Cath
   April 23, 2017    

   Melissa, du sier at maca (desverre) er ulovlig i Norge, vet du hva grunnlaget for det er? Og isåfall, hvorfor selger du det i din butikk? Beklager skepsisen, men høres for godt ut til å vøre sant, pluss at jeg ikke liker den “ulovlige” delen.

   • April 23, 2017    

    Maca er en rot fra Peru og går under kategorien mat. Det kommer med mange helsegevinster, derfor selger jeg det 🙂
    Hvorfor det er ulovlig i Norge vet jeg faktisk ikke, men nylig hørte jeg av noen at de har åpnet opp for det igjen.

 3. May 1, 2012    

  Camilla: Maca kan kjøpes via iherb.com, som pulver eller kapsler:
  http://www.iherb.com/Navitas-Naturals-Maca-Powder-Gelatinized-Maca-Powder-16-oz-454-g/8262

  Det kan bestilles lovlig fra EØS-land, men ikke fra USA, hvor iherb er. Det kan altså bestilles lovlig fra Melissa. Det kommer likevel ofte gjennom tollen fra iherb 😉

 4. May 1, 2012    

  Ja, jeg har maca i butikken. Send meg en melding om noen lurer på noe!

 5. Alex Alex
  February 23, 2014    

  Er det bare jeg som synes det er skummelt med en kosthodsveileder som anbefaler et kosttilskudd uten å legge ved noe link eller referanse til forskning som støtter påstanden?

 6. February 24, 2014    

  Jeg har brukt litt maca innimellom i Raw “godiskuler” 🙂 Men ikke noe daglig så jeg vet om det virker på noen måte da 🙂

  • February 25, 2014    

   Jeg hadde det i smoothie før og drakk hver morgen. Nå har jeg det mest i sjokolade, og ellers når jeg lager smoothie sånn i ny og ne..

 7. lisa lisa
  April 28, 2014    

  hei melissa. Kunne jeg gjerne tenkt meg og kjøpe maca fra deg 🙂

  • April 29, 2014    

   Send meg gjerne en mail på det! Bruk kontaktskjemaet mitt. 🙂

 8. Gunhild Gunhild
  June 30, 2014    

  Hei Melissa
  Jeg vil begyne å bruke Maca,men det er jo så mange forskjellige leverandører,kan jeg bestille det fra helsekost butikken din?

 9. Bjørn Henrik Bjørn Henrik
  July 9, 2014    

  Hi Melissa, jeg har lyst til å kjøpe Maca også, kan jeg besille fra deg og?

 10. Camilla Camilla
  August 7, 2014    

  Hei. Hva koster det om jeg bestiller fra deg?

  • August 7, 2014    

   Vanlig porto, tror det ligger på 40 kr sånn ca for en pakke om jeg ikke tar helt feil.

 11. Benaouda Benaouda
  August 17, 2014    

  Hei. jeg vil gjerne bestiller Maca. men jeg veit ingen ting hva du har…

 12. Wenche Johnsen Wenche Johnsen
  September 12, 2014    

  Hei.

  Jeg ønsker å kjøpe Maca hos deg, er det mulig? Sender du til Norge?

  • September 12, 2014    

   Ja, kan sende til deg om du vil!

   • Kristoffer Kristoffer
    February 27, 2015    

    Hei Melissa, Jeg har også veldig lyst til og kjøpe det hos deg.
    kan du ta kontakt med meg, via email. min email er : Kristoffer.reite@live.no .. kan du evt. si litt hva det koster osv når du tar kontakt?
    Mvh Kristoffer

   • Semet Jilil Semet Jilil
    June 1, 2015    

    Hei . Jeg kunne trenge å kjøre Maca. Kan du sende meg ? Hvordan skal kontakte med deg?

    • June 3, 2015    

     Jeg ser mailen din, kan maile deg jeg 🙂

     • Camilla Camilla
      March 16, 2017    

      Kan du sende til meg?

 13. Aili Erga Aili Erga
  October 8, 2014    

  Jeg ønsker å kjøpe maca.Kan du sende meg pris på dette.

 14. Aurora Aurora
  October 27, 2014    

  Hei,
  Jeg ønsker å kjøpe maca. Kan du sende meg pris på dette? – pris maca + levering til Norge.
  Tusen hjertelig takk.

 15. Desiree Desiree
  February 13, 2015    

  Hei. Er interessert i å kjøpe maca av deg. Men, jeg er gravid. Ser du skriver at du tok det gjennom din graviditet uten noen form for “komplikasjoner”

 16. Anita Røed Anita Røed
  January 6, 2016    

  Hei

  Selger du dette ennå?
  Kan du sende meg en mail, da jeg ønsker å kjøpe.
  Anita

  • layla layla
   March 10, 2016    

   Hei selger du ennå maca?

 17. Janne Fredriksen Janne Fredriksen
  March 28, 2016    

  Hei.

  Jeg ønsker å kjøpe Maca, hva koster den? Er den i pulverform?

  • March 29, 2016    

   Jeg har det i butikken min. Sender deg en mail, jeg 🙂

   • Gro Elisabeth Inglingstad Gro Elisabeth Inglingstad
    April 20, 2017    

    Ingling@online.no
    Jeg vil gjerne kjøpe maca av deg.
    Hilsen Gro

    • April 23, 2017    

     Du har fått mail 🙂

 18. April 1, 2016    

  Jeg vil gjerne kjøpe Maca av deg. Tar du kontakt?

  • April 6, 2016    

   Ja, fikk du mailen min?

 19. Michelle Michelle
  May 28, 2016    

  Hei
  Er det mulighet å kjøpe Maca av deg?
  Send meg gjerne en Mail med pris og mengde 🙂
  Takk på forhånd

 20. Siri Eriksen Siri Eriksen
  May 28, 2016    

  Kan jeg kjøpe maca av deg?

 21. Mildrid Karlsen Mildrid Karlsen
  July 12, 2016    

  Pakken kom i dag ja:-))

 22. Cecilie Byberg Cecilie Byberg
  October 29, 2016    

  Hei Melissa! Jeg ønsker også å kjøpe maca av deg 🙂

 23. bettina kojan bettina kojan
  December 28, 2016    

  Hei! Jeg ønsker å kjøe Maca av deg, er dette fremdeles mulig?

 24. Linn Linn
  January 27, 2017    

  Hei 🙂

  Jeg sende deg mail via kontaktskjema. Har du mottatt mailen min? 🙂

 25. Vigdis Bjørstad Vigdis Bjørstad
  March 1, 2017    

  Vil gjerne kjøpe Maca av deg

 26. Rune Birkelund Rune Birkelund
  March 22, 2017    

  Jeg ønsker å kjøpe Maca i pilleform, er det mulig?
  Sender du det til Norge?

 27. Marta Marta
  April 25, 2017    

  Hei! It’s maca unlegal in Norway? I’m a Spanish living here and I get stopped in toll a packet with maca from united kingdom. I called to leggemiddel and explained is for my daughter, she have anxiety and they start to talk me about drougs!!! I got very irritated, so I need to know if maca is legal or not in Norway please

 28. Sandra Sandra
  April 27, 2017    

  Hei! Jeg vil gjerne kjøpe maca av deg, kan du sende meg en mail med pris og frakt? 🙂

  Hilsen Sandra

 29. Iselin Iselin
  June 6, 2017    

  Hei,
  Selger du enda dette?

 30. Kristin Vedin Kristin Vedin
  June 20, 2017    

  Heia Melissa
  Selger du ennå maca?
  Jeg vil gjerne kjøpe og hva vil det koste?
  Mvh Kristin Vedin

 31. Hanne Roman Hanne Roman
  July 16, 2017    

  Hei Hvordan kan jeg få kjøpt dette hjemme i Norge og hva koster det? Får du kjøpt det i forskjellige størrelser? Og hvor kommer Maca’ n fra? Mvh Hanne Roman

 32. Lilly Lilly
  October 18, 2017    

  Hei. Jeg vil gjerne kjøpe maca av deg. Kan du sende informasjon til meg i forhold til smak og pris?

 33. Ailin Johansen Ailin Johansen
  November 6, 2017    

  Hei,
  Kan jeg få kjøpe maca av deg?

  • November 8, 2017    

   selvsagt, jeg har sendt mail!

 34. Anette Anette
  November 16, 2017    

  Vil gjerne vite hva det koster å kjøpe maca hos deg?

 35. Linda-Louise Linda-Louise
  November 25, 2017    

  Hei hei :)! Jeg har endelig fått kjøpt meg dette vidunderlige Maca-pulveret etter å ha lest innlegget ditt. Det jeg ble litt forundret over nå er at jeg har kjøpt noe som Heter «maca Lepidium peruvianum» . Jeg har prøvd å finne forskjellen på denne typen og det du skriver om, men jeg finner ingen gode kilder; vet du dette? Tusen takk på forhånd! Klemmer :)!

 36. Elisabeth Elisabeth
  February 28, 2018    

  Kan du sende til meg!

 37. anne gjeruldsen anne gjeruldsen
  March 6, 2018    

  Hei!

  Jeg ser alle fordelene ved å bruke produkte, men på pakningene står det advarsel om at det kan gi fosterskader og skade i reproduksjonen, – betyr det sædcellene?
  Jeg har også lest at noen har brukt pulveret under og etter fødsel og at det har gått bra. Har du noen erfaringer med bivirkningene?

  • Melissa Melissa
   March 6, 2018    

   Hei Anne

   Takk for en viktig spørsmål.
   Såvidt jeg vet utifra mine leverandører (har tre forskjellige) står det ingenting at gravide skal unngå maca. Nå er ikke maca et kosttilskudd men en matvare (rot). Den blir dyrket høyt i Andesfjellene og jeg vet at Gaiaherbs blant annet har uttalt seg at det KAN forekomme bly i jorden enkelte steder der roten blir dyrket frem, derav advarslene.
   Jeg er ingen ekspert på dette området, men jeg husker at jeg leste meg opp på maca før jeg prøvde å bli gravid for 12 år siden. Jeg sluttet å ta det da jeg ble gravid og begynte igjen etter jeg hadde ammet i 6 mnd. Med nr to tok jeg maca gjennom hele graviditeten (ikke store doser) og i ettertid siden kroppen min var vant med det. Jeg har også holdt meg til kun godkjente produkter.

   Så tenker jeg også at kvinner i Peru spiser maca hele livet sitt uten at det har noe effekt på babyene, ikke som vi har hørt om. Det er jo en del av deres kosthold.

   Hvilket merke har du? Det er mulig å ta direkte kontakt med selskapet og høre da?

   Melissa 🙂

 38. Lars Lars
  June 10, 2018    

  Hei 🙂
  Er på utkikk etter svart maca, helst i kapsel form.
  Fant noe her https://urtesenteret.no/maca-passion/, men det står ikke om det er svart.
  Hva tror du?
  Og kanskje også du selger det?

 39. Sara Sara
  June 24, 2018    

  Hei! Selger du enda? Send meg gjerne en mail 🙂

No Pings Yet

 1. Maca – en mirakelrot? | Aetherblogg on October 15, 2015 at 11:13
 2. Hva er supermat | Melissa Spania on November 14, 2015 at 09:44
 3. Sjokoladesmoothie med ekstra energi – Sara Lossius on September 15, 2016 at 09:39
 4. Penøttsnop med bipollen | Melissa Spania on October 28, 2016 at 20:52
 5. Energisnack med smak av karamell | Melissa Spania on November 6, 2016 at 15:50
 6. 10 råd for hormonbalanse – menn & kvinner | Kilden Nyheter on February 3, 2020 at 11:08

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Nettbutikk kommer snart!

Velkommen!

Jeg heter Melissa, bor i Spania og er utdannet Kostholdsveileder. Mat og helse er noe jeg brenner for, og min blogg er min kanal for å spre det glade budskap!

Arkiv

Annonsører

Matbloggtoppen

Instagram

This error message is only visible to WordPress admins

Error: No connected account.

Please go to the Instagram Feed settings page to connect an account.